Redactieblog

5 reactieslaatste update:18 dec 2013

Combine bestuurt de trekker

John Deere introduceert het automatisch volgsysteem MachineSync. De trekker rijdt naast de combine en volgt de machine automatisch tijdens het legen van de graantank.

Onder de naam MachineSync introduceert John Deere een automatisch volgsysteem, waarbij de naastrijdende trekker automatisch de combine volgt tijdens het legen van de graantank. Het doel is het verminderen van stilstand (tot 25 procent minder) van de combine, minder kans op schade door onervaren chauffeurs die op de trekker zitten, een betere vulling van de graanwagen of kipper en minder morsen van het gedorste graan.


Demonstratie
Tijdens een demonstratie in de Amerikaanse staat Iowa toonde John Deere ons de werking van MachineSync. Voor de werking van het systeem, mag de trekker maximaal 3 mijl (bijna 5 kilometer) van de combine verwijderd zijn. De trekkerchauffeur kan zien van welke combine de graantank het volst is. De combinechauffeur kan op zijn beurt een verzoek zenden naar de trekker om de graantank te legen. Als de trekker binnen het directe bereik van de combine is gekomen (virtueel vak van 70 x 30 meter), kan de chauffeur bevestigen dat hij wil koppelen aan de combine. Daarna neemt de combine de besturing over. Tijdens het lossen kan de combinechauffeur stapsgewijs de trekker een meter naar voren of achteren zetten, zodat de kipper geleidelijk vol komt. Op het moment dat de trekkerchauffeur het stuurwiel aanraakt, is de verbinding verbroken.


In de herfst te koop
John Deere geeft het systeem vanaf de herfst 2012 vrij voor verkoop. De radiografische zenders en de benodigde software gaan circa €11.000 kosten. Dit bedrag is exclusief de benodigde GreenStar 3-terminals (type 2630) en de stuurautomaat die alleen voor de trekker verplicht is. In de VS is dat ook niet zo gek, omdat ruim 90 procent van de grotere trekkers wordt uitgeleverd met een stuurautomaat. Het systeem werkt op alle trekkers uit de series 6R, 8R, 9R, 8030 en 9030. De 7R zal spoedig volgen. Dat dit systeem in de toekomst ook voor andere bewerkingen toepasbaar is, ligt voor de hand. Denk aan hakselen en aardappelen rooien.

Foto

 • Combine bestuurt de trekker

Laatste reacties

 • The Hulk

  Men moet zich als constructeur met iets bezig houden ook CNH is met dit project bezig. Het is enkel de vraag of de boerenwereld hier echt vragende partij voor is. Er zijn 101 zakens die nog altijd met het blote oog dienen waar te worden genomen en dat weet de rasechte boer beter dan die stellen techneuten die hier mee bezig zijn.

 • agratax1

  The Hulk. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij Kurstjens zijn ervaring in Australië >Geen opvolgers en geen goed personeel< in de landbouw. Dus de enige uitweg is >automatisering<.

 • hhm.jansen

  dit is toch niet nieuw fendt heeft het toch al

 • Frenk

  @hhm.jansen bedoel je misschien Fendt Guide Connect, dat is om twee trekkers te laten rijden met één bestuurder.

 • fmosterman

  @hhm.jansen ik weet niet of fendt het ook heeft maar case ih heeft het al een paar jaar, namelijk V2V (vehicle to vehicle)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.