Mechanisatie

Achtergrond 2 reacties

Minder dood wild met wildredder en bewuster maaien

Een wildredder verkleint de kans op dode wilde dieren bij of na het grasmaaien. Boerderij onderzocht wat er te koop is en wat je als boer of loonwerker kan doen.

Naast dat niemand dode of verminkte maaislachtoffers wil maken, is het slecht voor de machine als er dieren in de maaimachine komen. Ook geeft het vervuiling in het gewas. Er zijn verschillende wildredders op de markt die de kans op wild in de maaier verkleinen. Ook de wijze waarop je een perceel maait of bewerkt, is van invloed op het voorkomen van het aantal dierlijke slachtoffers.

Maai van binnen naar buiten

Welke wildredder je ook gebruikt, het belangrijkste is de wijze van maaien. Wanneer je van buiten naar binnen maait, worden de dieren naar een steeds kleinere ruimte van het gewas gedreven. Eenmaal in het midden van het perceel gedreven, zullen de dieren liever niet over het gemaaide stuk gaan, maar verstoppen zich in het overgebleven gewas. Je zal dan de kans op slachtoffers vergroten. Zelfs als je wildredders inzet.

Pas je rijsnelheid aan

Daarnaast is de rijsnelheid tijdens het maaien van belang. Bewezen is dat wildredders het meest effectief zijn bij een snelheid van 10 tot 15 kilometer per uur. Dit geeft het wild de kans om weg te komen. Ook het werken bij daglicht helpt omdat wild op tijd wordt gezien. Zo kan je tijdig ingrijpen voor er slachtoffers worden gemaakt. Volgens de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zijn deze drie maatregelen essentieel, zelfs als er wildredders zijn ingezet om wild van het perceel af te drijven.

Lees verder onder de foto

Deze maaicombinatie is uitgebreid met een hydraulisch opklapbare wildredder. Niet alleen het geluid, maar ook de aanraking met de kettingen op deze wildredder zorgt ervoor dat wild verjaagd wordt van het te maaien perceel. - Foto: Koos van der Spek
Deze maaicombinatie is uitgebreid met een hydraulisch opklapbare wildredder. Niet alleen het geluid, maar ook de aanraking met de kettingen op deze wildredder zorgt ervoor dat wild verjaagd wordt van het te maaien perceel. - Foto: Koos van der Spek

De traditionele wildredder: de Horst-Wildredder

Een buis met kettingen of belletjes voor de maaier mag je zien als de traditionele wildredder. Ook wel bekend als de Horst-Wildredder, genoemd naar zijn ontwerper. Naast het verjagende effect van het geluid van de kettingen of bellen, zorgt ook de aanraking met de wildredder ervoor dat het wild kan vluchten.

Met dit type, met een werkbreedte van ongeveer 170 centimeter, werden eind jaren zeventig en de jaren tachtig van de vorige eeuw veel proeven gedaan, met goede resultaten. De boeren die hiermee werkten, gaven toen al aan beduidend minder maaislachtoffers te hebben.

Dit type wildredder werd overigens ook door veel boeren zelf ontworpen en gebouwd omdat de machine niet zo heel complex is. Niet alleen ten tijde van de eerste wildredders, maar ook in de afgelopen jaren. Het nadeel van deze traditionele wildredder is dat deze opgeklapt moet worden bij afrasteringen of bij transport. Dit maakte het type minder populair.

Lees verder onder de foto

Doordat de Savihorn is aangesloten met een lichtstekker, gaat de sirene van de Savihorn aan zodra de verlichting van de trekker wordt aangezet. - Foto: Savihorn
Doordat de Savihorn is aangesloten met een lichtstekker, gaat de sirene van de Savihorn aan zodra de verlichting van de trekker wordt aangezet. - Foto: Savihorn

Wild redden met geluid van een sirene

Naast de traditionele wildredder, bestaan er inmiddels alternatieven. Twee in Nederland geproduceerde wildredders die het wild verjagen met een geluid, zijn de zogenoemde ‘Wildredder’ en de ‘Savihorn’-wildredder. Beide types kunnen op de trekker of machine gemonteerd worden en moeten door middel van een soort sirene het wild van het veld jagen. De plaatsing is betrekkelijk eenvoudig dankzij een magneet onder de voet van de apparaten.

