Mechanisatie

Achtergrond 2 reactieslaatste update:17 sep 2018

Blinkend staal lonkt op ATH

Aan het begin van de eerste beursdag regende het behoorlijk in de Flevopolder. Het gevolg: vooral akkerbouwers besluiten dat de omstandigheden te nat zijn voor oogstwerkzaamheden en gaan in plaats daarvan een dagje naar ‘de beurs’.

Naast de achtbanen van attractiepark Walibi hebben de grote en minder grote namen uit de wereld van de landbouwmechanisatie hun technische hoogstandjes uitgestald. Het in totaal 30 hectare tellende terrein in Biddinghuizen is het toneel van de vijfde editie van AgroTechniek Holland (ATH).

Knusse sfeer

Het blinkend geverfd staal van nieuwe machines lonkt. Exposanten halen alles uit de kast, mechanisatiebedrijven laten zien hoe high-tech ze zijn door vernuftige software en precisietechnieken te demonsteren. Bij bijna elke tent is wel wat te scoren, tasjes, pennen of folders. Anderen delen petten, hoedjes of gewoon een kop koffie uit en houden een praatje. In het oog springend is de campagne van Stigas over veilig werken op de boerenbedrijf. Spandoeken laten weten hoeveel slachtoffers er vielen door een ongeluk met trekkers: 75. Tijdens de vorige editie waren de exposanten nog verdeeld over 3 velden, nu zijn het er slechts 2. Hierdoor is de loopafstand kleiner en heeft de beurs een knusse sfeer op totaal 6 hectare.

Het terrein van de vijfde editie van de ATH is dit jaar verdeeld over 2 velden. De beurs heeft hierdoor een knussere sfeer. - Foto: Mark Pasveer
Het terrein van de vijfde editie van de ATH is dit jaar verdeeld over 2 velden. De beurs heeft hierdoor een knussere sfeer. - Foto: Mark Pasveer

Kijken, kijken, niet kopen

Voor de exposanten is de beurs allang geen plaats meer om deals te sluiten. “Vroeger kwamen boeren naar de beurs om een aankoop te doen,” vertelt Gert de Jongste, vertegenwoordiger bij Groenoord. “Daarna was het een goede gelegenheid om contacten op te doen, maar tegenwoordig noem ik het relatiebeheer. Mensen komen kijken en praten.” Op de eerste beursdag heeft De Jongste al veel klanten gesproken. “Op zo’n beurs spreek je veel meer mensen dan op een gewone werkdag. Tegenwoordig hoef je mensen ook niet meer de stand op te trekken, ze komen zelf naar je toe om een praatje.”

Testronde maken met nieuwe trekkers

Behalve kijken, kijken en niet kopen is er ook nog wat te doen. Van bijna alle trekkermerken staat een spliksplinternieuw exemplaar op een veld aan de rand van het beursterrein. Tientallen mensen staan te wachten voor de inschrijving, om maar een testronde te mogen maken op zo’n nieuw model. 5 jongens staan elkaar wat op te jutten om mee te doen. Wanneer een van hun maten instapt is de concentratie heel even die kant op gericht.

Hetzelfde geldt voor het behendigheidsparcours. Met een trekker en kipper moet achteruit een parcours worden afgerond in zo kort mogelijk tijd. “Doe je ook mee, Willem?” wordt er gevraagd. “Nee, want van jou win ik het toch niet!”, roept de man terug.

Na gerichte instructie van de organsiatie dan toch op het nieuwste model van het favoriete merk rijden, ook dat kan op de ATH.
Na gerichte instructie van de organsiatie dan toch op het nieuwste model van het favoriete merk rijden, ook dat kan op de ATH.

Natte demonstraties

Wat verder buiten het beursterrein zijn demonstraties te zien. Wie het allemaal goed wil bekijken moet er wel een eindje voor wandelen. Een maishakselaar, bietenrooiers, de prijswinnende plaatsspecifieke zelfrijdende spuit, en verschillende niet-kerende grondbewerkers doen hun werk onder het oog van een handjevol boeren. Het is de wandeling waard, de draaiende machines krijgen veel aandacht en goedkeurende blikken. Gebiologeerd kijken bezoekers naar een maishakselaar aan het werk, alsof ze nooit eerder hebben gezien hoe mais wordt geoogst. Onderling wordt goedkeurend gemompeld. Op het veld verderop worden aardappels gerooid, de grond is eigenlijk te nat, concludeert het publiek. Maar de machine aan het werk zien is nu eenmaal indrukwekkender dan een schone op het beursterrein.

