Redactieblog

2 reacties

Fendt breidt 300 Vario uit met kleinere modellen

Het nieuws dat Fendt vorig jaar al voorzichtig aankondigde, komt nu naar buiten. Fabrikant Fendt voegt aan de 312 Vario (81 kW / 110 pk) drie kleinere modellen toe: de 309 (59 kW/80 pk), 310 (66 kW/90 pk) en 311 Vario (74 kW/100 pk).

Elk type beschikt over 11 kW (15 pk) oververmogen. De 309 en 310 Vario zijn ook in tweewielaandrijving leverbaar. De trekkers beschikken over traploze transmissie waarbij de snelheid uiteenloopt van 30 meter tot 40 kilometer per uur. De laatste is haalbaar bij een lager motortoerental van 1.900 tpm.

Enige traploze fabrikant

Fendt is daarmee de enige fabrikant die traploze aandrijving toepast in lichte boerentrekkers. Dat deden ze al met de 400 Vario-serie, maar die is, ondanks zijn compacte formaat, toch redelijk zwaar gebouwd. Opties voor de 300 Vario zijn geveerde vooras, cabinevering, laag dak, airco en xenon-verlichting. De 300 Vario is ongeveer €10.000 goedkoper dan de 400 Vario, dat hangt erg af van de uitvoering waarin de 300 Vario wordt besteld. De Duitse richtprijs voor de 309 Vario begint vanaf €66.000.

In november dit jaar start de Duitse fabrikant met de productie van deze trekkers. Waarschijnlijk komen de eerste modellen kort daarna naar Nederland.

Fendt verwacht met deze trekker vooral kopers te trekken die zoeken naar een lichtere trekker met traploze aandrijving die prima inzetbaar is voor de veehouderij en als verpleegtrekker in de akkerbouw.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Gijsbert van den Berg

    Fendt is op de goede weg, maar zou Fendt niks doen aan de specificaties van deze trekkers? 78 l/min bij hydrauliek en een hefkracht van 5000 kg is gewoon voor een 90 pk trekker, maar voor een 110 pk trekker weinig. ook zou Fendt nog wat moeten doen aan de instap, die is erg klein. ook het zicht naar voren is slecht door het brede dashbord en de horizontale stijl bij de vooruit,deze is wel dik zodat het zicht weer slechter wordt.

  • no-profile-image

    Gijsbert van den Berg

    Fendt is op de goede weg, maar 66.000 Euro is wel veel geld voor een trekker van 80 pk!! de prestaties zijn waarschijnlijk nog dezelfde als de 300ci serie: waarom de prestaties niet verhogen?!(hef + hydrauliek) ook zou een vernieuwde cabine niet misstaan, de huidige ziet er nog modern uit maar in vergelijking met andere merken loopt hij achter qua zicht naar voren, geluidsniveau en een slechte in- uitstap.

Of registreer je om te kunnen reageren.