Commentaar

De passie van JCB

De Britse machinefabriek JCB is in vele opzichten een markant bedrijf, zo werd mij afgelopen week duidelijk.

De Britse machinefabriek JCB is in vele opzichten een markant bedrijf, zo werd mij afgelopen week duidelijk tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier in Staffordshire. Het bedrijf is 100 procent in handen van de familie Bamford, de grondleggers van JCB. In 2004 realiseerde JCB een omzet van 1,5 miljard euro. Bedrijven van dit formaat zijn tegenwoordig of beursgenoteerd of in handen van grote financiers.

Een familiebedrijf heeft zo zijn charmes. Zo heeft JCB in een paar jaar tijd voor meer dan 117 miljoen euro geïnvesteerd in een eigen motorenfabriek. Inmiddels rollen de eerste graafmachines en verreikers van de band met viercilinders van JCB in plaats van Perkins. Dit niet alleen omdat JCB onafhankelijk wil zijn van motorfabrikanten die steeds nauwere banden hebben met concurrenten als Agco en New Holland. Motoren is ook een grote passie van meneer Bamford, die ondermeer een Ferrari tiencilinder uit de formule I op zijn kantoor heeft staan. De passie en trots is ook merkbaar bij de werknemers van JCB.

Die eigenzinnigheid toont de fabrikant ook met de JCB Fastrac trekker. Deze is, 15 jaar na zijn introductie, nog steeds de enige snelle vierwielgeveerde trekker op de markt. Maar de trekker is inmiddels niet helemaal meer bij de tijd, waardoor de verkopen niet echt wil vlotten in landen als Duitsland en Nederland met de meest kritische gebruikers van Europa aldus JCB.

Zo vinden veel gebruikers de handgeschakelde transmissie niet meer je van het. Daar heeft JCB nu een antwoord op met een nieuw model met bovendien flink meer motorvermogen. Meer hierover volgende week in Boerderij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.