De Savihorn wordt aangesloten met lichtstekker. Zodra de verlichting van de trekker aan staat, wordt ook de Savihorn-wildredder ingeschakeld. De richtprijs van de Savihorn is € 47,95.

De Wildredder heeft een 12 volt stekker die zo past in de sigarettenaansteker. Tegen een meerprijs kan hij ook geleverd worden met een varkenssnuitstekker. Inclusief los verkrijgbare beschermkast kost deze € 119,50.

SensoSafe van Pöttinger

In het verleden zijn er al meerdere varianten bedacht om wild te verjagen uit een perceel. Fabrikant Pöttinger presenteerde in 2017 op de Agritechnica de Sensosafe. Het met een zilveren innovatie-award bekroonde systeem werkt met sensoren. Wanneer er een reekalf in het gras ligt, merken de sensoren het dier op en zorgen ervoor dat de maaier automatisch omhoog wordt gebracht. Eenmaal het dier voorbij gereden kan de maaier weer naar beneden.

Reekalf gevonden? Let op met verplaatsen

Heb je een reekalf gevonden, pak dit niet met blote handen op, maar altijd met een pluk gras. Zo wordt de menselijke geur niet doorgegeven en zal de moeder het jong accepteren en naar een veilige plek brengen.

Een tweede versie van de Sensosafe geeft de trekkerchauffeur een waarschuwing met geluid en een waarschuwing op het scherm. Zo kan de bestuurder snel stoppen en het dier ontwijken. Pöttinger-importeur Duport meldt dat de Sensosafe nog niet beschikbaar is. Toch is er sinds de presentatie op de Agritechnica eind vorig jaar veel vraag naar geweest. Nog niet bekend is voor welke prijs en wanneer het product op de markt komt.

Lees verder onder de foto

Bij de waarneming van een reekalf zorgt de Sensosafe dat de maaier omhoog komt. - Foto: Pöttinger
Bij de waarneming van een reekalf zorgt de Sensosafe dat de maaier omhoog komt. - Foto: Pöttinger

Drones

Dat wild gewond of gedood wordt bij het maaien, komt doordat jonge hazen en reekalveren zich klein houden bij naderend gevaar in plaats van weg te vluchten. Ook bij lokale jagersverenigingen zijn er mensen opgeleid om met een drone boven de percelen te kunnen vliegen. Door gebruik te maken van drones met een thermische camera, wordt nauwkeurig de locatie van het wild in het gewas bepaald. Ook kan een perceel door een groepje mensen worden afgelopen om wild van het perceel af te drijven.

Welke keuze je ook maakt voor een wildredder, de combinatie met de wijze van maaien, werksnelheid en goed contact met de lokale wildbeheereenheid kan een behoorlijk verschil maken in het beperken van maaislachtoffers.

Lees verder onder de foto

De Wildredder werkt met geluid om wild van het perceel te verjagen. - Foto: Wildredder
De Wildredder werkt met geluid om wild van het perceel te verjagen. - Foto: Wildredder

Lokale jagersvereniging helpt met wild verjagen

Nederland telt ruim 300 wildbeheereenheden. Dit zijn de lokale jagersverenigingen. Elk jaar zetten deze verenigingen zich in om het aantal maaislachtoffers te verminderen. Dit doen ze door het te maaien veld door te lopen om dieren van het perceel af te halen. Zitten er enkele uren tussen het verjagen en het maaien, dan plaatsen ze vlaggen om wild te ontmoedigen weer het perceel op te komen.
Sommige wildbeheereenheden hebben wildredders beschikbaar. Deze bieden ze aan bij boeren en loonwerkers om ze op deze manier te helpen met het weren van wild. Jagersverenigingen zoeken meestal contact met lokale boeren en loonwerkers, maar juichen het toe wanneer dat ook andersom gebeurt. De mensen van de wildbeheereenheden zetten zich kosteloos in voor het verjagen van wild op te maaien percelen. Breng ze dus vooral tijdig op de hoogte en vraag naar wat zij kunnen doen om je te helpen.

Laatste reacties

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Fantastic.
  Wat een goede ontwikkeling.
  Geweldig.
  Kan dus.
  X

 • kleine boer

  Ja en dan heb je nestje gered ben je blij dat het gelukt is maai je nog een rondje zie je een roofvogel met de kuikens/hazen weg vliegen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.