Mechanisatie

Achtergrond

Werk en hobby onder een dak

Bij vof Boerderij De Riet in Leusden zie je direct dat er behalve werk ook ruimte is voor hobby.

Het biologisch bedrijf houdt 70 melkkoeien en 500 vleesvarkens op 35 hectare gras. Er staat wel een Krone Big M in de schuur. Daarnaast een Fendt 916 en een Amerikaanse Inter 1086. “Die zijn er vooral voor trekkertrek en kleine klusjes, zoals balen rijden”, vertelt Erwin de Kruijf. Hij en zijn 3 broers doen gezamenlijk het machinewerk en hebben elk hun eigen hobby in de schuur. Vader De Kruijf, moeder en een broer vormen de vof. Daarnaast wordt ook ruimte verhuurd als kookstudio.

De machineberging van Boerderij De Riet. - Foto: Michel Velderman
De machineberging van Boerderij De Riet. - Foto: Michel Velderman

Erwin: “Ik ben zelf vertegenwoordiger bij Abemec en de Big M zie ik dus als hobby, maar ook als handel.” Hoofdtrekker is de New Holland TSA 110 die het persen met de Welger en het bemesten met de vierkante Schouten Quadro tank voor zijn rekening neemt. Rechts staat een bijzondere Inter Hydro 84 en links een oude Zetor 4712. De Inter heeft geen transmissie maar een hydrostaat. De Kruijf heeft net zelf de motor gereviseerd.

Een van de broers heeft een hobby in auto’s, vandaar de Volvo 740, Corvette en Jaquar XJ6 in de schuur

In de schuur staat ook een complete lijn machines, van ploeg tot rooier, voor de aardappelteelt. “Dat was vroeger nog 6 tot 7 hectare, maar is nu geslonken naar anderhalve hectare.” Een van de broers heeft een hobby in auto’s, vandaar de Volvo 740, Corvette en Jaquar XJ6 in de schuur. Een andere broer is handig met elektra. Hij regelde dan ook de installatie van de zonnepanelen waarvan de restmaterialen nog naast de Inters liggen.

De machineberging is vaak de trots van menig bedrijf. Een schuur vol met machines, elk met hun eigen functie en verhaal. Wil jij je berging terugzien in Boerderij? Stuur dan een mail aan: Frits Huiden

Of registreer je om te kunnen reageren.