Mechanisatie

Achtergrond

Eerste Claas-shovel: robuust en veel zicht

Machinefabrikant Claas verkoopt sinds dit jaar wielladers. Claas-importeur Kamps de Wild haalde er alvast een naar Nederland. Een proefrit.

Claas verkoopt sinds kort wielladers. Waarom? Uit een recent intern marktonderzoek blijkt dat veel meer (Duitse) veehouders kiezen voor een wiellader dan voor een verreiker. De markt voor wielladers zou dus simpelweg groter zijn. Claas levert wel al jaren (ingekochte) verreikers. Een shovel sluit naadloos aan bij het leveringsprogramma met trekkers, oogst- en hooibouwmachines en dus verreikers. De Duitse trekkerbouwer streeft een full-line-strategie na: zo veel mogelijk productgroepen in eigen kleur kunnen leveren. Onder andere John Deere, Fendt en New Holland volgen eenzelfde strategie.

Geen Kramer-shovels

Claas kocht tien jaar lang en tot eind 2017 de Scorpion-verreikers in bij Duitse machinefabrikant Kramer. Die verreikers gingen via het Claas-dealernetwerk in de groen-witte kleur onder de naam Scorpion naar de landbouwmarkt. Kramer verkocht diezelfde machines in eigen kleur in het grondverzet en de bouwsector. Hoewel Kramer ook shovels bouwt, verkocht Claas die niet. Vorig jaar stopte de tienjarige samenwerking tussen de twee Duitse fabrikanten. Kramer is nu een samenwerking begonnen met John Deere; de Kramer-producten zijn in Kramer-groen bij John Deere-dealers te koop.

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Win-win

Nu is Claas sinds oktober 2017 in zee gegaan met machinefabrikant Liebherr en gaat naast verreikers nu ook wielladers onder eigen merknaam verkopen. Liebherr deed in het verleden al eens pogingen om verreikers ook in de landbouw te verkopen. Dat lukte niet op grote schaal. Wellicht speelde het ontbreken van een sluitend (landbouw-)dealernetwerk daarbij mee. Afijn, het lijkt dus een win-winsituatie. Want Claas heeft nu eindelijk (een lang gekoesterde wens) wielladers in het full-liner-programma en Liebherr vergroot de afzetmarkt met een volledig dealernetwerk.

Claas-importeur Kamps de Wild zegt dealers niet direct te dwingen om de nieuwe shovels te verkopen en ook niet om andere merken wielladers uit de deur te zetten. Dat dit in de toekomst wel gebeurt, sluiten zij niet uit.

Ruim 5 ton

Genoeg achtergrond. Kamps de Wild haalde eerst een Torion 535 naar Nederland. De importeur ziet de meeste potentie in de twee kleinste modellen. De 535 is de kleinste shovel uit de zevendelige Torion-serie. Deze weegt zo’n 5.200 kilo. De laatste 2 cijfers uit de typenummering staan voor de kieplast wanneer de shovel maximaal geknikt staat: deze tilt dus 3,5 ton voordat de achterwielen loskomen. Ook is er nog een Torion 639 die 5.600 kilo weegt. Daarboven zit een gat in het leveringsprogramma, want de eerstvolgende in de serie (Torion 1177) weegt ineens 12.620 kilo. De rest is groter. In het boerensegment biedt Claas nu dus 2 shovels aan.

De twee aangedreven assen zijn star. De gaffels van het knikpunt kunnen 10 graden pendelen. Er is 40 graden knikhoek naar beide zijden. - Foto: Bob Karsten
De twee aangedreven assen zijn star. De gaffels van het knikpunt kunnen 10 graden pendelen. Er is 40 graden knikhoek naar beide zijden. - Foto: Bob Karsten

Niet horizontaal

De ‘kleine’ Torion doet robuust aan. De twee kleine wielladers zijn alleen leverbaar met een Z-giek. Dat wil zeggen dat de bak achteroverklapt bij het uitdrukken van de kiepcilinder. Ofwel, een grotere uitbreekkracht heeft dan een trekkende cilinder. Tegelijk biedt deze Z-giek meer zicht, vanwege het ontbreken van cilinders óp de giek. Nadeel is wel dat de bak niet horizontaal blijft tijdens het heffen. Dat is juist wel het geval bij een giek met parallelle geleiding. De kleine Torions hebben daarom een mechaniek op de kiepcilinder dat de hoek van de bak aangeeft. Bij het heffen moet je dus manueel de bak rechthouden. Op de grotere Torions is wél keuze uit verschillende typen gieken.

De Z-giek is gebouwd uit 30 millimeter dik staal. De 4 pennen waar de bak aan hangt, zijn op het dunste deel nog 40 millimeter dik. Ook het moederbord heeft voldoende dik ijzer. Hydraulische vergrendeling van de bak is standaard. Die vergrendeling is overigens slim weggewerkt ín het moederbord.

