Mechanisatie

Achtergrond 5 reacties

Big X 1180 heeft xxl-korrelkneuzer én 1.152 pk

Krone stelt vandaag de nieuwe Krone Big X 1180 voor. Tegelijkertijd komt de fabrikant met de nieuwe korrelkneuzer OptiMaxx, de grootste in de markt.

Hakselaarfabrikanten hebben stuk voor stuk hun volle aandacht bij de korrelkneuskwaliteit. Een agressievere vertanding van kneusrollen, een groter onderling snelheidsverschil tussen beide rollen én spoed op de vertanding dragen hieraan bij.

Tot zover geen nieuws. Toch onderscheidt Krone zich nu in de markt. Hakselaarfabrikanten leverden tot nu toe kneusrollen met een doorsnede van maximaal 250 millimeter. Krone introduceert op de nieuwe BiG X 1180 kneusrollen met een diameter van 305 millimeter.

De nieuwe Krone die vandaag geíntroduceerd wordt.
De nieuwe Krone die vandaag geíntroduceerd wordt.

Vanwege de grotere omtrek haalt het kneusoppervlak een 20 procent hogere snelheid. Het totale kneusoppervlak neemt door de grotere diameter bovendien met 11 procent toe. Opgeteld moet dit resulteren in een fijn verpulverde korrel en een meer vezelige structuur van de plantdelen. Ook bij langere haksellengtes.

Liebherr V12

Ook kan Krone nu (optioneel) een maximaal toerenverschil tussen beide rollen van 50 procent leveren. Standaard is 30 procent toerenverschil. Daarnaast presenteert Krone de nieuwe korrelkneustechniek – die de naam OptiMaxx krijgt – als optie voor de nieuwe BiG X 1180. Deze hakselaar volgt de Krone BiG X 1100 op.

De Liebherr V12 dwars achterin voldoet aan de Fase V-normen. Krone gebruikt nu al de MAN V12-motor, wat feitelijk de voorloper is van de Liebherr.

De korrelkneustechniek komt later ook beschikbaar op de voor Nederland meer gangbare BiG X 700- en 800-series. Deze hakselaars werden motorisch en optisch eerder al vernieuwd.

Haksellengte aan boer en loonwerker

Krone blijft uitgaan van het zogenoemde OptiMaize-concept. Hierbij faciliteert de fabrikant een gemakkelijke verstelling van de haksellengte, maar maakt hierin geen strategische keuze. De ideale haksellengte verschilt per seizoen en hangt af van het totaalrantsoen van de veehouder.

Het is dan aan de loonwerker en de veehouder om samen de haksellengte te bepalen. Door een extra eindvertraging op de hakselkooi kan de loonwerker de haksellengte snel en zonder sleutelen van 5 tot 35 millimeter verstellen. De nieuwe korrelkneuzer doet dan de rest.

De nieuwe hakselaar is nog niet de zien op de ATH-beurs die vandaag van start gaat. Wel verwacht Krone nog dit seizoen demo’s te laten zien in Nederland.

Laatste reacties

 • deB.

  Is het nu nog niet groot genoeg.
  Wordt nogal kinderachtig om steeds de langste grootste beste te hebben. Totaal overbodig

 • Matthijs Verhagen

  @deB. Fabrikanten stellen noviteiten vaak als eerst voor in de grootste modellen. Die zijn ook niet overbodig; in de VS en de biogaswereld zijn hakselaars van 800 pk en meer eerder regel dan uitzondering.
  De verzwaarde korrelkneuzer met nieuwe kneusrollen in 250 mm versie komt ook in de lichtere modellen en is daarom ook relevant voor NL.

 • deB.


  800 pk, is nog geen dikke 1000! In een tijdperk waar co2 uitstoot een hot item is, moet je niet meer aankomen met v12 1100 pk. Volstrekt overbodig, daar 800 pk meer, meer dan genoeg is!
  Noviteiten prima! Groot en dik doen hoort daar niet mee bij

 • Vhouder

  prachtige machine

 • mtseshuis

  Mag tegenwoordig wat kosten dat loonwerkspul.. Maar dan niet klagen over marges graag!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.