Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Bos snijdt gras en hooi tweemaal

Loonwerker Ronald Bos uit het Friese Hoornsterzwaag wilde gras en hooi meer snijden. Hij liet een invoer en snijrotor verbouwen tot een machine in de fronthef.

“De balenpers heeft een theoretische snijlengte van 4 centimeter. Maar een deel van het gras gaat er in de lengte doorheen, of langs hoeken. Door het gras tweemaal te snijden, is het aandeel kort gras veel groter. Reken op een snijlengte van 3 tot 4 centimeter,” zo legt Ronald Bos zijn uitvinding uit. De machine stelt Bos in staat om in één werkgang kort gesneden grasbalen te maken. In de snijrotor vóórop plaatste hij 14 messen, en in de balenpers zitten er 26.

Loonwerker Ronald Bos werkt met nieuw, zelf ontworpen snijsysteem, waarmee gras tweemaal wordt gesneden voor het in de baal komt. - Foto's: Anne van der Woude
Loonwerker Ronald Bos werkt met nieuw, zelf ontworpen snijsysteem, waarmee gras tweemaal wordt gesneden voor het in de baal komt. - Foto's: Anne van der Woude

De loonwerker rekent voor het extra snijden € 4 per baal meer. Ongeveer de helft van zijn klanten kiezen ervoor. Het gaat vooral om hooi, gras wat in een mengwagen gaat, of gras van natuurland. Door het korter te maken zouden koeien het beter willen vreten. “Als dit zo doorzet, laat ik er nog één machine bij maken voor de andere perscombinatie,” vertelt Ronald Bos.

3 meter breed

Bos schat dat de machine zo’n 1.600 tot 1.700 kilo weegt. De 200 pk sterke trekker die ertussen staat heeft geen moeite met de extra snijrotor. De machine is 3 meter breed, maar als het krap wordt kan hij de loopwielen nog inklappen. Mede omdat de perswikkelcombinatie relatief compact is, zegt Bos geen moeite te hebben met het indraaien van krappe percelen.

De theoretische snijlengte van de balenpers is 4 centimeter. Maar een deel van het gras gaat in de lengte door de snijrotor. Bos snijdt het gras nu tweemaal, om die kans te verkleinen.
De theoretische snijlengte van de balenpers is 4 centimeter. Maar een deel van het gras gaat in de lengte door de snijrotor. Bos snijdt het gras nu tweemaal, om die kans te verkleinen.

In bochten kan de combinatie niet in één werkgang extra snijden en persen. Dan kiest Ronald Bos ervoor om óf een stukje niet tweemaal te snijden, of de bocht tweemaal te nemen om beide bewerkingen alsnog uit te voeren.

Hakselaar kan ook

Om gras en hooi kort te kunnen snijden en persen, wordt ook wel eens een grootpakpers met een trechter uitgerust. Dan rijdt de pers onder de grashakselaar. Maar Ronald Bos heeft geen grootpakpers en hakselaar, en zocht vandaar dus een oplossing voor zijn ronde balenpers. Geïnspireerd door een oud principe van Vicon, liet hij deze RoBo Twincutsystem bouwen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Hier in de buurt een boer die het gras niet maait met een gewone grasmaaier maar met een klepelmaaier. Drie dagen later is het gras al hooi door de vele blessures van het gras waardoor het vocht snel verdwijnt. Na het klepelen alleen maar harken en klaar is kees. Het geklepelde gras is erg kort geworden zodat je met persen goed moet opletten.

Of registreer je om te kunnen reageren.