Mechanisatie

Achtergrond

Intuïtieve joystick trilt en past zichzelf aan

CCI introduceerde tijdens haar 10-jarig jubileum enkele nieuwe producten waaronder een joystick om machines te bedienen. Bijzonder: de joystick vibreert en past de knoppen aan aan de wens van de chauffeur.

Competence Center Isobus, kortweg CCI, introduceerde deze zogenoemde universele bedieningsjoystick (type A3) om machines handig en comfortabel mee te bedienen. Deze A3-joystick is een bijzondere omdat je, naar wens (en duimdikte) van de chauffeur, een ander raster op het kleine display kan leggen.

Er is keuze uit 3 typen rasters (die krijg je er standaard bij), een met 7, 8 of 10 toetsen. Via een knop achterop de joystick kan je de afgebeelde functies wisselen voor (deels of helemaal) nieuwe functies. Het is dus maar net wat je wenst en wat je instelt.

Lees verder onder de foto‘s


  • Misschien wel de eerste intuïtieve en adaptieve joystick in de markt: de A3-joystick van CCI. Je kunt zelf het grid aanpassen en op basis van gevoel makkelijk met je duim de juiste functie kiezen. En voor wie twijfelt: de duidelijke symbolen staan er altijd bij. - Foto: Bas van Hattum

    Misschien wel de eerste intuïtieve en adaptieve joystick in de markt: de A3-joystick van CCI. Je kunt zelf het grid aanpassen en op basis van gevoel makkelijk met je duim de juiste functie kiezen. En voor wie twijfelt: de duidelijke symbolen staan er altijd bij. - Foto: Bas van Hattum

  • Er is keuze uit drie rasters of grids die je in een handomdraai op de joystick zet. Magneten houden het raster op zijn plaats. En nog mooier: de joystick herkent het type raster en past het scherm er automatisch op aan. - Foto: Bas van Hattum

    Er is keuze uit drie rasters of grids die je in een handomdraai op de joystick zet. Magneten houden het raster op zijn plaats. En nog mooier: de joystick herkent het type raster en past het scherm er automatisch op aan. - Foto: Bas van Hattum

De A3-joystick is ontwikkeld volgens het Isobus-protocol en gaat dus samen met elke willekeurige Isobus-terminal van elk merk machine en/of elk merk trekker. De joystick downloadt automatisch de Isobus-symbolen uit de bedieningsterminal. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een spuit, grootpakpers of kunstmeststrooier, alles is mogelijk.

Nog bijzonderder is dat de joystick automatisch het raster herkent (via een ingebouwde magneet) en dus automatisch de layout op het grid aanpast. Door deze opzet kan je dus met 1 joystick alle denkbare machines bedienen en hoef je niet meer te wisselen of meerdere joysticks aan te passen.

Joystick solide en degelijk

Tijdens de introductie valt op de dat joystick solide en degelijk aanvoelt. De steun onderaan de handgreep maakt het extra comfortabel omdat je je hand erop kan leggen. Bij elke toetsdruk vibreert de joystick een beetje, zodat je als trekkerchauffeur weet dat je de functie hebt bediend. Dat geeft zekerheid. Op de eerste exemplaren die we mochten testen, bleek het touchscreen (achter het grid) heel gevoelig, al bij de eerste minieme aanraking activeer je de functie. Volgens de makers wordt dat nog verbeterd, zodat je de functie pas echt bediend als de volle duim er (zacht) op drukt.

Lees verder onder de video

Op de vraag of deze bijzonder gebruiksvriendelijke joystick ook aan derden verkocht gaat worden – bijvoorbeeld in een hakselaar, trekker of maaidorser – konden de ontwikkelaars nog geen antwoord geven. Dat deze komt in bijvoorbeeld een Grimme-zelfrijder ligt wel voor de hand, omdat Grimme lid is van CCI. De prijs van de A3 is wel bekend maar werd niet bekendgemaakt omdat elk CCI-lid zijn eigen prijs eraan mag hangen. De prijs kan dus variëren.

Lees verder onder de video

CCI telt al 30 leden

CCI is 10 jaar geleden opgericht door de fabrikanten Amazone, Grimme, Krone, Kuhn, Lemken en Rauch met als doel gemeenschappelijk Isobus-componenten zoals elektronica, terminals en bedieningselementen (door) te ontwikkelen die aan al hun wensen konden voldoen, ook in de richting van precisielandbouw (data meten, vastleggen en verzenden).

CCI kende de afgelopen jaren een forse groei en verwacht in de komende jaren nog verder uit te groeien. Inmiddels telt het CCI-verbond 30 leden waaronder enkele hele grote fabrikanten zoals Pöttinger en Ropa, maar ook kleinere fabrikanten zoals Bednar en Peecon zijn de afgelopen jaren aangesloten. Inmiddels zouden 50.000 CCI-terminals in de praktijk verkocht zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.