Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Tweedehands: weegstrooier Amazone ZA-M Profis 1501

De ZA-M weegstrooier zou in 2015 vervangen worden door de ZA-V. Toch bleef er vraag in de markt naar de wat eenvoudigere M. De machine is betrouwbaar en nog steeds in trek.

De ZA-M strooier van Amazone is er in 3 basistypen die eigenlijk alleen verschillen in de grootte van de bak.

  • De 1001 vanaf 1.000 liter inhoud.
  • De 1201 tot 2.700 liter.
  • De 1501 van 1.500 tot 3.000 liter inhoud van de bak.

De werkbreedte is van 10 tot maximaal 36 meter. De ZA-M kreeg vanaf 2015 een opvolger in het model ZA-V. Omdat de M-typen toch nog steeds gevraagd zijn in de markt, is de 1001 nog steeds te koop.

Lees verder onder de foto.

Strooier: Amazone ZA-M 1501, bouwjaar: 2008, inhoud van de bak: 2.000 liter, werkbreedte: maximaal 36 meter. Onlangs verkocht door Dijkstra en Langeweg B.V.in Rutten. Vraagprijs: €8.500 (excl. BTW). - Foto: Martin Smits
Strooier: Amazone ZA-M 1501, bouwjaar: 2008, inhoud van de bak: 2.000 liter, werkbreedte: maximaal 36 meter. Onlangs verkocht door Dijkstra en Langeweg B.V.in Rutten. Vraagprijs: €8.500 (excl. BTW). - Foto: Martin Smits

In het kort

- werkbreedte maximaal 36 meter
- kilo’s per hectare altijd goed
- bewezen techniek

Wegen

De ZA-M Profis weegstrooier weegt constant tijdens het strooien. Een kengetal voor de kunstmestsoort dient als basisafstelling en kan,indien niet bekend, ook door de Amazone strooierservice worden bepaald. Strooibreedte verstellen doe je door de schoepen op de schijf te verschuiven. Kantstrooien kan kant op en kant af, daarvoor levert Amazone optioneel een limiter en een kantstrooiplaat.

In de praktijk

De ZA-M heeft zich bewezen als een betrouwbare, kwalitatief hoogwaardige strooier. Wie luxer wil, kan bij Amazone terecht voor een hydraulisch aangedreven strooier, die al rijdend het toerental van de schoepen kan wijzigen en de positie van de uitstroomopening verplaatsen om de werkbreedte te wijzigen en op die manier ook secties te strooien. De ZA-M werkt nu met de (CAN-bus) Amatron 3 strooicomputer, de eerdere exemplaren met de Amatron Plus en de opvolger ZA-V is een Isobus-machine. De ZA-M heeft een gelaste kuip, de opvolger ZA-V heeft een diepgetrokken kuip en is daardoor volledig naadloos. Plus dat roerinrichting en verstellen van schoepen en enkele andere details zijn gewijzigd.

Lees verder onder de afbeelding.

Tweedehands: weegstrooier Amazone ZA-M Profis 1501

Op Traktorpool.nl staan diverse tweedehandse strooiers van Amazone.

De prijs

Slijtage van de schoepen is makkelijk te zien en te verhelpen, maar let ook op de speling op de lagers van de schoepen. En allicht mag de oliegevulde transmissie niet lekken. De prijs van een gebruikte ZA-M 1501 hangt af van de technische conditie van de machine, meer dan van het bouwjaar. Een mooie, gebruikte strooier koop je voor rond € 8.000. Beneden € 6.000 hoef je eigenlijk niet te zoeken. Nieuw staat de ZA-M 1001 met opzetranden voor 2.000 liter, weeginrichting en Amatron 3 voor € 12.250 in de prijslijst. De luxere 2.000 liter ZA-V voor € 13.550 en inclusief Isobus en gps ready € 15.600.

De vorige eigenaar

De vorige eigenaars van de strooier op de foto zijn de akkerbouwers Eric Wierenga en Arjan Vaandrager uit Luttelgeest (Fl.). Die hebben vanwege aanschaf van een andere spuitmachine een nieuwe strooier gekocht omdat de 36 meter werkbreedte van de ZA-M niet meer paste bij de bredere spuitmachine. Plus dat er nu voor een strooier is gekozen volgens de hoogste stand van techniek, zoals betere mogelijkheden om secties te strooien en gps-gestuurd te kunnen strooien. De Amazone heeft altijd probleemloos gedraaid en is ook dit voorjaar in het begin van het seizoen nog gebruikt. Was er geen nieuwe spuitmachine gekocht, dan was de strooier ook gewoon gebleven. De strooier heeft nog altijd zijn eerste schoepen en die zijn ook nog goed. Reparaties of modificaties zijn er niet geweest.

Eén reactie

  • Tiny1946

    Een gebruikte strooier is wel een prijs waar je van achterover valt, ik zou u voorstellen uw prijs flink naar beneden bij te stellen, dan heb ik intresse.
    cadv@zeelandnet.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.