Mechanisatie

Achtergrond

Veel precisielandbouw op Agritechnica

Zondag 10 tot en met zaterdag 16 november is ’s werelds grootste machineshow in het Duitse Hannover. Het is de grootste en meest belangrijke beurs voor landbouwmachines en -trekkers op 2,5 uur rijden vanaf de Nederlandse grens.

Ongelofelijk maar waar: alle hallen op het immense terrein van Hannover Messe zijn weer volgeboekt. Indrukwekkend, want de Agritechnica is de enige beurs op het terrein van Hannover Messe waar echt alle hallen, gebouwen en hoeken gevuld zijn. 2.750 standhouders staan er op de beurs, en van die 2.750 is 40% van Duitse komaf, de rest komt uit 51 andere landen. Dat is iets minder dan de vorige versie in 2017.

Lees digitaal de speciale beursuitgave Agritechnica

Cover special Agritechnica. - Afbeelding: Boerderij
Cover special Agritechnica. - Afbeelding: Boerderij

Merken klonteren samen

Volgens de organisatie komt dat vooral doordat de grote merken meer samenklonteren op één stand. Voorbeelden: de merken van Case New Holland industrial (CNHi) hadden eerst elk een eigen stand, maar nu staan de merken Case IH, New Holland en Steyr bij elkaar in dezelfde hal. Hetzelfde geldt voor het Kubota-concern met onder meer de merken Kverneland en Great-Plains en voor alle Agco-merken – Fendt, MF en Valtra. Dat de forse beurskosten hieraan ten grondslag liggen, moge duidelijk zijn.

Grootste en best aangeschreven beurs ter wereld

Nog meer internationaal

De organisatie verwacht 445.000 bezoekers, dat zouden er ruim 12.000 minder zijn dan in 2017, maar nog altijd 110.000 meer dan in 2009. Van deze 445.000 komen er naar verwachting 115.000 uit het buitenland, dat is 6.000 meer dan in 2017. De organisatie verwacht dat het aantal Duitse bezoekers met bijna 18.000 afneemt. Deze cijfers onderstrepen het internationale karakter van deze beurs welke, voor zover bekend, de grootste en best aangeschreven beurs ter wereld is.

Het regent dan ook aan nieuwtjes op de beurs, variërend van de eerste productierijpe methaantrekker van New Holland tot de elektrische zelfrijdende voermengwagen van Siloking.

Forse toename precisielandbouw

Binnen al het geweld van machines, trekkers, technieken en thema’s, valt op dat het aandeel stands en vierkante meters gevuld met onderwerpen die precisielandbouw raken, fors toeneemt. Even voor de leken: precisielandbouw zijn de technieken waar ergens een link is met een gps-systeem. Rondom dat thema zijn de hallen 15 en P11 helemaal ingericht. In hal 11 vind je minstens een dertigtal start-ups onder de paraplu van het zogenoemde ‘AgrifutureLab’.

Farming Simulator

En tot slot, niet minder interessant, vindt er heuse competitie plaats van de meest populaire game die de landbouw ooit kende: Farming Simulator. In hal 32 wordt dagelijks en doorlopend de ‘Farming Simulator League’ gespeeld waarin 150 teams deelnemers zich in de punten kunnen spelen voor het wereldkampioenschap van 2020.

Bezoeken op thema

Wat echt bijzonder is, is de keuze vanuit organiserend DLG dat er is gekozen om bepaalde hallen, conferenties en standhouders te koppelen aan actuele thema’s. Thema’s zoals ‘Global Farming, Local Responsibillity’ en bijvoorbeeld de ‘Acre of Knowledge’. Laatste betreft een thema voor innovatieve oplossingen voor de kleine boer waar oplossingen uit landen als Denemarken, Italië en Nederland worden getoond (hal 21, stand C13).

Bodemvruchtbaarheid

Veel wordt er verwacht van het thema ‘Global Farming, Local Responsibility’ waarbij de actuele stand der techniek wordt afgezet tegen de milieuwinst, bodemvruchtbaarheid, emissiearm mest aanwenden, mestscheiding, chemie-arme gewasbescherming en beregeningstechniek. Kort aan dit hoofdthema hangt het thema ‘Protecting Yield & Nature’ waarbij 15 fabrikanten en (onderzoeks-)instituten de nieuwste technieken en systemen tonen in hal 15 (stand G30). Een compleet overzicht van alle thema’s, ­sprekers en onderwerpen is te vinden op www.agritechnica.com.

