Mechanisatie

Achtergrond

€ 2 miljoen naar onderwijs mechanisatie

Vanuit het Regionaal Investerings Fonds (RIF) wordt er € 2 miljoen beschikbaar gesteld aan het opzetten van een ‘Innovatiecentrum Mobiele Techniek’. Doel: bedrijfsleven en monteursopleidingen met elkaar verbinden en zo betere monteurs voor de landbouw opleiden.

Het zijn de brancheorganisatie Fedecom, scholengemeenschap Aventus en het Friesland College die gezamenlijk de subsidieaanvraag gedaan hebben en nu dus € 2 miljoen toegewezen krijgen om een zogenoemd ‘Innovatiecentrum voor mobiele techniek’ op te zetten. Maar waarom willen de scholengemeenschappen en Fedecom eigenlijk dit nieuwe innovatiecentrum?

Wim Overeem: "De ontwikkeling van hypermoderne landbouwmachines en -trekkers gaat zo snel, dat de opleiders moeite hebben om hierop aan te sluiten." - Foto: Fedecom
Wim Overeem: "De ontwikkeling van hypermoderne landbouwmachines en -trekkers gaat zo snel, dat de opleiders moeite hebben om hierop aan te sluiten." - Foto: Fedecom

Ontwikkeling gaat snel

We vroegen het aan Wim Overeem, opleidingsmanager binnen de Fedecom en vanuit die rol betrokken bij dit project. Overeem: “Heel concreet: de ontwikkeling van hypermoderne landbouwmachines en -trekkers gaat zo snel, dat de opleiders moeite hebben om hierop aan te sluiten. Wij denken dat een goede oplossing is dat de MBO-studenten al tijdens hun studie kennismaken met die techniek én die bedrijven, dat ze beter klaargestoomd worden voor de praktijk nadat ze de diploma hebben. Een concreet voorbeeld? Nou, bijvoorbeeld als een fabrikant van veldspuiten een camera-sensor heeft waarmee ze plaatsspecifiek onkruiden kunnen bespuiten. Dan kán een opdracht zijn aan studenten om eens precies te testen in de praktijk op welke plaats de fabrikant deze sensor moet monteren en welke afstelmogelijkheden er nodig zijn om het geheel goed te laten werken’. Gewoon lekker praktisch en concreet en tastbaar voor de monteurs in spé die dan meteen kennismaken met deze moderne techniek. Én de leverancier of fabrikanten kan er meteen voordeel van genieten.”

Met name in de complexere techniek en electronica zoals die vindbaar is in de precisielandbouw, hopen de Fedecom en de onderwijsinstellingen middels het Innovatiecentrum Mobiele Techniek zich beter te kunnen verbinden met het bedrijfsleven. - Foto: Koos Groenewold
Met name in de complexere techniek en electronica zoals die vindbaar is in de precisielandbouw, hopen de Fedecom en de onderwijsinstellingen middels het Innovatiecentrum Mobiele Techniek zich beter te kunnen verbinden met het bedrijfsleven. - Foto: Koos Groenewold

Mobiel centrum

Met 12 leslocaties in Nederland is het volgens Overeem niet logisch om op één vaste plaats in Nederland dit Innovatiecentrum te realiseren. Hij denk eerder aan een mobiel centrum in de vorm waarin een (hoog)leraar -ook wel Practor genoemd- op vaste momenten aanwezig is op de leslocaties en zo studenten en de fabrikanten en leveranciers van landbouwmachines met elkaar verbindt.

Nu de subsidie is toegekend, hoopt Overeem te kunnen beginnen met de werving van de juiste persoon of personen om dit Innovatiecentrum in te kunnen richten. Hij hoopt dat ze in september operationeel zijn en dat de studenten en het bedrijfsleven hun voordeel ermee kunnen doen. De subsidie is genoeg om minimaal 4 jaar het Innovatiecentrum te laten draaien, daarna is het aan de Fedecom en de opleiders om dit voort te zetten.

De voorloop moeten we ook vasthouden, vooral in het MBO, want dat is de motor van de economie

Overeem: “Kijk, wij lopen in Nederland behoorlijk voorop, en dat is vooral te danken aan de ‘proactieve attitude’ die we hebben in de branche, van boer tot universiteit. Maar die voorloop moeten we ook vasthouden, vooral in het MBO, want dat is de motor van de economie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.