Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Grote capaciteit voor goede kuil

De trekker in de hoek, dat is de hoofdtrekker van vof veebedrijf Lammers uit Welsum (Ov.).
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

De broers Herman en Han gebruiken de Xerion 3800 voor het mestuitrijden, kuilvastrijden en grasmaaien met een triple-maaier. “We hadden altijd een MB Trac, ook een systeemtrekker, maar dit merk verdween helaas. In 2014 hebben we de Claas Xerion gekocht”, vertelt Herman.

Capaciteit nodig

De broers houden 115 melkkoeien met een Insentec-melkrobot, plus bijbehorende dragende koeien en jongvee. Lammers doet bijna al het landwerk zelf, er komt alleen een loonwerker om mais te hakselen. “Dan moet je gewoon capaciteit hebben. Een goede kuil is namelijk niet in geld uit te drukken”, vertelt Herman. Een 20 jaar oude Mengele-opraapwagen is ingeruild voor de Claas Cargos-opraapdoseerwagen. Om de bodem te ontzien werd het een 3-asser. “De bak van de Mengele werd gewoon te klein. Met 50 hectare moet het wel rap gaan”, aldus Lammers.

Goede machines

Omdat de oudere Case CS niet met de nieuwe Isobus-gestuurde opraapwagen overweg kon, is geïnvesteerd in een Claas Axion 850. De Massey Ferguson wordt gebruikt voor klussen zoals mais zaaien en graslandonderhoud, en gaat op pad met de veldspuit. Herman: “We houden wel van goede machines en doen het meeste onderhoud zelf. Uiteindelijk moeten we daarmee het werk verrichten om onze koeien te voorzien van het best mogelijke ruwvoer.”

De machineberging is vaak de trots van menig bedrijf. Een schuur vol met machines, elk met hun eigen functie en verhaal. Wil jij je berging terugzien in Boerderij? Stuur dan een mail aan: Frits Huiden

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Mooi machinepark.
    De melkveehouderij is zo slecht nog niet
    Mooi als je het zo allemaal kunt doen

Of registreer je om te kunnen reageren.