Vooral een gezellige dag

Melkveehouder Wouter Tietema uit het Drentse Gees gaat met een paar kameraden een dag naar de beurs in Hannover. Misschien 2 dagen, dat hangt ervan af of iedereen de volgende dag vrij heeft. In geval van wel, overnacht de groep in een hotel op zo’n 80 kilometer van de beurs. “Als je in Hannover zelf wilt overnachten dan mag je een half jaar van tevoren wel boeken. Alle hotels zitten vol, want standhouders overnachten natuurlijk ook ergens.”

Lees verder onder de foto.

Wouter Tietema.
Wouter Tietema.

Vervanging zodenbemester

Tietema woont op ruim 3 uur rijden van de beurs. Dat vindt hij voor een dagje wel te doen. Voorbereiden doet de jonge melkveehouder door de Facebookpagina van de Agritechnica in de gaten te houden. “Verder is het vooral een gezellig dagje weg.”

Op de beurs wil Tietema kijken naar machines die hij het komende jaar wil vervangen. Dit jaar is dat de zodenbemester bovenaan op de nominatielijst. Om te oriënteren op de aankoop bekijkt Tietema op de beurs verschillende bemesters.

De lokale dealers bezoeken om de nieuwe snufjes te bekijken is een jaarlijks ritueel. Dit geldt ook voor de stand van de Massey Ferguson-­dealer.

Tietema werkt graag met trekkers van dit merk. “Dan wil je toch weten wat voor nieuws er op de markt is”, vindt Tietema.

Dit geldt trouwens ook voor andere merken. “Ik kijk naar wat zij anders doen. Staat de prijs in verhouding tot wat de machine kan? Biedt mijn dealer meer of minder?” Door dit na te gaan, kan Tietema bedenken of hij misschien beter eens een ander merk kan proberen op zijn bedrijf.

In één dag ga je het afraffelen

Loonwerker Louis Claessens uit Heino beschouwt een bezoek aan de Agritechnica als een interessant uitje. Hij gaat er met een vriend heen en trekt er 2 dagen voor uit. Zondag en maandag vindt hij de beste dagen. Later in de week is het veel drukker. Dan kan je minder goed met standhouders praten, en zelfs de stands minder goed bekijken.

Lees verder onder de foto.

Louis Claessens. - Foto: Frank Uijlenbroek
Louis Claessens. - Foto: Frank Uijlenbroek

Benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen

De overnachting heeft Claessens maanden geleden al geregeld. Minimaal een half jaar van tevoren, anders vind je niets meer of kost het veel te veel. Parkeren daarentegen is geen punt. Dat kan gewoon bij de beurs. Claessens kijkt voor zowel akkerbouw- als veehouderij- als bosbouwmachines. Er zijn dus veel stands om te bezoeken. “Als ik alles in 1 dag wil bekijken dan ga ik het afraffelen. Dat wil ik niet.” Een plan heeft hij niet echt. “Ik ben vooral benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen. Worden drones en robots al praktijkrijp en wie is er met deze ontwikkelingen bezig? Hier wordt al jaren over gesproken. Ik ben wel benieuwd of ze verder zijn in de ontwikkeling, of ze al praktisch toepasbaar worden.”

Niet per se op zoek naar iets nieuws

Het zijn vaak de kleinere en onbekendere bedrijven die met nieuwe ideeën en ontwikkelingen op de beurs staan. Zo stond er een paar jaar geleden een biologische onkruidmaaimachine wat echt iets nieuws was. Deze heeft hij na de beurs gekocht. “Als ik ergens in geïnteresseerd ben, laat ik mijn telefoonnummer achter bij de standhouder en neem een folder mee. De meeste bedrijven nemen dan later wel contact op om een en ander eens rustig door te spreken, of ik bel ze zelf.” Voor een nieuwe trekker, opraapwagen of hakselaar hoef je niet naar de Agritechnica, daarvoor kan je prima terecht bij de regionale dealers. Claessens is nu niet per se op zoek naar iets nieuws. Op de beurs komt hij de nieuwe dingen vanzelf tegen.

Meer offerteaanvragen na de beurs

VSS Machinebouw uit het Zeeuwse Oudelande bouwt onder de merknamen VSS Agro en VSS AMAC verschillende machines voor de grondbewerking, gewasverzorging en de oogst. VSS staat de hele week met een stand op de Agritechnica. Er gaan ook zo’n 10 medewerkers als bezoeker naar de beurs. Dit zijn de inkopers, engineers en werkvoorbereiders. Machinebouwer Kenny Braamse gaat er de hele week heen.

