Redactieblog

3 reacties

Japan: Kubota moet kopen

De persconferentie van 3 juni heeft toch wel wat losgemaakt. Al houdt Kubota nog steeds alle deuren open over de grote trekkers: zelf ontwikkelen of een fabrikant opkopen.

Eigenlijk is het geen keuze. Het wordt duidelijk het laatste: een fabrikant opkopen. Vrijwel alle journalisten zijn het daarover eens. De vraag is alleen wanneer?

Waarom Kubota geen andere keuze heeft? Simpel. Ten eerste heeft Kubota na de aankoop van een gevestigde fabrikant in één klap een marktaandeel te pakken in een trekkerklasse waar ze nu niet eens producten heeft. Ten tweede beschikt ze over een dealernetwerk, eveneens in een markt waar ze nog maar nauwelijks dealers heeft. Met één aankoop genereert Kubota dan drie zaken: een dealernetwerk, een product(en) en een marktaandeel. Zo’n overname kan bijna altijd uit, zo leerde ik van de Kuhn-directie die ik drie jaar geleden interviewde. Zij opereren op dezelfde wijze en hebben alleen fabrikanten overgenomen die én iets toevoegden aan hun productenpakket én hun wereldwijde dealernetwerk vergroot. Een andere overname is per definitie te duur.

Cathrina?

Tussen de regels door geeft de Kubota-directie bovenstaande theorie toe. Maar, ze staan met hun rug tegen de muur. Geen trekkerfabrikant wil nu zijn toko van de hand doen, omdat de toekomstvoorspelling voor de afzet van landbouwtrekkers er te rooskleurig uitziet. Begrijpelijk. En dus gaan ze verder met plan B: zelf de trekkers tot 200 pk ontwikkelen tot het moment dat een overname past. En dat zou misschien dit jaar nog wel eens kunnen zijn. Misschien wel als Helmut Claas (1926, bijna 87 jaar) uit de tijd is en zijn hele bedrijf overdraagt aan zijn enige dochter en erfgename Cathrina (geboren in 1975). Misschien dat zij wel voor een goed bod het bedrijf van de hand doet. In interviews zegt Cathrina dat daarvan nooit sprake zal zijn. Maar zeg nooit nooit…

Laatste reacties

  • Reactie verwijderd door een beheerder

  • Beheerder
    Redactie

    @ AV: je mag het inhoudelijk met anderen oneens zijn. Dan moet je die feiten ook weerleggen. Op de man spelen is niet toegestaan.

  • agri2

    De tijd zal het leren.

Of registreer je om te kunnen reageren.