Redactieblog

1150 x bekeken

Liever betrouwbaar dan snel

Kunstmest strooien is precisiewerk. Wie nog niet de meest moderne strooier heeft, geeft van tevoren in wat voor soort kunstmest hij strooit en een indicatie van het soortelijk gewicht.

De vakman voert eerst een afdraai- of strooiproef uit, om er zeker van te zijn dat het strooibeeld alle komende hectares klopt. En dan maar hopen dat het niet hard waait en dat de korrelgrootte en vochtigheid homogeen zijn, zodat je strooibeeld en werkbreedte goed blijven.

Stel nu eens dat je het voorgaande mag vergeten. Gewoon laden, even de gewenste gift per hectare en de werkbreedte ingeven, en klaar ben je. Geen utopie, maar gewoon realiteit. Althans, zo vertelt fabrikant Rauch dat ons. Hij presenteert op de Agritechnica namelijk de Axmat. Axmat is een zelfcorrigerend systeem dat zelf meet en machine-instellingen aanpast tijdens het strooien. In het kort: onder de strooischijf pendelt een radararm heen en weer. De radargolven ‘scannen’ de korrels die de strooischijf verlaten, waarna slimme software berekent of strooibeeld en gift nog passen bij de wens. Dit bijstellen doet de strooier elke minuut. Zelfs bij zijwind of andere storende factoren merkt de radar een afwijking. Dat dit gebeurt op een weegstrooier met variabel schijftoerental en uitstroompunt, hoeven we niet meer uit te leggen. Dure techniek? Valt mee. De prijs per strooischijf ligt op €3.500 à €4.000.

In onze ogen is dit baanbrekende techniek. Misschien is ‘idiot proof’ een betere term. Dan rest ons maar één ding. En dat is vertrouwen in deze techniek. Want hoe mooi alles ook klinkt, je moet kunnen bouwen op een uitvinding. Je moet zaken loslaten en overlaten aan techniek. Als dat vertrouwen ontbreekt, zal onzekerheid eerder leiden tot méér dan minder fouten.

Wat Rauch daaraan kan doen? Misschien de techniek niet te snel in de markt zetten, wellicht nog één of twee seizoenen wachten tot alle kinderziekten eruit zijn. Alléén dan (en daarna) zullen het vertrouwen én de investering in baanbrekende techniek versneld toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.