Mechanisatie

Achtergrond

Handsfree schoffelen met camera

Sturen hoeft niet meer: het Garford camerasysteem ziet ter plekke de gewasrij en corrigeert de schoffel automatisch. Een impressie.

Een eerste kennismaking met de Garford cameragestuurde Garford Robocrop laat zien dat die ook doet wat er wordt beloofd. Zonder al te veel afstellen en bijstellen stuurt het camerasysteem een sideshift aan die de schoffel nauwkeurig op de rij houdt. Boerderijzag de Robobcrop aan het werk in mais en bieten. De schoffel ging moeiteloos over van het ene naar het andere gewas. Ook als er een paar planten missen of er veel verschil is in grootte van de planten, zoals dit jaar bij velen in de bieten het geval is, liet de schoffelcamera zich niet van de wijs brengen.

Deze machine is een alternatief voor gps-besturing. Voordeel van de camera is dat die ook probleemloos werkt in een gewas dat niet op gps(-stuurautomaat) is gezaaid. Bovendien hoeft de schoffeltrekker geen gps te hebben. De Robocrop van Garford is feitelijk een sideshift-bok waar je ieder driepuntswerktuig aan kunt hangen, van elke willekeurige schoffel tot aan een rijenspuit.

Lees verder onder de foto. Onderdaan dit artikel het eindoordeel over deze machine.

De Garford Robocrop zit tussen de schoffel en de trekker en kan in principe met elk fabricaat schoffelbalk uit de voeten. Je kan er ook een rijenspuit aan hangen. Het vernuft zit in de video-cameratechniek. De camera zit links op deze schoffelbalk gemonteerd. - Foto's: Martin Smits
De Garford Robocrop zit tussen de schoffel en de trekker en kan in principe met elk fabricaat schoffelbalk uit de voeten. Je kan er ook een rijenspuit aan hangen. Het vernuft zit in de video-cameratechniek. De camera zit links op deze schoffelbalk gemonteerd. - Foto's: Martin Smits

Technische gegevens

Machine: Garford levert de sideshift in drie zwaartes: aan de SD30 kun je maximaal 1.500 kilo hangen, is geschikt voor een maximaal 4,5 meter schoffelbalk, de HD50 kan 2.500 kilo dragen en tot 9 meter breed schoffelen, de XHD50 is berekend op een 250 pk trekker, kan 3.500 kilo dragen en is geschikt voor een schoffel tot 12 meter breed.
De HD50 kan maximaal 25 centimeter naar links en naar rechts corrigeren. Het werktuig komt door montage van de sideshift 60 centimeter verder achter de trekker te hangen. De aansturing van de sideshift kan in de praktijk goed werken tot een rijsnelheid van 15 kilometer per uur.
Prijs: sideshift SD30 € 30.900, HD50 € 35.250 (compleet, inclusief camerasysteem).
Info:www.homburg-holland.com.

Virtuele lijn

Afstellen is vrij eenvoudig. Als de hoogte en de hoek van de camera eenmaal goed is afgesteld, dan is de schoffel klaar voor het werk. Die basisafstelling kun je al doen in de schuur. Op het land kun je nog wat finetunen omdat je dan op het scherm ook de gewasrijen in beeld ziet. Op het videoscherm zie je een aantal vierkante meters van het gewas waar de camera op gericht staat. De software tekent daar virtuele rechte lijnen in. Dat zijn de lijnen waar de sideshift (en dus de schoffel) op gaat anticiperen. Is de camera goed afgesteld, dan lopen die lijnen netjes midden door de gewasrijen.

Gps komt er in principe niet aan te pas, toch is er een gps-antenne gemonteerd. Deze meet onder meer de actuele rijsnelheid en de afgelegde weg.
Gps komt er in principe niet aan te pas, toch is er een gps-antenne gemonteerd. Deze meet onder meer de actuele rijsnelheid en de afgelegde weg.

Van mais naar bieten

Mais ziet er van bovenaf heel anders uit dan suikerbieten en uien zijn heel wat anders dan ijsbergsla, maar voor de Robocrop maakt het allemaal niet zoveel uit. Zodra er in het beeld maar een rij te herkennen is, weet de software daar al gauw een rechte lijn in te trekken. Bijzonder om te zien: zonder een afstelling of een keuze in het menu te veranderen, rijdt de schoffel net zo makkelijk door de bieten als door de mais (uiteraard als die ook op 50 centimeter rijafstand is gezaaid). Verschillen de rijenafstanden wél, dan moet er in het menu een andere keuze worden gemaakt. Ook voor sterk verschillende gewassen zijn er keuzes te maken in het menu.

Soms is de praktijk weerbarstig. Bijvoorbeeld erwten groeien met het licht mee en nog gekker is het met pompoen. Daar zit de wortel echt niet altijd precies onder het midden van wat de camera als plant van bovenaf ziet. Daar moet je als chauffeur nog wel je eigen ervaring paraat hebben.

Wat opvalt is dat de schoffelbalk geregeld meerdere centimeters, hier wel bijna 10 centimeter, wordt gecorrigeerd. Hier te zien aan de afstand die de koppelpunten ten opzichte van elkaar zijn verschoven.
Wat opvalt is dat de schoffelbalk geregeld meerdere centimeters, hier wel bijna 10 centimeter, wordt gecorrigeerd. Hier te zien aan de afstand die de koppelpunten ten opzichte van elkaar zijn verschoven.

