Mechanisatie

Achtergrond

Absolute top in tractorpulling naar Beachpull

Eén van de absolute topwedstrijden in het tractorpullingcircuit is de Beachpull, op vrijdag 13 en zaterdag 14 juli te verrijden op strand Nulde, op het evenemententerrein tussen het Veluwemeer en de A28. De Nederlandse en Europese top verschijnen hier aan de start. De deelnemers kruisen de degens in de secties Farmstock, National, Grand National, Euro Cup en Trucks.

Na jaren een wedstrijd georganiseerd te hebben achter de manege in Putten, had de organisatie rond de eeuwwisseling ambitie voor een groter evenement. Rond die tijd kreeg de Nederlandse Truck- en Tractor Pulling Organisatie NTTO te horen dat het terrein in Biddinghuizen, waar tractorpulling in 1977 voet op Nederlandse grond heeft gezet, vanwege uitbreiding van Walibi Flevo niet langer meer beschikbaar was voor tractorpulling. Dus besloot de organisatie van Putten om vanaf 2001 deze wedstrijd over te nemen. Compleet met Euro Cup. Dit jaar vindt alweer de 18e editie van de Beachpull plaats.

Het tractorpullingterrein is gelegen tussen de A28 en het Veluwemeer. - Foto: Beachpull
Het tractorpullingterrein is gelegen tussen de A28 en het Veluwemeer. - Foto: Beachpull

140 vrijwilligers

Het organiseren van een topevenement is geen sinecure. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat erbij betrokken is. Nog afgezien van bestuurlijke, administratieve en sponsorbezigheden die het hele jaar door lopen, zijn vanaf een week van tevoren dagelijks 20 tot 25 personen fulltime bezig met de opbouw van het wedstrijdterrein, oplopend tot 80 mannen en vrouwen in de avonduren.

De Light Modified-klasse staat garant voor een grote variatie aan motorconfiguraties. Wicked Screamer is voorzien van twee dikke V8-motoren en een technisch zeer interessante aandrijflijn. - Foto's: Rudy Linthorst
De Light Modified-klasse staat garant voor een grote variatie aan motorconfiguraties. Wicked Screamer is voorzien van twee dikke V8-motoren en een technisch zeer interessante aandrijflijn. - Foto's: Rudy Linthorst

Tijdens de wedstrijddagen zelf zijn rond de 140 vrijwilligers in de weer. Er zijn elk jaar weer nieuwe regels of omstandigheden waar de organisatie op in moet spelen, en met deze inzet lukt dat steeds weer. Aan deze mensen heeft de Beachpull zijn reputatie als topwedstrijd te danken.

Farmstock

Liefhebbers van Farmstock-trekkers worden vrijdagavond op hun wenken bediend. Naast drie standaardklassen worden dan alle Sport- en Supersport-klassen van de NTTO op topniveau verreden. Deze klassen nemen al jaren een vaste schare supporters mee, die zich na afloop in de feesttent ook prima weten te vermaken. De standaard trucks, BE trucks en als klapper de Prostocks II uit de National divisie completeren het geheel.

Programma

Vrijdag 13 juli, aanvang 18:00 uur
3,5 ton Standaard – 7,0 ton Standaard -11,0 ton Standaard – 2,5 ton Sport top – 4,5 ton Sport top – 3,4 ton Supersport top – 3,6 ton Supersport top – 4,5 ton Supersport top – Prostocks II – Standaard Trucks- BE Trucks (volgorde klassen nog niet bekend)
Zaterdag 14 juli, aanvang 15:00 uur
Light Superstocks – Light Two Wheel Drives – Prostocks I Euro Cup – Superstocks – Mini Unlimiteds Euro Cup – Two Wheel Drives – Light Modifieds I Euro Cup – Modifieds – Unlimiteds – Sport Trucks – Supersport trucks (volgorde klassen nog niet bekend)

Grand Nationals

Op zaterdag komen alle Grand National-klassen aan de beurt, waarvan drie gecombineerd met de Euro Cup. Sport en Supersport Trucks en een aantal National-klassen maken het startveld compleet. De organisatie van de Beach Pull geeft altijd nieuwe, veelbelovende klassen een podium. Vandaar dat dit jaar de Light Superstocks op het programma staan. Deze klasse is in 2013 van start gegaan, en lijkt dit jaar zijn definitieve doorbraak te gaan beleven. Maar liefst 9 machines staan ingeschreven. Hopen maar dat ze allemaal aan de start van de Beachpull zullen verschijnen.

