Commentaar

Elektrische trekker wereldprimeur op Agritechnica

Op de beursvloer in Hannover stuitte ik op een grote verrassing: de eerste hybride trekker ter wereld.

Op de motorkap van een Case IH trekker staat met koeienletters ProHybrid EECVT. Het blijkt om een studiemodel te gaan van Case New Holland.
De hybride trekker lijkt van buiten op een gewone Case IH MXU trekker met een 120 kW dieselmotor onder de motorkap, maar is verder onderhuids een compleet andere trekker. Voor de trekkerneus hangt een grote batterij (al lijkt het op de foto een normaal frontgewicht). De achterbrug herbergt de elektrische aandrijving.

Het principe werkt als een continu variabele transmissie waarmee veel landbouwtrekkers nu werken, maar de hydraulische component is comleet vervangen door elektromotoren. De hybride trekker kan niet alleen traploos versnellen tot 60 kilometer per uur, maar ook energie opslaan. Bijvoorbeeld tijdens het afremmen. Dan werken de elektromotoren als grote dynamo's. De elektromotoren kunnen samen tijdelijk wel 100 kW extra vermogen leveren naast de 120 kW uit de dieselmotor. Ook kan de hybride trekker in stallen tijdelijk volledig op de batterijen rijden, zodat de koeien geen vervelende uitlaatgassen opsnuiven. Bij een positieve belangstelling verwacht Case New Holland dat de hybride trekker binnen 5 jaar praktijkrijp is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.