De giek is conisch. Deze is smal bij de cabine, en je kijkt gemakkelijk langs de giek en ziet de pennen. De Z-giek heft niet parallel; je moet de bak handmatig bij stellen. - Foto: Bob Karsten
De giek is conisch. Deze is smal bij de cabine, en je kijkt gemakkelijk langs de giek en ziet de pennen. De Z-giek heft niet parallel; je moet de bak handmatig bij stellen. - Foto: Bob Karsten

Uitstekend zicht

Die Z-giek is overigens conisch; smal bij de cabine en breed bij het moederbord. Slim. Wanneer je recht staat, zie je aan weerszijden de pennen langs de giek. Kwestie van iets naar links of rechts leunen. Maar ook wanneer de shovel gedraaid staat blijft het zicht goed, omdat de aanbouw van de giek niet direct het zicht blokkeert.

Ondanks de lage bouw (de cabinerand is 2,5 meter hoog) is het zicht indrukwekkend. Dat komt deels door die conische giek, maar ook door een iets doorlopende voorruit en een gebogen (en standaard verwarmde) achterruit. Daarbij is de motorkap sterk afgeschuind, waardoor je tot kort achter de machine kunt kijken.

Maximaal 20

Nadeel is wel – voor een machine van bruto € 65.881 – dat hij maximaal 20 km/u rijdt. Dit komt vaker voor in dit segment. De shovel heeft een hydrostatische aandrijving met twee elektrisch bediende snelheidsbereiken: of 0 tot 6, of 0 tot 20 km/u. Optioneel is er ook een snelheidsbegrenzer. Dit is bedoeld voor werken met een hydraulische veegmachine of tijdens het instrooien. Met deze knop stel je traploos een maximum snelheid in ongeacht het motortoerental en het werkt als een inch-pedaal. Van rijrichting wisselen gaat alleen via de joystick.

De bediening van de Torion is eenvoudig. Achterop de joystick zit een knop om van rijrichting te wisselen. Een derde functie op de joystick is standaard, een vierde functie is optie. - Foto: Bob Karsten
De bediening van de Torion is eenvoudig. Achterop de joystick zit een knop om van rijrichting te wisselen. Een derde functie op de joystick is standaard, een vierde functie is optie. - Foto: Bob Karsten

Motorkap met slot

De shovel is lekker toegankelijk. Één grote antislip-opstap leidt naar een ruime cabine met slim geplaatste handgrepen. De airco is optioneel, de kachel standaard. De deur kan volledig opendraaien en daar worden vergrendeld. Optioneel kan de zijruit rechts dat ook. Iets minder toegankelijk: de dieselvulopening en het massaslot zitten ónder de motorkap. Echter, die motorkap kan op slot; een diefstalbeveiliging. De Claas Torion is alleen qua kleur, bestickering en diagnose-apparatuur te onderscheiden van de Liebherr-variant. Claas heeft echter een afwijkende optielijst en standaarduitvoering. Zo zijn een trekhaak en rijverlichting standaard.

Onder de sterk aflopende motorkap ligt een Yanmar-motor die 68 pk levert. Massaslot en vuldop voor diesel zitten onder de motorkap. - Foto: Bob Karsten
Onder de sterk aflopende motorkap ligt een Yanmar-motor die 68 pk levert. Massaslot en vuldop voor diesel zitten onder de motorkap. - Foto: Bob Karsten

Claas Torion 535

 • Eigen gewicht: 5.200 kilo
 • Kieplast volledig geknikt: 3.450 kilo
 • Kieplast recht: 3.900 kilo
 • Soort giek: alleen Z-giek mogelijk
 • Motor: Yanmar 3.32 liter 4-cilinder (63 pk @ 2.200 tpm)
 • Hydrauliek: Tandwielpomp, 70 liter bij 230 bar
 • Hefhoogte: +/- 3 meter (onderkant bak)
 • Transmissie: hydrostatisch
 • Rijsnelheid: Max. 20 km/u
 • Brutoprijs: Vanaf € 65.881
 • Info: www.kampsdewild.nl

+Robuust gebouwd

+Uitstekend zicht rondom

+Laag gebouwd

-Rijsnelheid maximaal 20 km/u

-Massaslot en vuldop van diesel onder motorkap

-Geen sluitend programma (‘maar’ zeven modellen)

Concurrenten

JCB 407

 • Gewicht: 5.100 kilo
 • Motor: 64 pk
 • Kieplast recht: 4.300 kilo
 • Hydrauliek: 64 l/min (optie: 94)
 • Hefhoogte: +/- 3 meter
 • Rijsnelheid: optie 35 km/u
 • Brutoprijs: € 61.000 (of € 49.500 voor 20km/u-versie).

Schaeff (voorheen Terex) TL 100

 • Gewicht: 5.800 kilo
 • Motor: 75 pk
 • Kieplast recht: 4.400 kilo
 • Hydrauliek: 76 l/min (optie: 115)
 • Hefhoogte: tot 3.210 mm
 • Rijsnelheid: 36 km/u
 • Prijs: € 57.500.

Giant G4500 X-TRA (lagere versie)

 • Gewicht: 4.500 kilo
 • Motor: 75 pk
 • Kieplast recht: 4.470 kilo
 • Hydrauliek: 80 l/min (optie: 125)
 • Hefhoogte: 2.850 mm
 • Rijsnelheid: optie 35 km/u
 • Prijs: € 49.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.