Commentaar

1 reactie

Elektrohydraulisch schakelen is de trend

De elektrohydraulische schakeltechniek wordt in hoog tempo geïntroduceerd in nieuwe trekkermodellen

Zo komt Massey Ferguson in april met een nieuwe transmissie op de markt, gebaseerd op de vertrouwde viertrapspowershift, de Dynashift. De aandrijflijn wordt per april in de eenvoudige 5400-serie aangeboden als alternatief naast de transmissie met een eenvoudige hoog/laag schakeling onder last. De transmissie wordt gemaakt door Gima, een gemeenschappelijke fabriek van Massey Ferguson (Agco) en Claas. Een kwestie van tijd dat Claas deze transmissie op de markt brengt.
In de vernieuwde transmissie van Massey Ferguson schakelen evenals de vier powershifttrappen ook de vier groepen per drukknop. De chauffeur kan dus per drukknop 16 versnellingen schakelen. Dit gaat bij de nieuwe MF 5400-serie via de T-pook in de rechterconsole.

De redenen waarom trekkerfabrikanten massaal hun transmissies met elektrohydraulische schakelingen uitvoeren lopen uiteen. Met elektrohydraulische schakelingen kunnen fabrikanten op vrij eenvoudige wijze een bestaande transmissie moderniseren. De techniek bestaat al heel lang, maar het schakelen verliep voorheen wat traag en meestal alleen bij stilstand. Een elektrohydraulische groepenschakeling werkt technisch als een gewone handmatige, mechanische schakeling. Echter, met hulp van moderne elektronica en heel kleine hydrauliekcilinders verloopt het schakelen nu veel sneller dan een chauffeur ooit via een versnellingspook zou kunnen. Desondanks wordt de aandrijflijn wel heel even onderbroken. Het laatste is bij een powershift niet het geval. Hierdoor werken de elektrohydraulische groepenschakelingen niet onder heel grote belastingen, zoals een powershift. De laatste schakelt vloeiend van de ene naar de andere versnelling door middel van hydraulisch bediende koppelingen gekoppeld aan planetaire tandwielstelsels

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dirktechnic

    Benieuwd of MF ook de 32v/32a Dynashift bak geheel electro-hydraulisch op de markt gaat brengen. Vind bij deze Dyna4 en de Dyna6 het aantal schakelingen niet overhouden. Voor veel werkzaamheden zijn deze natuurlijk voldoende, maar de conventionele Dynashift is een genot in het gebruik, mede door de vele keuzemogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.