Mechanisatie

Achtergrond

‘Tranen vanwege opgeknapte Bukh’

Een mooier verjaardagscadeau kon Willem Schaap zich niet wensen. Hij werd door zijn zoon Romke verrast met de opgeknapte Bukh DZ30.

“Ik had niet gedacht dat onze Bukh DZ30 ooit nog zou rijden. De trekker lag helemaal uit elkaar. De onderdelen moesten overal vandaan komen, onder meer uit Denemarken en Zweden. Mijn zoon Romke is vier jaar lang bezig geweest om de Bukh geleidelijk aan weer op te knappen.”

Lees verder onder foto

Trekker uit mijn jeugd: de Bukh uit 1958 van Willem Schaap. - Foto: Anne van der Woude
Trekker uit mijn jeugd: de Bukh uit 1958 van Willem Schaap. - Foto: Anne van der Woude

Mooi verjaardagscadeau

“In september 2018 vierde ik mijn tachtigste verjaardag. We gaven een groot feest in restaurant Omke Jan in Woudsend. Bij de ingang stond de opgeknapte Bukh DZ30 op ons te wachten. Dat was een grote verrassing voor mijn vrouw Etty en mij. We hadden de tranen in onze ogen staan. Wat een mooi verjaardagscadeau! Onvoorstelbaar dat het Romke was gelukt om de trekker te herstellen. Hij is er heel wat uurtjes mee bezig geweest. Hij heeft de trekker bewust niet helemaal tot in de puntjes gerestaureerd. Aan alle krassen en deuken kleeft wel een verhaal.

De Bukh is ooit nog een paar jaar eigendom geweest van onze buurjongen. Romke en ik hadden de trekker aan hem verkocht, maar daar kregen we al snel spijt van. Die jongen zou de trekker samen met zijn vader opknappen. Dat is er niet van gekomen. Gelukkig konden Romke en ik de trekker later terugkopen. Hij was toen volledig gedemonteerd.”

Lees verder onder foto

Voormalig melkveehouder Willem Schaap (81) werkte jarenlang met de Bukh DZ30. - Foto: Anne van der Woude
Voormalig melkveehouder Willem Schaap (81) werkte jarenlang met de Bukh DZ30. - Foto: Anne van der Woude

Eigen geluid

“De Bukh betekent veel voor me. Hij doet me denken aan vroeger, toen ik als boer begon. Ik kocht de trekker in 1964. Hij kostte 5.000 gulden. Dat was toen een heel bedrag. In die tijd was het ook een flinke trekker, met 30 pk. Vergeleken met de grote trekkers van tegenwoordig is onze Bukh nu net een speelgoedtrekker.

De Bukh is voorzien van een scheepsmotor. Hij heeft een heel eigen geluid. Dat maakt hem bijzonder. Het geluid van onze trekker wordt nog altijd door veel mensen hier uit de omgeving herkend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.