Mechanisatie

Achtergrond

John Deere stabiele factor in trekkerbusiness

Boerderij volgt de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals machinefabrikant John Deere.

Het Amerikaanse trekkermerk John Deere opereert al 100 jaar zelfstandig. Eerst gefocust op ploegen, later ook op trekkers en andere werktuigen. Recent voegde het bedrijf ook de wegenbouw toe aan het productengamma.

In 1918 werd de eerste trekker geproduceerd. Anders dan concurrenten Agco en CNHI is John Deere een naam die al een eeuw zelfstandig wordt genoemd. Sinds 1837 maakt Deere werktuigen, waarbij in het begin de focus lag op het maken van ploegen. De bouw van trekkers begon met de overname van de Waterloo Gasoline Engine Company.

Het huidige John Deere is ontstaan door één grote overname. In 1956 nam het Amerikaanse bedrijf het Duitse Lanz over. Daarmee breidde de verkoop en productie zich uit naar Europa. John Deere-trekkers werden vanaf toen ook in Mannheim gemaakt. Ook Lanz had een lange geschiedenis in de landbouwmachine-industrie die begon in 1859. Vanaf 1921 produceerde Lanz de beroemde Lanz Bulldog.

John Deere in het kort

  • Hoofdkantoor in Moline, Verenigde Staten
  • Wereldwijd 60.000 werknemers
  • Actief in 30 landen
  • Omzet $ 26 miljard – winst $ 2,2 miljard in 2017

Familie Deere tot 1982 betrokken bij John Deere

De huidige directeur van Deere is geen familie meer van John Deere, de oprichter van het bedrijf. Dit was lange tijd wel het geval. Het laatste familielid van John stond aan het roer tot 1964 en was nog betrokken bij het bedrijf tot 1982. De huidige CEO is Samuel Allen. Hij bekleedt de functie sinds 2010 en werkt al meer dan 40 jaar bij Deere.

John Deere spreidt risico’s over meerdere terreinen

10 jaar na oprichting verplaatste het bedrijf zich naar de plaats Moline aan de rivier de Mississippi. Daar bevindt zich nog steeds het hoofdkantoor. Onder het mom van Deeres strategie om wereldwijd te groeien, deed het bedrijf in 2017 enkele overnames. Deere blijft niet alleen in de landbouwmachines, want één van de overnames betrof een bedrijf in wegenbouw. Eén van de doelen van de fabrikant is dan ook om zich meer bezig te houden met de (wegen)bouwsector. Zo spreidt Deere risico’s over meerdere terreinen en kan het volgens eigen zeggen winstgevend blijven in geval van terugvallende vraag in één van de divisies.

Lees ook: John Deere doet overname in kunstmatige intelligentie

Merk John Deere stabiele factor in trekkerland

Het merk John Deere is vooral een stabiele factor te noemen. Zo was het ook lange tijd op de beurs. De fabrikant ging naar de beurs in 1972. De koers bleef tot aan 2006 opvallend stabiel. Vlak nadat John Deere bekendmaakte dat het een Chinese trekkerfabrikant zou overnemen, steeg de koers explosief. Vanaf september 2008 lijden de beursprestaties van de groen-gele trekkerbouwer onder de crisis. Pas in 2011 kwam de koers weer op het niveau dat voor de crisis behaald werd.

Winst en omzet John Deere stijgen flink in 2017

Het toppunt op de beurs kwam vorig jaar nadat Deere kwartaalresultaten bekendmaakte. Daaruit bleek dat het bedrijf opkrabbelde uit een periode van mindere verkopen. De omzet van Deere was bijna $ 26 miljard in 2017 met een winst van $ 2,2 miljard. Deze cijfers waren de vijfde-hoogste in de geschiedenis van het bedrijf. Ten opzichte van het jaar ervoor steeg de winst met 42% en de omzet met 12%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.