Commentaar

551 x bekeken 4 reacties

John Deere kan zonder chauffeur

John Deere brengt in Amerika een nieuwe generatie gps-stuurautomaten op de markt. Een trekker voorzien van iTecPro heeft geen chauffeur meer nodig.

De nieuwe automatiek van John Deere heet iTec Pro (intelligent Total Equipment Control) en dat zegt al veel. De John Deere-trekkers die tegen meerprijs zijn voorzien van deze techniek, sturen niet alleen automatisch parallel kaarsrecht aan de werkgangen, maar nemen de volledige bediening over van de chauffeur.

Elektronica ook voor werktuig
De stuurautomaat brengt de trekker ook automatisch naar de volgende werkgang op de wendakker. Daarnaast bedient de elektronica niet alleen de trekker, maar ook het werktuig. De computer neemt voor de wendakker wordt bereikt gas terug, heft de machine en schakelt de aftakas uit. De chauffeur hoeft alleen nog toe te kijken en eventueel het programma via de Greenstar-display bij te stellen.

Robottrekkers naar Europa
Voorlopig is het systeem alleen in Amerika te koop, maar een invasie van deze robottrekkers naar Europa is slechts een kwestie van tijd. Hiermee lijkt een trekker zonder cabine weer een stapje dichterbij. Of peinst u er niet over het trekkerrijden over te laten aan chips en satellieten?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Stefan

  Mooie en innovatieve ontwikkeling van John Deere! Hoewel ik denk dat er inderdaad wel gebruik van gemaakt zal worden op de grotere landbouwbedrijven vrees ik dat het in Nederland niet van de grond zal komen. Door kleine percelen en smalle kopakkers zal dit vrij lastig worden. Tevens zal je er altijd bij moeten blijven en dan is het de keuze: zelf sturen of zitten vervelen. Dan denk ik dat de meeste bestuurders zelf het 'stuur' in handen nemen.

 • no-profile-image

  Arne

  Ik moet Stefan gelijk geven op het punt dat er toch iemand op de tractor moet zitten. De grote vraag is dan wat het voordeel van dit keren op de kopakker is t.o.v. de bestaande RTK-systemen. Op het rechte eind is rendement te halen met autosteer, maar keren kunnen we zelf wel. Of het moet geen meerprijs hebben. • no-profile-image

  Ric

  Volgens mij moet je deze innovatie in een groter geheel zien, namelijk in een ontwikkeling naar de de onbemande trekker. Daarin past deze ontwikkeling goed. • no-profile-image

  M.D.Kager

  Haalt de computer ook de verstoppingen uit bv een kuul of eg? Hij zal er wel de hele dag mee rondrijden en dan vergeten te tanken aan het eind van de dag. Kijk eens naar de melkrobot ook daar komt de MENS nog regelmatig aan te pas.


Of registreer je om te kunnen reageren.