Mechanisatie

Achtergrond

IC-Spray bespuit elke plant individueel

Met IC-Spray introduceert Steketee een toevoeging aan het IC-programma voor onkruidbeheersing en plantherkenning. IC-Spray is in staat om elke individuele plant te bespuiten, of juist niet.

Steketee breidt zijn portfolio van intelligente machines om onkruid te beheersen en planten te herkennen en te tellen uit met IC-Spray. IC-Spray is een toevoeging op de IC-Weeder, die planten in rijenculturen detecteert en herkent met behulp van een camera en actieve verlichting. Met behulp van die gegevens worden de schoffelmessen aangestuurd die intra-rij (tussen de planten in de rij) schoffelen.

IC-Spray bestaat uit één sproeidop per rij en bespuit of de individuele plant, of juist tussen de planten. - Foto’s: Steketee
IC-Spray bestaat uit één sproeidop per rij en bespuit of de individuele plant, of juist tussen de planten. - Foto’s: Steketee

Hiervan heeft het bedrijf er wereldwijd inmiddels tientallen verkocht. Gebruikers zijn vooral vollegrondsgroententelers met sla, kool en broccoli en biologische akkerbouwers die de techniek gebruiken in chicorei en suikerbieten. In gangbare akkerbouwgewassen is de techniek te duur voor onkruidbeheersing, zolang de beschikbaarheid van herbiciden zo ruim blijft als nu, aldus Steketee,

Elke plant bespuiten

IC-Spray is leverbaar op bestaande en nieuwe IC-Weeders. Het bestaat uit één spuitdop per plantrij, in combinatie met een (front-)tank met spuitmiddel. Hiervoor zijn reguliere fronttanks geschikt. Al naar gelang de wens van de gebruiker wordt elke individuele plant bespoten, of juist de bodem tussen de planten.

Doordat de camera’s van de IC-Weeder behalve de positie van de plant ook de omvang detecteren, kan elke plant – ongeacht de lengte ervan in de rijrichting – volledig worden behandeld met middel. Dat kan ook vloeibare (blad)bemesting zijn.

Momenteel is (slechts) één uniforme dosering mogelijk. In de toekomst wil Steketee individuele dosering per plant mogelijk maken.

De camera’s detecteren positie en formaat van elke plant. Hierdoor verkwist de machine niet onnodig gewasbeschermingsmiddelen.
De camera’s detecteren positie en formaat van elke plant. Hierdoor verkwist de machine niet onnodig gewasbeschermingsmiddelen.

IC-Spray is, net als de IC-Weeder, leverbaar met werkbreedtes van 1,5 t/m 8 meter. Hij kan rij-afstanden van 20 cm (binnenkort 15 cm) en meer aan. De maximale rijsnelheid in combinatie met de IC-Weeder is 5 km/u; de werkelijke rijsnelheid hangt vooral af van de plantafstand in de rij. In slagewassen is het in de praktijk gemiddeld 2,5 km/u. Wordt de IC-Spray-techniek zonder schoffeltechniek gebruikt, dan zijn ook hogere snelheden mogelijk.

Er draait inmiddels één IC-Spray-machine bij een teler in Zwitserland. Een prijs is nog niet bekend.

De paarsverkleuring laat zien waar spuitvloeistof is geland: veel op de slaplanten, nauwelijks iets daartussen.
De paarsverkleuring laat zien waar spuitvloeistof is geland: veel op de slaplanten, nauwelijks iets daartussen.

Of registreer je om te kunnen reageren.