Commentaar

3 reacties

Heeft een zeswielaangedreven trekker toekomst ?(2)

Over de zeswielaangedreven trekker, die recent ergens is gefotografeerd in Tsjechië, heb ik nog niet meer informatie kunnen achterhalen.

Wel blijkt dat trekkerfabrikanten in het verleden vaker hebben geëxperimenteerd met meerdere aangedreven assen. Meer dan zes wielen zelfs. Een lezer maakte me hier ook nog eens op attent.
De foto toont 's werelds grootste trekker ooit gemaakt. Het gevaarte weegt 23 ton en heeft een Cummins-motor (19 liter) van 442 kW (600 pk). Om dit vermogen goed op de grond over te kunnen brengen, heeft de trekker acht aangedreven wielen. Fabrikant Versatile in Canada testte het prototype in 1977.

Maar verder dan testmodel kwam het niet. Want een draaicirkel van ruim 16 meter bleek niet echt handig en passende werktuigen waren er toen nog niet. Het zicht vanuit de cabine was beroerd: de chauffeur moest volledig vertrouwen op camera’s die destijd niet uitblonken in kwaliteit. 'Big Roy', vernoemd naar de 2 meter lange ontwerper, staat nu in het Manitoba-museum in Brandon, Canada. Big Roy was zijn tijd wellicht te ver vooruit. Maar in de afgelopen 25 jaar is veel veranderd. Misschien is nu de tijd rijp voor een zeswielaangedreven trekker.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Auko Sikkenga

  Ik wilde nog even op Jan reageren. De Big Roy is wel degelijk de grootste trekker ter wereld. Hij is ongeveer 9,5 meter lang, en dat is nog maar de lengte. De big Bud 747 is de sterkste trekker ter wereld. Dit is welliswaar wel opgevoerd naar 900 pk. Anders was dat record ook van de Big Roy. Maar ik heb zo het gevoel dat Bühler nog steeds de bouwtekeningen heeft liggen en dus zo met een nieuwe/verbeterde versie zou kunnen komen. Ik ben van plan om volgend jaar het museum te bezoeken dus dan kan ik je het vertellen.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Leuke trekker die Big Roy maar om die nu maar te bestempelen als grootste trekker ter wereld ooit gaat toch wel wat ver. Nooit gehoord van Big Bud? De Big Bud 747 16V komt met z'n 900 pk Detroit diesel meer deze eer toe. Doe maar eens een search Big Bud en je krijgt allerlei sites met info over deze legendarische trekker (er is er maar een van gemaakt). Wou ik je even laten weten.

 • no-profile-image

  Kees Koster

  Ook Lely heeft in het verleden geexperimenteerd met een zeswiel aangedreven trekker. Het prototype bestaat nogsteeds. Ik heb hem drie jaar terug , tijdens een LCN vergadering bij Lely Maasland, nog zien rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.