Mechanisatie

Achtergrond 13 reacties

Goede machines hoeven niet nieuw te zijn

Veehouder Klein Baltink bewerkt zijn 73 hectare land het liefst met eigen machines.

Er waren 6 jaar geleden nog amper machines op het bedrijf van Kjelt Klein Baltink in Kring van Dorth (Gld). Sinds hij thuis is gaan werken, bekommert hij zich naast de 135 melkkoeien ook om het landwerk. Het liefst bewerkt hij de 73 hectare land – waarvan 14 hectare mais – met eigen machines. Die koopt hij tweedehands, knapt ze in de winter op en kan ze dan nog seizoenen lang gebruiken.

De machineberging van veehouder Kjelt Klein Baltink.
De machineberging van veehouder Kjelt Klein Baltink.

Nieuwe schuur nu al vol

De nieuwe schuur staat – naast een caravan voor de Zwarte Cross – nu al vol met tweedehands spul. Een voorbeeld is de Trioliet Solomix-voermengwagen die Klein Baltink voorzag van een nieuw mes.

De oude Solomix staat te koop. De gele kipper kocht hij voor € 600 en ook de Strautmann opraapwagen kostte niet veel. Het gras rijdt de veehouder nu zelf naar huis. Slechts één keer stond hij stil door een kapot lager.

De laatste investering is een schoffel die is omgebouwd tot onderzaaimachine. Ook ploegen, zaaien en spuiten doet Klein Baltink zelf. “Een goede machine hoeft niet nieuw te zijn”, stelt de veehouder. “Goed onderhoud bepaalt alles.”

De schuur is vol, maar een mobiele kraan zou mooi zijn; je moet iets te wensen houden

Klein Baltink is het gekst op zijn Fendt 410 Vario uit 2001 met 13.000 uur op de teller. Die rijdt met de mesttank en een front- en zijmaaier. De Fendt 312 uit 1994 (met 13.500 uur) heeft hij pas recent gekocht, voor het ploegen en kuilverdelen.

De Fendt 309 (10.000 uur) is inzetbaar voor allerlei klussen. Hoewel de schuur vol is, blijft Klein Baltink ambitieus. “Een mobiele kraan zou mooi zijn; je moet iets te wensen houden.”

De machineberging is vaak de trots van menig bedrijf. Een schuur vol met machines, elk met hun eigen functie en verhaal. Wil jij je berging terugzien in Boerderij? Stuur dan een mail aan: Frits Huiden

Laatste reacties

 • M.Smits
  Trekkers met 13000 uur op de klok......
  Ik zou de reparatiekosten niet graag willen betalen.

 • RIEN65

  Misschien toch beter loonwerker kunnen worden.

 • husky

  @ Rien, dan hoef je met dat oud spul niet bij de klant aan te komen

 • Nieuw.

  Met afgeschreven machines kun je ook een leuk uurloon overhouden, zeker wanneer je het zaakje heel houdt en reparaties zelf kunt uitvoeren.

 • Vhouder

  prachtig allemaal spul dat je zelf kunt maken een nieuwe trekker kun je zelf niks mee moet je een snotneus met een laptop laten komen en 100 euro per uur betalen omdat er een of ander sensortje kapot is

 • steenderen

  beroep misgelopen waarschijnlijk. Ga toch snel bij een loonwerker werken.

 • kleine boer

  Ik denk het een mooie neventak is geworden ipv een camping of zoiets hij verdiend zo met een kleine investering zijn eigen loon. Als ie elders was gaan werken kon zijn loon meteen naar de loonwerker.... Ook houden sommige van afwisseling in het werk en niet de hele dag achter koeienkonten aanlopen in de stal. Een keer ander werk maakt het juist zo super leuk. Laat ieder toch boeren zoals ie wil.

 • dieks

  Als je de eigen arbeid niet rekent en de kosten van de werktuigenberging ook niet meetelt, tja dan is een loonwerker altijd te duur

 • kleine boer

  dieks een sleufsilo is ook maar half jaar vol .... werktuigen berging bijna altijd.... als je alles telt moet je geen boer/zelfstandige worden maar mooi bij/voor een baas gaan werken....

 • G. Peltjes

  Tja kleine boer het is altijd het zelfde bij discussie over eigen mechanisatie. De (intensieve) boer schreeuwt direct dat het niet uit kan. En er van genieten is helemaal uit den boze. Nou ja iedereen is gelukkig nog vrij in zijn keuze in deze.

 • farmerbn

  De oude rijks landbouwvoorlichting had in de jaren 60 uitgerekend dat een boer 7 gulden per uur verdiende in de stal en 4 gulden op het land. De buurman van mijn vader had dat gelezen en lachte mijn vader uit dat hij nog op het land werkte. De buurman belde wel de loonwerker. Mijn vader reageerde met; Ik pak alle 7 guldens in de stal en pak er die 4 guldens daarna nog even bij.

 • Attie

  Een slimme vader farmerbn, kocht hij vast wel grond bij van die extra guldens, wat volgens sommigen ook nooit uit kan...

 • Gat

  Achja en bij ons zit een werktuigencooperatie. Heb je geen onderhoud en aanschaf.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.