Commentaar

Toppers en bloopers in de mechanisatie (1)

In de landbouwmechanisatie wordt erg veel geëxperimenteerd door fabrikanten, mechanisatiebedrijven en inventieve boeren. Het leverde meer dan alleen een aardig overzicht op van de tien grootste toppers en floppers.

In de landbouwmechanisatie wordt erg veel geëxperimenteerd door fabrikanten, mechanisatiebedrijven en inventieve boeren. Dat besefte ik weer eens tijdens mijn speurtocht naar de grootste bloopers en succesvolle vindingen in de afgelopen 25 jaar. Het leverde meer dan alleen een aardig overzicht op van de tien grootste toppers en floppers
Willy Wortels in de landbouw
Juist de passie en de energie waarmee de Willy Wortels in de landbouw betere machines proberen te maken, maakt deze branche - ook voor mij als journalist - zo enorm boeiend. Het enthousiasme van uitvinders of fabrikanten waarmee zij hun nieuwe product aanprijzen, werkt bijzonder aanstekelijk. Soms moet ik oppassen dat mijn onafhankelijke, kritische blik niet wordt vertroebeld. Als onafhankelijk journalist wil je niet op je geweten hebben dat je een product de hemel in hebt geschreven, wat later een grote flop blijkt. Toch gebeurt het soms, zoals met de superkneuzer.

HPC-superkneuzer in de praktijk
Zo weet ik nog goed de eerste praktijktest van de HPC-superkneuzer van Greenland in mei 1996. Het was nabij de Brabantse Leenderheide. Een ingenieus borstelsysteem perforeerde de grassprieten op subtiele wijze zeer intensief zodat het gras binnen een dag kuildroog werd. De uitvinder van de zogenoemde High Performance Conditioner was ook ter plekke. De eminente grijsaard was onder meer in 1965 medeontwikkelaar van de cyclomaaier bij het toenmalige PZ Zweegers in Geldrop. Het zou zijn laatste grote bijdrage moeten worden aan de landbouwmechanisatie. Maar het liep allemaal anders. Mijn oordeel over de HPC was aanvankelijk positief. Dat kwam niet alleen door de bijna vertederende manier waarop de uitvinder over zijn vinding sprak, de machine deed het ook prima. In de test versloeg de HPC met glans de standaardkneuzer als het op droogsnelheid en voerkwaliteit aan kwam. De machine kreeg dan ook goede recensies in Boerderij.

Slijt- en onderhoudsgevoelig
Maar de praktijk is uiteindelijk altijd de scherprechter. In de eerste jaren na de introductie werden enkele honderden HPC-kneuzers verkocht. Pas toen de HPC op deze grote schaal werd ingezet, kwamen de nadelen langzaam bovendrijven. De intensiefkneuzer bleek slijt- en onderhoudsgevoelig. Het extra gewicht aan de maaier was voor veel boeren ook een bezwaar. En intussen werd de HPC ingehaald door betere standaardkneuzers. Wel heeft de HPC één positieve erfenis achtergelaten. Het systeem heeft aangetoond dat de veldperiode ook aanmerkelijk korter kan door het gewas meteen volvelds te verspreiden. En zo hebben de huidige maaikneuzers allemaal als optie een breedspreidinrichting.

Reageer
Heeft u zelf ooit een veelbelovende machine gekocht, die achteraf oud ijzer bleek? Dan kunt hier reageren. Ook kunt u hier stemmen op de top tien van de toppers en floppers van de afgelopen 25 jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.