Nieuwste snufjes

De meest gehoorde reden van boeren om naar de beurs te komen is om de neus in de nieuwste technieken te steken. “Even kijken wat er op de markt gebeurt”, klinkt het dan.

Prachtig wat er allemaal staat. Maar al die grote machines, nee dat is niks voor ons

Dat is ook de reden dat vader en zoon Henk en Marcel Heerink uit het Gelderse Zelhem woensdag al aan het eind van de ochtend op het beursterrein te vinden zijn. “Prachtig wat er allemaal staat. Maar al die grote machines, nee dat is niks voor ons,” vertelt Henk. In de Achterhoek heeft hij een bescheiden 25 hectare en doet bijna al het werk zelf. “Daarom kopen we eigenlijk altijd gebruikte machines. Misschien eens een kopeg, maar voor ons staat er nu nog niet echt iets bij.” De mannen maken er daarom een informatief vader-en-zoon-uitje van.

Lees ook: Hollands mechanisatienieuws op de ATH

Niet voor zaken naar de beurs

Buurboeren Hans Stevens en Jaap Dolsma komen allang niet meer voor de zaken naar de beurs. “Alles is hier veel te groot,” aldus Stevens. De twee zijn, naar eigen zeggen, de pensioenleeftijd gepasseerd, maar genieten nog altijd van de technische hoogstandjes. Stevens wijst naar een kieper met banden die anderhalve meter hoog zijn. “Maar die komt bij ons het erf niet opgedraaid.” Bovendien maken de mannen thuis de beslissingen al niet meer. Het melkvee- en akkerbouwbedrijf van Stevens in het Drentse Wijster wordt inmiddels bestierd door z’n zoon. “Dat geeft mij mooi de tijd om naar de beurs te gaan. Hij mocht wel mee, maar er moet nog bemest worden. Dat mag nog tot zaterdag, dus ik ben bang dat het er voor hem bij inschiet.”

Lastige timing

Dat de beurs al in september is, is voor sommige akkerbouwers wat lastig. Veel akkerbouwers hebben nog bieten en aardappels in de grond zitten die geoogst moeten worden.

Ik ga niet in suboptimale omstandigheden aan het werk als het ook later kan. Dus een dagje beurs komt dan eigenlijk wel goed uit

De regen is dan een mooi excuus om een dagje niet het land op te gaan. “Ik heb nog één dag werk in het pootaardappelen,” vertelt een boer uit Swifterbant. “Er komen vast nog wel mooie dagen aan om die te oogsten. Ik ga niet in suboptimale omstandigheden aan het werk als het ook later kan. Dus een dagje beurs komt dan eigenlijk wel goed uit.”

Veel studenten

Naast boeren en loonwerkers zijn er ook de nodige studenten te vinden. Voor de eerstejaars studenten van Aeres Hogeschool in Dronten is het verplichte kost, vertelt een docent dierhouderij. “We laten ze zelf gaan en rondlopen. Ze weten zelf wat ze interessant en nuttig vinden om eens nader te bekijken. Natuurlijk moet er wel een verslag van gemaakt worden, ze komen niet zomaar van ons af,” voegt hij er lachend aan toe.

Vooral veel akkerbouwers

De organisatie weet elk jaar zo’n 50.000 landbouwliefhebbers naar het terrein te lokken en gokt ook dit jaar weer op eenzelfde hoeveelheid bezoekers. Aantallen schatten is altijd lastig, het ene veld lijkt drukker dan de ander. Aan het einde van de woensdag zijn de deelnemers overwegend tevreden over de eerste beursdag. “Wat mij betreft mag het nog wel regenen de komende 3 dagen”, grapt Davy te Bokkel van Kverneland. “Ik heb vooral veel akkerbouwers gezien. Meestal is de helft van de bezoekers veehouder, maar nu iets minder”, schat hij het publiek in.

Laatste reacties

  • D.K.Wierenga

    Dit jaar geen beurs voor ons. Te druk met zaai en oogst werkzaamheden helaas....

  • hooimijt


    mooie regel:
    Het melkveebedrijf van Stevens wordt inmiddels bestierd(t) door

Of registreer je om te kunnen reageren.