Mechanisatie

Achtergrond

Seed Terminator maakt korte metten met onkruidzaden

Het Duitse Zürn Harvesting gaat in Europa de verkoop, productie en service doen van de Seed Terminator. Deze Australische uitvinding van boer en techneut Nick Berry vernietigt bijna alle onkruidzaden reeds terwijl de maaidorser het graan oogst.

Het familiebedrijf Zürn verstevigt zo zijn positie in de markt van mechanische onkruidbestrijding. “Door toenemende resistentie van onkruiden tegen herbiciden en het mondjesmaat afkomen van nieuwe toelatingen, moeten we op zoek naar alternatieven. Daarom hebben we grote verwachtingen voor een concept als dit Australische Weed Control”, zegt directeur Rolf Zürn.

De techniek bestaat uit 2 hamermolens die alles wat uit de zeven komt kort en klein slaan alvorens de restanten te verspreiden over de akker. - Foto: Zürn Harvesting
De techniek bestaat uit 2 hamermolens die alles wat uit de zeven komt kort en klein slaan alvorens de restanten te verspreiden over de akker. - Foto: Zürn Harvesting

Goede resultaten

De meeste onkruidzaden raken over de akker verspreid door de maaidorser, gedurende de oogst. De Seed Terminator grijpt op dat punt in. De techniek bestaat uit 2 hamermolens die alles wat door de zeven valt en wordt afgevoerd eerst grondig mechanisch kapotmaken, voordat het uit de combine valt. Gebruikers van het system en onafhankelijke onderzoeksinstituten bevestigen de goede resultaten die de uitvinding bewerkstelligt. De Seed Terminator zit volledig geïntegreerd ingebouwd in de maaidorser en wordt aangedreven met banden.

100 werkende eenheden

Afgelopen 3 jaren installeerde Nick Berry een Seed Terminator in rond 100 – voornamelijk Australische – maaidorsers. Zürn paste de technologie in Duitsland met succes toe in oogstseizoen 2019. Deze beproeving is ook wetenschappelijk begeleid; de resultaten van dit onderzoek maakt het bedrijf op de Agritechnica bekend. Ook de prijzen worden dan vrijgegeven. Deze zullen per merk en type wat verschillen, vooral afhankelijk van het werk dat met het inbouwen gemoeid is. Zürn kan varianten leveren voor John Deere-, Claas-, Case IH- and New Holland-maaidorsers. De Seed Terminator wordt in samenspraak met de leverancier van de maaidorser door Zürn ingebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.