VS-gangers nu tegen de Europeanen

Bij de Prostocks dit jaar de bijzondere situatie dat pullers die normaal gesproken in de National-divisie rijden, vanwege hun Euro Cup-inschrijving nu in de Grand National meestrijden. Ook in deze klasse op de baan uiteraard Rocky en Extreme Temptation, de beide Nederlandse trekkers die afgelopen winter de wedstrijden in het Amerikaanse Gordyville en Louisville hebben gereden. Nu gaan ze het opnemen tegen de sterkste Prostocks van Europa.

Een van de vele Puttense trekkers is The Riddle, die het samen met de uit hetzelfde dorp afkomstige Lucky Ducky opneemt tegen tegenstanders in de Mini Unlimited-klasse.
Een van de vele Puttense trekkers is The Riddle, die het samen met de uit hetzelfde dorp afkomstige Lucky Ducky opneemt tegen tegenstanders in de Mini Unlimited-klasse.

Onstuimige bommetjes

Sinds de Amerikaanse Original Rat Poison in 2011 een jaar lang in de Nederlandse competitie meereed, is een ware revolutie gaande bij de Mini Unlimiteds. Met andere frames en een andere gewichtsverdeling blijken de trekkers het vermogen veel beter op de baan kwijt te kunnen. Inmiddels zijn er maar zo een stuk of 6 Nederlandse deelnemers die er met de overwinning vandoor kunnen gaan.

V12-trekkers

Ook uit het buitenland komen nog een paar kanshebbers. Wat te denken van de Noorse Blower Power (met Nederlands frame en achteras), die in Ahoy nog deze klasse op zijn naam schreef. Daarnaast zijn er uiteraard de V12-deelnemers, die door hun moeilijke balans regelmatig garant staan voor onstuimige runs.

Beachpull Facts

Wedstrijdterrein: 4 ha + 3 ha parkeerterrein
Bezoekers: ruim 10.000, verdeeld over twee dagen
Klassen: 11 per dag, waarvan zaterdag 3 Euro Cup
Deelnemers: circa 130 per dag
Buitenlandse deelnemers: rond de 20
Puttense teams: 9 in totaal
Aantal vrijwilligers organisatie: tegen de 140

Interessante mix van motoren

De Light Modified-klasse is uniek vanwege de grote verscheidenheid aan motorconfiguraties. Naast het V8 Hemi-geweld van Eurol Bandit en Wicked Screamer komen in deze klasse aan de start Russian Roulette (met twee Russische helikopterturbines) de Rolls Royce Griffons van Green Spirit VII en VIII, en diverse machines met een naar methanol omgebouwde zescilinder dieselmotor van International of Daf. Uit Duitsland komt Green Monster V Mitas Edition met twee Allison V12-vliegtuigmotoren. De Denen brengen Dingo mee, de Deense publiekslieveling met Mercedes V10-dieselmotor tussen de framebalken, en Elkær Metal Boy, de naar methanol omgebouwde Iveco V8.

Nadat Rocky het afgelopen winter tegen de Amerikanen opnam, is op Beachpull de Europese top in de Prostock-klasse aan de beurt.
Nadat Rocky het afgelopen winter tegen de Amerikanen opnam, is op Beachpull de Europese top in de Prostock-klasse aan de beurt.

Het gaat te ver om alle 22 (!) klassen die op 13 en 14 juli weekend aan de start komen te behandelen, vandaar dat we het in dit artikel laten bij deze 3 Euro Cup-klassen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de overige klassen niet de moeite waard zijn. Een bezoek aan de Beachpull is altijd de moeite waard! Met naast truck- en tractorpulling voldoende vermaak voor jong en oud en een feesttent voor de afterparty, is het niet alleen een evenement voor de hardcore tractorpullingliefhebber, maar voor iedereen die zin heeft in een dagje uit met show, spektakel, vertier en gezelligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.