Commentaar

1 reactie

Heeft een zeswielaangedreven trekker toekomst ?(1)

Deze foto trof ik bij toeval aan op een Tsjechische site. Het beeld toont overduidelijk een trekker met zes aangedreven wielen.

Nu zijn er twee mogelijkheden: de foto is nep - een Batmobiel voor de volgende Batman-film - of het gaat om een prototype. Ik denk dat het laatste inderdaad het geval is. Een testmodel van een fabrikant die dacht ongezien ergens in de verre uithoeken van Tsjechië te kunnen experimenteren.
Het is op het eerste gezicht ook een heel logische stap van tweewielaandrijving naar viewielaandrijving naar zeswielaandrijving. Trekkerfabrikanten zijn namelijk naarstig op zoek naar meer grip. De fabrikanten van banden kunnen het toenemend motorvermogen niet meer bijbenen. Binnenkort verschijnt een hele trits standaardtrekkers op de markt met meer dan 257 kW (350 pk) motorvermogen. Al die kracht via slechts vier wielen overbrengen op de bodem is vrijwel onmogelijk zonder veel slip.

Rubberen rupsen, zoals Challenger en John Deere aanbieden, leveren wel veel extra grip vergeleken met wielen, maar hieraan kleven weer andere nadelen. De kosten voor slijtage en onderhoud pakken in de praktijk vrij hoog uit, zo lieten grote Britse akkerbouwers recent mijn collega’s van Farmers Weekly weten?

Ik ben benieuwd of ik nog meer te weten kan komen over de zeswielaangedreven trekker. Gaat het hier wellicht om een prototype van Challenger?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Auko Sikkenga

    Ik vind een 6-wielaangedreven nog niet eens zo'n hele rare stap. Aangezien er vroeger al verschillende D.O.E. trekkers waren (twee trekkers aan elkaar). En omdat Versatile al een Big Roy 1080 met 8wd heeft gemaakt, die is jammer genoeg, nooit succesvol geweest. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de plaatselijke mechanïer die erg handig is dit heeft gesleutend op basis van een Challenger. Maar 6 wielen vind ik wel apart, je zou eerder rupsen verwachten. Mede omdat die zeer veel grip hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.