Redactieblog

1 reactie

De drijfmestbenutter

Gewoon een boer of loonwerker die zijn gedachten de vrije loop laat en het lef heeft die in de praktijk te verwezenlijken.

En zo belandde vorige week een uitvinding op mijn bureau van voormalig melkveehouder Antoon van Mullekom die de drijfmestbenutter uitvond. De drijfmestbenutter is een soort snijmolen-unit die op een drijfmesttank past. Naar wens kan lucht, water en/of vloeibare kunstmest bij de drijfmest gemengd worden.

Tien jaar geleden kwam de veehouder er bij toeval achter dat het bijmengen van water (bij het beregenen) en lucht (door een slecht gelaste pompunit) een flinke meeropbrengst gaf aan zijn gras.

En zo werd de drijfmestbenutter geboren. Gunstig voor Van Mullekom is dat de Agrarische Hogeschool en Agrotransfer 5 jaar geleden een onafhankelijk onderzoek aan zijn machine hebben gewaagd. Ze concludeerden dat bemesten met deze machine tot 17 procent meer grasopbrengst geeft en de uitspoeling van stikstof vermindert. Waarom dan nu pas ermee naar buiten komen lijkt een beetje raar. Misschien is nu de tijd er rijp voor. Lees anders het hele onderzoek maar eens op de site van Antoon van Mullekom.

Helaas komen uitvindingen lastig van de grond. Onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek kost duizenden euro’s en de huidige fabrikanten zijn niet zo maar van hun huidige systemen af te praten. Om diezelfde reden staan de Nederlandse vindingen zoals de crop-heater (artikel Boerderij) of de Helix en de mestband (artikel in Boerderij) nog steeds te wachten bij de uitvinders op fabrikanten die heil (lees: geld) zien in deze vindingen.

Gelukkig is de drijfmestbenutter laagdrempelig, omdat het een onderdeel is, en geen compleet nieuw machineprincipe. De drijfmestbenutter zal ongeveer €10.000 gaan kosten.
Fabrikanten, grijp uw kans en onderscheid u van anderen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Antoon van Mullekom

    Ik heb moeite met de laatste zin van het stuk en wel om 2 redenen: Er staat naar mijn zin niet duidelijk genoeg in dat ík nog een fabrikant zoek. En ten tweede komt het zo bij mij over dat de fabrikanten zelf aan de slag kunnen in plaats van met mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.