Aanhoudend negatieve stemming machinebouwers MechanisatieAchtergrond

Aanhoudend negatieve stemming machinebouwers

De CBI, een index waarmee de Cema de marktstemming onder Europese machinebouwers in een getal probeert te vangen, stond in augustus op -7. Dat is de tweede maand in de min, al is het een tikje beter dan de -10 van juli.

Europese machinebouwers zijn somber in hun toekomstverwachtingen. De stemming op dat punt liep zelfs verder achteruit ten opzichte van juli, van -16 naar -18. In strijd daarmee is de daadwerkelijke ontwikkeling in de markt. De verkopen liepen op, wat de -6 van juli verbeterde naar een +5 in augustus. De CBI is een gemiddelde van verwachtingen en de werkelijkheid, vandaar de genoemde -7.

Illustratie: Cema

Illustratie: Cema

Het beeld is dus wat gemengd. Gezien de goedlopende orderportefeuille blijft de machineproductie op korte termijn nog wel op stoom, met een gemiddelde productietijd van bijna 3 maanden. Het aantal nieuwe orders gaat naar verwachting wel dalen. Slechts 14% van de bedrijven rekent op een groei aan orders de komende 6 maanden. De uitzonderingen op de sombere verwachtingen komen uit Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje, meldt Cema.

Beheer
WP Admin