Mechanisatie

Achtergrond 9 reacties

Rupsen en banden getest op bodemverdichting

Aeres Hogeschool in Dronten start een onderzoek naar de verdichting van bodem als gevolg van zware trekkers die erover rijden. Over enkele maanden zijn de eerste testen geanalyseerd.

Onderzoeker en bodemkundige Kees Westerdijk van Aeres Hogeschool leidt het onderzoek. Hij is met name benieuwd naar hoe de bodem zich gedraagt onder de ploegzool, op dieptes van 20, 40 en 60 centimeter. Daartoe ontwikkelde hij een zogenoemd BodemDrukMeetSysteem (BDMS) dat bestaat uit -diep in de bodem- schuingeplaatste siliconenslangetjes die onder druk zijn gevuld met een vloeistof. Aan het einde van die slangetjes zit een drukmeter die vastlegt in welke mate de bodem de druk van de trekkerwielen en -rupsen doorgeeft aan de diepere lagen in de bodem.

Lees verder onder foto

Aeres Hogeschool start een bodemonderzoek naar de verdichting op diepere lagen. Er zijn in de eerste opzet vier trekkers getest waaronder deze John Deere 8370R. Voor de test werden alle trekker op weegplaten gereden om het gewicht van de trekkers vast te stellen. - Foto's: Aeres Hogeschool
Aeres Hogeschool start een bodemonderzoek naar de verdichting op diepere lagen. Er zijn in de eerste opzet vier trekkers getest waaronder deze John Deere 8370R. Voor de test werden alle trekker op weegplaten gereden om het gewicht van de trekkers vast te stellen. - Foto's: Aeres Hogeschool

Rups, band en dubbelrups

De eerste testen zijn in de week van 19 mei 2020 uitgevoerd op een klei-perceel in Dronten. In deze eerste test zijn er 4 trekkers getest en de meetwaarden vastgelegd via het BDMS. Groenoord leverde 3 John Deere trekkers uit de 8R-serie: een gewone 8R op vier banden (gewicht circa 14 ton), een 8RT met 2 grote rupsen (gewicht circa 19 ton) en een 8RX met 4 rupsen (gewicht circa 21 ton). Tot slot is er ook een New Holland wieltrekker getest uit de T7-serie (gewicht circa 7,7 ton).

Lees verder onder foto

Alle trekkers reden over de testopstelling heen waarbij op een diepte van 20, 40 en 60 centimeter de bodemverdichting is vastgelegd.
Alle trekkers reden over de testopstelling heen waarbij op een diepte van 20, 40 en 60 centimeter de bodemverdichting is vastgelegd.

Bodem kneedbaar of niet

Westerdijk hoopt met dit onderzoek helder te krijgen hoe de bodem zich gedraagt. Hij stelt: “Op grotere dieptes gebeurt er meer in de bodem dan we tot nu toe gedacht hadden. De indruk is weliswaar dat rupsen en brede banden de druk beter verdelen, maar aangezien trekkers en machines steeds zwaarder zijn geworden, heeft het zeker ook gevolgen op diepere lagen in de bodem. En wat precies, dat willen we met dit onderzoek aantonen. We hebben al bodemdata van zware maaidorsers die op rupsen en banden staan. En daar hebben we al ooit vastgesteld dat er op diepere lagen bodemverdichting ontstaat. We meten nu dus niet alleen piekdrukken, maar willen juist kijken hoe de bodem zich als geheel houdt. Er zou uit kunnen komen dat de bodem zich meer gedraagt als een vloeistof. En een vloeistof laat zich nu eenmaal niet samendrukken, maar zal zich wel verplaatsen, wellicht zelfs zijwaarts”.

Lees verder onder foto

John Deere dealer Groenoord leverde zowel een standaard, 2-rups (de 8RT, zie foto) als een 4-rups (8 RX) trekker aan voor deze test.
John Deere dealer Groenoord leverde zowel een standaard, 2-rups (de 8RT, zie foto) als een 4-rups (8 RX) trekker aan voor deze test.

Presentatie data

Over enkele maanden hoopt Westerdijk met zijn team studenten alle data te hebben geanalyseerd en zullen de resultaten worden gepresenteerd.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  1 conclusie kan ik al wel trekken uit dit onderzoek: de trekkers ( en werktuigen) worden te zwaar. Trekkers tot 21 ton: waar gaat het over ????

 • agratax(1)

  @Jan. Een trekker van 21 ton is tot daar aan toe, maar een trekker van dit caliber zal ook gauw een combinatie aan de haak hebben van boven de 20 ton en daar komt dan de "bodemdruk" veroorzaakt door de voortgaande beweging bij.

 • Koen123

  Niet zo handig met deze droogte testen
  Een legertank richt nog geen schade aan op een droge bodem die nu van beton is

 • Greenhopper

  Als gewicht word verdeeld.. druk per cm2.. Kan een tractor nog zo zwaar zijn en eigenlijk geen schade aanrichten. Je zal eerder moeten kijken welk type banden... Wat voor werkzaamheden doe je ermee... Moet de tractor grip maken dan praat je weer ergens anders over.. Welke ondergrond, hoe staat het met de vochtigheid, organisestof gehalte enzzz... Dit onderzoek klinkt leuk maar zegt niks.. Of dit artikel had wat uitgebreider moeten zijn...

 • farmerbn

  Over enkele maanden is het vakantie.

 • KeesCEW60

  Dan heb ik meer tijd voor analyses.. We meten druk in de bodem als gevolg van gewicht, contact oppervlak en snelheid. Of die druk tot verdichting leidt hangt af van vocht en grondsoort. Machines worden te zwaar, dat bewustzijn probeer ik te kweken door te meten en te laten zien wat ondanks brede banden en rupsen in de ondergrond gebeurt.

 • Greenhopper

  Leuk dat je doet, maar zorg dan wel voor dat je eerlijk informeert en zolang je je onderzoek niet heb afgerond kan je nog niks zeggen wat de tractoren doen.. en nie bang maakt zonder onderbouwing, ik kom zelf uit de golf wereld en wij zijn hier dagelijks mee bezig, maar hoe dan ook druk per cm2 is leidend.

 • KeesCEW60

  Vandaar het door provincie Flevoland gefinancierde project Grip op de bodem om dit goed uit te zoeken.

 • Lendeb

  Word er ook naar het ‘trilplaat-effect’ van de rupsen gekeken?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.