MechanisatieOpinie

Vergane glorie

Ik ben met een leuk project gestart in de werkplaats: verbouwen en opknappen van een Enti 4200-trekker. Een leuk ding, met een Nederlandse geschiedenis.

Ik zeg nu wel vergane glorie, maar voor zover ik weet was het uiteindelijk toch niet zo heel glorieus rondom dit trekkermerk. Het is destijds een beetje een stille dood gestorven. Echt veel weet ik er ook niet van en er is erg weinig informatie te vinden. Ik kan googlen wat ik wil, maar verder dan een paar foto’s is op internet weinig te vinden over de Enti. En dat is erg jammer, want ik wil graag wat technische informatie over de trekker in handen krijgen. Daarom vraag ik iedereen die deze blog leest en die informatie heeft over de trekker om te reageren, zodat ik contact kan opnemen. Technische informatie over de motor, een driecilinder Lombardini-diesel, 35 pk, is geen probleem. Via de website van Lombardini kon ik een 128 pagina’s tellende, complete werkplaatshandleiding downloaden. Dat is mooi van zo’n fabrikant.

Gebruiken in de uien

Nu even terug naar onze Enti. Een mechanisatiebedrijf ten noorden van Toronto bood de trekker vorig jaar aan op een veiling. Uiteindelijk deden wij het hoogste bod en werden dus eigenaar van dit stukje Hollandse techniek. Het mag dan wel een hobbytrekker zijn, ik wil hem uiteindelijk wel gebruiken. Ik wil er eventueel de uien mee kunnen schoffelen en ook sporen mee trekken voor het uien planten. Daarvoor moest er wel een en ander verbouwd worden, want de trekker stond op een spoorbreedte van 1,90 meter en dat past niet echt in ons systeem van 1,50 meter spoorbreedte.

Frame versmallen

Omdat de trekker hydrostatische aandrijving heeft met wielmotoren in beide wielnaven, was het niet zo moeilijk het frame te versmallen om uiteindelijk op de gewenste spoorbreedte uit te komen. Er moesten hooguit slangen en een hydrauliekleiding ingekort worden om alles weer passend te maken. De slijptol erin, aan elke kant 16 centimeter er tussenuit, de zaak weer netjes vastlassen en klaar! Ook de vooras was te breed, maar ook daar konden zonder probleem een paar stukken tussenuit. Als alles weer in elkaar zit, breng ik nog een nieuw laagje verf aan en dan kan de Enti weer jarenlang mee. Hollandse vergane glorie in een Canadees uienveld.

Beheer
WP Admin