Mechanisatie

Achtergrond

Elektrische Famtrac-trekker scoort derde prijs in Nederland

Farmtrac-importeur Herco Machinery haalde een volledige elektrische trekker naar Nederland en wint daarmee een innovatieprijs op Groen Techniek Holland.

Herco Machinery uit het Belgische Rijkevorsel (zo’n 30 kilometer onder Breda) haalde een volledige elektrische Farmtrac-trekker naar de Benelux. Het is een compacttrekker met accupakket. Daarmee wint de importeur een derde prijs, een zogeheten ‘Gouden Klavertje Vier’. Dat is een innovatieprijs op de tweejaarlijkse Groen Techniek Holland, gehouden in Biddinghuizen (Fl.).

De volledig elektrische Farmtrac-compacttrekker is het voor het eerst in Nederland. Naar verwachting is de trekker volgend jaar te bestellen. Prijs is nog niet bekend.  - Foto: Bob Karsten
De volledig elektrische Farmtrac-compacttrekker is het voor het eerst in Nederland. Naar verwachting is de trekker volgend jaar te bestellen. Prijs is nog niet bekend. - Foto: Bob Karsten

Begin 2020 in productie

Farmtrac presenteerde op de Agritechnica van 2017 voor het eerst een prototype van een volledig elektrische compacttrekker. Hier en daar is het prototype nu aangepast. Inmiddels spreekt de importeur van een pre-productietrekker. De eerste nu in de Benelux, het is de achtentwintigste elektrische trekker die bij Farmtrac uit de fabriek rolde. De trekkers gaan, zo is verwacht, al begin 2020 in productie. En eind 2020 kun je de elektrische trekker bij Herco bestellen, is de verwachting. Tot die tijd wordt de trekker vooral in de praktijk getest.

3.500 maal opladen

Met motorkap dicht, is nauwelijks te herkennen dat het gaat om een trekker met accupakket, in plaats van dieselmotor. Toch is dat wel het geval, er ligt namelijk een Li-ion-accu onder de motorkap. Die brengt 20 pk op, met een koppel van 90 Nm. Daarmee kan de compacttrekker 3,2 tot 4,9 uur achtereen werken, afhankelijk van het gebruik. Daarna moet de batterij aan de oplader: dat duurt zo’n 5 tot 5,5 uur. Volgens de fabrikant gaat de batterij 3.500 maal opladen mee. Over de verkoopprijs wil de importeur nog niets zeggen.

De verbrandingsmotor maakt plaats voor een accupakket. Hiermee kan de trekker 3,2 tot 4,9 uur werken, afhankelijk van het gebruik. - Foto: Bob Karsten
De verbrandingsmotor maakt plaats voor een accupakket. Hiermee kan de trekker 3,2 tot 4,9 uur werken, afhankelijk van het gebruik. - Foto: Bob Karsten

Nieuwe manier van rijden

De Belgische importeur merkt op dat het heel anders rijden is, zo’n elektrische aandrijving. Rijden is niet te vergelijken met een hydrostatische of mechanische trekker. Vooral de reactiesnelheid is zeer hoog. Bijzonder: tijdens het rijden is alleen een zoomend geluid te horen. Het vreemde is, dat er geen motorbelasting of optoeren klinkt bij het wegrijden.

Het compacttrekkertje is 1,47 meter breed, en heeft een wielbasis van 1,55 meter.

Farmtrac heeft een fabriek in Polen, en is onderdeel van het Indiase moederbedrijf Escorts Group. Herco Machinery is sinds halverwege 2018 importeur voor de Benelux van Farmtrac-trekkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.