Commentaar

10 reacties

Agritechica: mooi maar niet noodzakelijk

Er zijn goede argumenten om de toonaangevende mechanisatiebeurs Agritechnica 
in Hannover (D.) te bezoeken. Maar alleen voor de machines hoeft het niet per se.

Wie als boer door drukke werkzaamheden of anderszins moeilijk tijd kan vinden, of wie gewoon niet zo’n zin heeft om in de week van 9 november naar de Agritechnica in Hannover (D.) te gaan, hoeft zich daarover niet ongemakkelijk te voelen. Die gaat gewoon niet. Zo belangrijk voor de directe bedrijfsvoering op het akkerbouw- of het melkveebedrijf is de tweejaarlijkse beurs niet.

Wie de bladen en het internet enigszins bijhoudt, de (winter)bijeenkomsten van zijn afnemers en toeleveranciers bezoekt en collega’s spreekt, blijft echt wel goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie.

Beurzen vooral in belang van fabrikanten

De scherpte in de bedrijfsvoering, het beste rendement uit de dagelijkse operatie, staat of valt heus niet met de kennis van de laatste nieuwe machines of zelfs bij het bezit ervan. Hoezeer de organisatoren je dat ook willen laten geloven. Het is goed om als boer te beseffen dat beurzen eerst en vooral worden georganiseerd in het belang van de machinefabrikanten. Die willen graag verkopen. Laat je de kop niet gek maken, zeggen we dan.

Een van de meest toonaangevende mechanisatiebeurzen

Maar dat gezegd hebbende, is het wel heel erg mooi dat hier net om de hoek – Hannover is 300 à 400 kilometer rijden – een van de meest toonaangevende mechanisatiebeurzen 
van de wereld wordt gehouden. Een waar bezoekers in de stands van de fabrikanten ook nog eens vertegenwoordigers van de Nederlandse importeurs tegenkomen.

Andersoortige informatie

Wie investeringsplannen heeft, en zichzelf een gerichte informatieopdracht heeft gesteld, kan in korte tijd in Hannover veel te weten komen. Een reeks face-to-face-uitwisselingen op een beurs levert andersoortige informatie op dan een speurtocht op internet. Ook degene die niet direct investeringsplannen heeft, kan op de beurs zijn kennis aanscherpen en op goede ideeën komen.

Machines meer middel dan doel

Met enige overdrijving kun je zeggen dat al die hallen vol machines meer het decor zijn waartegen zich het immense spel van wereldwijd intermenselijk contact aftekent, dan dat hun fysieke aanwezigheid er echt toe doet. Machines zijn meer middel dan doel.

Samengevat: wie geen kans ziet de Agritechnica te bezoeken, hoeft geen gewetenswroeging te hebben. Voor wie wél kan, kan het een aangename, goed bestede dag opleveren.

Laatste reacties

 • f.p.zomer

  Nou, hier kunnen we wat mee.

 • ed12345

  Hier ben ik het nou eens totaal niet mee eens .Door het wereldwijde caracter van de beurs kun je daar machines zien uit andere werelddelen dat opend de ogen als je kunt zien hoe anderen het doen .Ok onder andere omstandigheden . Het kan absoluut geen kwaad om je blik te verbreden en uit je denkstraat te komen

 • pinkeltje

  Er staat ook niet dat het bezwaarlijk is om je blik te verbreden of om te zien hoe ze elders in de wereld werken. Er staat alleen dat je niet hoeft te vrezen dat de toekomst van je bedrijfsvoering in gevaar komt wanneer je een keer niet naar de Agritechnica bent geweest. Maar goed ook want hoe groot het aantal bezoekers ook is, er zijn er altijd nog veel meer die er niet heen gaan.

 • ed12345

  Pinkeltje hier kun je duidelijk het verschil in bedrijfsvoering zien bij diegene die nooit ver weg gaan, zien en diegene die dat wel doen Toegegeven de een is niet per se beter dan de ander Bv degene die hier nog ploegen anderen hebben NoTill of de disckripper op het program staan Het gebruik van GPS om andere technieken mogelijk te maken zoals zonetillage

 • Meralco

  ed12345 hier in de veenkoloniën is vrijwel iedereen gestopt met ploegen, gebaseerd op onderzoeksresultaten en ervaringen, niet op een beursbezoek. Ik vermoed dat op enkele biologische telers na, geen boer het financiële nut van (nauwkeurige) gps hard kan maken. Vergeet niet dat beurzen in eerste instantie een onderdeel van de marketing van de bedrijven zijn.

 • breukers1

  De keuze om al of niet over te gaan van ploegloos naar wat voor andere manier van telen dan ook kun je niet "alleen" van welk beursbezoek dan ook laten afhangen.De grondsoort en manier van telen op je eigen bedrijf is naar mijn mening van meer doorslaggevend belang. Het zelfde geld voor andere nieuwigheden of en of aardigheden. Gewoon een dag nieuwsgierig genieten en "netwerken",ik denk dat dat van belang is op zo'n beurs.

 • agratax(1)

  ed12345.Om andere technologieen te zien hoeft men acht niet naar Agritechnica te gaan. De boer die zowel machines als vee wil zien, komt meer aan zijn trekken op de beurs in Parijs.

 • Noordam2

  met alle respect Agratax, maar Hannover is een wereld beurs en Parijs een regio gebeuren.

 • BramV

  Een beursbezoek is inderdaad niet zaligmakend. Het gaat er als ondernemer om, om jezelf zo nu en dan te laten uitdagen. Kijk buiten je eigen leefwereld. Dat kan op de Agritechnica, maar ook ergens anders.

 • info104

  Laat boeren eens lekker een dag naar de machines kijken die hij nog niet heeft , dan is hij ook nog eens bewust van de prijzen die een loonbedrijf moet investeren voor de boer zijn rendement.
  Gun die boer een dag die anders is dan elke dag hetzelfde werk en waar ze 7 dagen in de week mee bezig zijn .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.