Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Claas stapt in de markt van flexibele bandmaaiborden

Machinefabrikant Claas introduceert 2 nieuwe maaiborden voor graangewassen. Het bijzondere aan deze Convio-maaiborden is dat de traditionele vijzel, die het graan naar het midden voert, plaats maakt voor een afvoerband.

De Convio is dus een zogeheten ‘draper’-maaibord. Dat principe is al bekend van een aantal concurrenten, waaronder MacDon, John Deere en CNH. Er is nu een Convio en Convio Flex. Beide zijn er als 1080 (10.740 millimeter breed) en 1230-uitvoering (12.260 millimeter breed).

Claas introduceert twee typen draper-maaiborden: de Convio en Convio Flex. Dit laatste maaibord heeft een flexibele messenbalk voor betere bodemvolging. - Fotos: Bob Karsten
Claas introduceert twee typen draper-maaiborden: de Convio en Convio Flex. Dit laatste maaibord heeft een flexibele messenbalk voor betere bodemvolging. - Fotos: Bob Karsten

Die laatst genoemde – de Convio Flex – is het meest bijzonder, omdat dat maaibord een flexibele messenbalk en bodem heeft. De messenbalk is namelijk bodemvolgend; bedoeld om gewassen te dorsen die laag boven de grond groeien. Denk hierbij aan het oogsten van sojabonen of erwten. De messenbalk beweegt zonnodig 90 millimeter omhoog en 135 millimeter omlaag. De druk op de bodem is in te stellen vanuit de cabine. De gewone Convio heeft een starre bodem en messenblak.

De messenbalk kan zonnodig 90 millimeter omhoog bewegen en 135 millimeter omlaag. Handig bij het maaien van laag groeiende gewassen zoals soja en erwten.
De messenbalk kan zonnodig 90 millimeter omhoog bewegen en 135 millimeter omlaag. Handig bij het maaien van laag groeiende gewassen zoals soja en erwten.

Wat kost een draper-maaibord?

Wat zo’n draper-maaibord kost? Een ‘normaal’ Vario 1080-maaibord (met verstelbare bodem) kost € 81.005. Een Convio 1080 staat in de prijslijst voor € 93.970. En een Convio Flex 1080-bandmaaibord met flexibele messenbalk kost € 103.150.

Grip op koolzaad

Ook aan het dorsen van koolzaad is gedacht: optioneel is er een koolzaaduitrusting. Die bestaat onder andere uit hydraulisch aangedreven snijmessen links en/of rechts, verhoging van de achterwand en een vijzel. Die vijzel komt dan bovenop de afvoerband, om te voorkomen dat koolzaad blijft liggen. Een afvoerband biedt namelijk weinig grip om het (bijna) struikgewas naar binnen te trekken.

Claas heeft de haspel opnieuw ontworpen. De curvebaan is instelbaar; het is mogelijk om platgeslagen graan eerst op te pakken voordat dit wordt gesneden. - Foto's: Bob Karsten
Claas heeft de haspel opnieuw ontworpen. De curvebaan is instelbaar; het is mogelijk om platgeslagen graan eerst op te pakken voordat dit wordt gesneden. - Foto's: Bob Karsten

Veel automatiek

Claas ontwierp ook een nieuwe haspel. Hierbij is de curvebaan instelbaar. Mét automatiek: hydraulische aandrijving zorgt ervoor dat de machine automatisch de trekkracht van de haspel kan aanpassen, bijvoorbeeld bij een platgeslagen gewas. De maaidorser let ook zelf op de haspelhoogte, en dat baseert de machine op vooraf ingegeven waarden voor druk en gevoeligheid.

De snelheid van de afvoerband gaat eventueel ook automatisch, want de maaidorser past die aan op de rijsnelheid van de machine.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.