Mechanisatie

Achtergrond

Opraapwagens: beweegbare voorwanden en kunststof pick-up tanden

Diverse foto’s prototypen bewijzen dat de traditionele opraapwagen voorgoed qua techniek en uiterlijk verandert: de beweegbare voorwand lijkt de standaard te worden. Ook een bijzondere ontwikkeling zijn kunststof tanden aan de pick-up.

De opraapwagenmerken Fendt (voorheen Lely), Krone en Bergmann hebben het al: de beweegbare voorwand in de opraapwagen. Maar nu lijken ook de fabrikanten Strautmann, Schuitemaker en Pöttinger overstag te gaan.

Zo zijn er nu foto’s op internet zichtbaar van de zogenoemde Strautmann Magnon opraapwagen, gezien bij Strautmann-dealer Timmerman in Wierden. Ook deze wagen heeft een beweegbare voorwand. Dankzij deze constructie kan de wagen meer kuubs gras of mais meenemen door de ruimte boven de dissel nuttig te gebruiken als laadruimte. Ook bijzonder is dat dit prototype van Strautmann kunststof pick-up tanden heeft. De voordelen laten zich raden: minder kans op breuk, minder kans op staal in het gras en minder kans dat je stenen en of zand mee naar binnen raapt. Wanneer deze machine officieel wordt geïntroduceerd, is niet bekend. Maar het meest voor de hand liggend is de aankomende Agritechnica in november in Hannover.


  • Strautman werkt aan een nieuwe serie opraapwagens onder de naam 'Magnon'. Het nieuwe design is opvallend en geslaagd. De beweegbare voorwand kan helemaal naar voor klappen en benut zo de laadruim  boven de dissel. -  Foto: Michel Velderman

    Strautman werkt aan een nieuwe serie opraapwagens onder de naam 'Magnon'. Het nieuwe design is opvallend en geslaagd. De beweegbare voorwand kan helemaal naar voor klappen en benut zo de laadruim boven de dissel. - Foto: Michel Velderman

  • Bijzonder aan de nieuwe Strautman opraapwagen zijn de kunststof pickuptanden. Mogelijke voordelen: minder breuk, minder staal in de kuil en minder kans dat je stenen en zand opraapt van de grond. -  Foto: Michel Velderman

    Bijzonder aan de nieuwe Strautman opraapwagen zijn de kunststof pickuptanden. Mogelijke voordelen: minder breuk, minder staal in de kuil en minder kans dat je stenen en zand opraapt van de grond. - Foto: Michel Velderman

Wanneer?

Eerder werden er ook al prototypes gespot met beweegbare voorwanden van de merken Pöttinger en Schuitemaker. Pöttinger geeft daarover nu verder geen info, simpelweg omdat die info er niet is. Schuitemaker kan de ontwikkeling niet bevestigen en niet ontkennen, zo vertelt marketingmanager Robbert Holtkamp. Holtkamp zegt dat er nu (ook) veel energie gaat naar de fusie met Veenhuis. Beide merken zullen zich op de Agritechnica presenteren onder de naam ‘Schuitemaker Veenhuis Group’, wellicht daar met een nieuwe opraapwagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.