Lees verder onder de foto.

Kenny Braamse.
Kenny Braamse.

Hallenplan

De meeste bezoekers willen informatie inwinnen en offertes aanvragen, is de ervaring van Braamse. “Op een beurs zelf verkoop je meestal niet veel machines, dit komt daarna altijd pas op gang.” Dit is in de eigen stand ook goed te merken, aldus Braamse. Er staan zo’n 4 medewerkers op de stand om vragen kunnen beantwoorden.

De beurs in Hannover is groot en indrukwekkend. Het is te groot om in 1 dag te kunnen zien. Voorbereiden is niet moeilijk, zegt Braamse. “Er is een hallenplan, daarop kun je de stands zien.” Over de plaatsing van bedrijven is wel nagedacht. Per sector staan de bedrijven zo veel mogelijk bij elkaar in de hal, alle leveranciers van componenten staan bijvoorbeeld bij elkaar. Zo kan de machinebouwer makkelijk bij de internationale leveranciers langsgaan.

Na de beurs is het volgens Braamse te merken dat er meer offerte- en informatie-aanvragen uit het buitenland komen. “Dit komt natuurlijk omdat de Agritechnica de grootste internationale beurs is in ons vakgebied.”

Openbaar vervoer

Het is handig een doel te bepalen als je van plan bent om de beurs te bezoeken. “Je kan er natuurlijk ook gewoon heen gaan om een leuke dag te hebben. Maar zoek alles van tevoren wel even uit. Daarmee doelt hij vooral op het parkeren en een eventuele overnachting. VSS Machinebouw verblijft de week van de beurs in een appartement in de buurt. Dit is een jaar geleden al geboekt. “Als je nu nog iets zoekt betaal je de hoofdprijs. Bovendien zit alles al vol.” Met het openbaar vervoer vanaf het appartement is de Agritechnica goed te bereiken.

Op woensdag zijn de standhouders nog fit

Student en melkveehouder Namme-Jan van der Hout uit het Friese Aldeboarn bezoekt de Agritechnica met een vriend. De melkveehouder studeert aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij gaat op eigen gelegenheid naar de Agritechnica. De medestudenten die naar een beurs gaan, gaan vaak naar de Eurotier. Het mooie van de beurs is dat alle machines uit Europa en soms van buiten Europa er staan. “Zo’n beurs moet een beetje bijblijven. Elk jaar staan er weer nieuwe dingen, dat vind ik mooi.”

Lees verder onder de foto.

Namme-Jan van der Hout
Namme-Jan van der Hout

Plattegrond

Vanuit huis is het ruim 5 uur rijden. “We vertrekken vroeg, zodat we er zijn als de beurs opengaat om 9.00 uur. Dan kan je ook nog wel vlakbij de ingang parkeren.”

Van der Hout gaat voor het vierde jaar naar de beurs. Hij gaat er op de woensdag heen, dan zijn de standhouders nog fit. Het is volgens de student te merken dat standhouders op zaterdag wel gaar zijn.

Van tevoren bekijkt hij op de plattegrond hoe de hallen zijn ingedeeld. “De hallen waar bijvoorbeeld veel akkerbouwmachines staan, daar lopen we wel doorheen, maar we kijken er niet zo naar. We kijken bij de dingen die we beiden interessant vinden.”

Zo wil Van der Hout graag kijken bij de ronde balenpersen. “Wij persen thuis al een jaar of veertien ronde balen.”

Machines voor inkuilen

De student is erg geïnteresseerd in machines voor het inkuilen en gras ophalen. Er zijn altijd wel verbeteringen hiervoor te zien op de beurs. Voor de rest van de dag is er niet echt een plan. Er is ontzettend veel te zien en het is ook vooral een mooi evenement.

“Je ziet er ook veel mensen van verschillende culturen”, merkt hij op.

Vaste rituelen op de beurs heeft de student niet echt, behalve het jaarlijkse in de file rijden in de spits.

Hij hoopt naar huis te gaan met een aantal folders van nieuwe machines.

“Het is een informatiebeurs en geen handelsbeurs dus ik vraag geen offertes aan”, zegt hij.

Medeauteur: Marleen Purmer

Of registreer je om te kunnen reageren.