Kleur bekennen

Je kunt in het menu ook een maat invoeren voor de hoogte van het gewas. Bij het wisselen tussen mais en bieten bleek de camera dat niks uit te maken, maar is de mais een knie hoog en staan de bieten nog met vier blaadjes dan kan dat anders zijn. Het videobeeld op het scherm is een kleurenbeeld in hoge resolutie en de software die uit de beelden de gewasrij destilleert, houdt ook rekening met kleur. Ook die afstelling is niet heel kritisch waardoor de gebruiker daar ook niet direct wat mee hoeft te doen. Maar ga je van suikerbieten over naar rode bieten of rode sla, dan kun je de calibratie voor kleurherkenning aanpassen. Staat er veel onkruid, dan is het voor een camera moeilijker om daar gewasrijen in te herkennen, maar ook dan kan kleur helpen om de rijen te onderscheiden. Bijvoorbeeld uien en prei hebben een wat blauwe gloed waar de software op kan filteren, maar dat moet je als gebruiker dan wel instellen. Een afstelling kun je in de computer opslaan en wanneer je die opnieuw wilt gebruiken weer oppakken. Op afstand online met de camera meekijken of instellingen wijzigen is helaas niet mogelijk. Er zijn concurrenten die dat wel kunnen.

Lees verder onder het kader.

Alternatieven

Een los camerasysteem dat een werktuig aanstuurt leveren Claas E-systems (Multicam) en John Deere (AutoTrac Vision). Vrijwel iedere schoffelfabrikant kan inmiddels een schoffel met sideshift leveren. Een universele sideshift zoals de Robocrop leveren onder andere Laforge en Raven (SBG). Laforge levert net als Garford drie zwaartes van sideshifts en combineert dat met een Multicamcamera. De zwaarte van de bok maakt het verschil in prijs. Reken voor een Multicam mét sideshift tussen € 18.000 € 25.000. Steketee heeft haar zelf ontwikkelde IC-Light systeem.

Het groene deel is Garford. De steunwielen zijn optie en maken de sideshift stabieler. Concurrenten leveren meest sideshifts die schuiven op ronde, in bussen gelagerde assen, Garford heeft een rails op zware rollen die zowel horizontaal als verticaal steunen.
Het groene deel is Garford. De steunwielen zijn optie en maken de sideshift stabieler. Concurrenten leveren meest sideshifts die schuiven op ronde, in bussen gelagerde assen, Garford heeft een rails op zware rollen die zowel horizontaal als verticaal steunen.

Op de centimeter

De Robocrop werkt, maar de vraag is hoe nauwkeurig de besturing werkelijk werkt? Immers: op de centimeter nauwkeurig een rij herkennen is wat anders dan op de centimeter nauwkeurig een schoffel aansturen. Kun je op een centimeter nauwkeurig de rij bepalen dan zou je in theorie met 2 centimeter tussen de schoffels kunnen werken. In de praktijk kun je dat vergeten, zo bleek uit deze eerste impressie. Veel jonge gewassen houden er niet van dat hun wortels dicht bij het steeltje worden afgesneden. In tarwe, waar in Engeland de schoffel veel wordt gebruikt om duist te bestrijden, is dat weer minder kritisch dan in suikerbieten, maar een beetje afstand moet je toch houden.

Ander punt is dat de schoffel pas corrigeert als er al een afwijking is en ook gewassen niet altijd op de millimeter nauwkeurig in de rij staan. Praktisch gesproken heb je in de bieten en de mais toch nog gauw 8 tot10 centimeter tussen de schoffels. Zijn de plantjes erg klein dan kun je wat krapper, worden ze wat groter dan moet je meestal toch wat ruimer.

Hydrauliek staat niet te klapperen als een flipperkast

Wat tijdens de demonstratie opviel: de trekker volgt op RTK-gps de banen van de zaaimachine en die lijkt mooi strak en stabiel midden tussen de rijen te rijden, maar de Robocrop stuurt toch redelijk frequent de schoffel bij. De hydrauliek staat niet te klapperen als een flipperkast, maar om de paar seconden toch wel gauw een tikje. Kijk je achterom dan zie je op sommige momenten dat de schoffelbalk toch echt wel meerdere centimeters in positie verschoven staat. Een bewijs dat ondanks nauwkeurig recht zaaien én nauwkeurig recht door het gewas rijden, dat niet wil zeggen dat alles klopt.

Het Engelse Tillet&Hague is het bedrijf achter de schermen dat samen met Garford de Robocrop techniek heeft ontwikkeld. Het scherm is volledig touchscreen en in meerdere talen, inclusief Nederlands.
Het Engelse Tillet&Hague is het bedrijf achter de schermen dat samen met Garford de Robocrop techniek heeft ontwikkeld. Het scherm is volledig touchscreen en in meerdere talen, inclusief Nederlands.

Eindoordeel

Plus
► al bijna tien jaar ervaring
► vrij eenvoudig af te stellen
► geen gps-zaaien noodzakelijk
Min
► werktuig komt 60 centimeter naar achter
► herkennen van rijen heeft beperkingen
► geen online service verbinding

Of registreer je om te kunnen reageren.