Mechanisatie

Achtergrond 7 reacties

Op naar 60 meter brede spuit

57 meter. Dat is de werkbreedte van deze spuitboom aan deze getrokken spuit van het merk CHD. Het is weer 3 meter bovenop de werkbreedte-grens van enkele jaren terug. En zo gaan we langzaamaan richting de 60 meter werkbreedte.

Akkerbouwer Erik Wierenga in het Drentse Roswinkel is een van de twee eigenaren die in Nederland met een 57 meter brede spuitboom rondrijdt. Wierenga liet een 54-meter spuitboom aanpassen door aan beide uiteinden 1,5 meter aluminium spuitboom eraan te maken. Zo kan hij zijn 114 meter brede percelen in één omgang bespuiten.

Hij stelt: “Als je met dergelijke breedtes werkt, zijn vaste rijpaden verplicht om de hele combinatie mooi stabiel te houden en bovendien om –als het natter wordt- niet vast te rijden en te voorkomen dat de je spuitboom beschadigt.”
Artikel gaat verder onder de foto

Akkerbouwer Erik Wierenga in het Drentse Roswinkel is één van de twee eigenaren die in Nederland met een 57 meter brede spuitboom rondrijdt. Wierenga liet een 54-meter spuitboom aanpassen door aan beide uiteinden 1,5 meter aluminium spuitboom eraan te maken. - Foto: Hans Banus
Akkerbouwer Erik Wierenga in het Drentse Roswinkel is één van de twee eigenaren die in Nederland met een 57 meter brede spuitboom rondrijdt. Wierenga liet een 54-meter spuitboom aanpassen door aan beide uiteinden 1,5 meter aluminium spuitboom eraan te maken. - Foto: Hans Banus

Grote banden

Deze spuit, een CHD va het type FG 8154, heeft een tankinhoud van 8.300 liter, een schoonwatertank van 1.000 liter, een automatische reinigingssysteem en, zeer gewenst voor deze categorie spuiten, grote banden in de maat 650/85 R38. “Dankzij deze banden, die ruim 2 meter hoog zijn, trekt de spuit heel licht”, zo stelt de tevreden akkerbouwer.

Meer vraag naar brede spuitbomen

Henri Bruins, salesmanager bij de Nederlandse fabrikant CHD-Eefting, bevestigt dat er meer vraag komt naar brede spuitbomen, maar zegt tegelijkertijd dat het typisch iets Nederlands is. “De vraag zit alleen in Nederland, omdat we hier tamelijk vlakke percelen hebben en boeren zo min mogelijk door het gewas willen rijden. We willen hier elke vierkante meter grond benutten. Vanuit het buitenland komt geen vraag. Daar is het gros allemaal 24, 33 of 36 meter breed.”

Nadelen brede spuitboom

Bruins stelt dat een brede spuitboom kan, maar ook zijn nadelen heeft. Zo wordt de constructie een stuk zwaarder en moet je ervoor waken dat de trekker-machinecombinatie mooi in balans blijft naarmate de tank leger wordt. Op de kopakker moet je de spuitboom soms deels inklappen. Bovendien kunnen de zwiepende boombewegingen in het horizontale vlak wel eens een probleem worden.

De balans in het horizontale vlak is geen probleem. Bruins: “Sterker nog, de verkochte spuit bij Erik Wierenga is niet eens uitgerust met een automatisch balanssysteem.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Stoer maar om goed werk te leveren meen ik dat je 60 cm boven het gewas moet spuiten. Bij deze breedte ga je waarschijnlijk automatisch wat hoger zitten zoals op de foto.

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, spuitdoppen met een 110 graden spuithoek hebben een optimale spuithoogte van 50 cm. Dan hebben ze 100 % overlap en minimale drift. Op die hoogte worden spuitmachines ook getest voor de SKL. Ik geef toe dat het niet altijd mogelijk is om de boom zo laag te houden maar ik zie te vaak dat de bomen wel erg hoog gehouden worden. Bij dergelijke breedtes is het welhaast onmogelijk, zeker met die dunne aluminium uiteinden. Overigens snap ik dhr Wieringa heel goed in zijn motivatie om met 1 rondje een perceel te kunnen spuiten. Anders kom je steeds achteraan uit en dat is een ergernis. Met een paar wieltjes aan de uiteinden van de boom zou het al veel makkelijker worden om de boom lager te houden en schade te voorkomen

 • wil agri

  Hij heeft nog wat aanpassingen te doen. Deze mag zo niet in de buurt van sloten en open water komen. Kantdopje kan handig zijn.

 • haverboer1

  Als je achteraan uit komt, kan je je spuit naar voren, spoelen en verdunt uitrijden.
  Heb je niet naderhand je tank op het erf schoon te maken, en in een fytobak te laten lopen.

 • Zandboertje

  de 50 plussers zie ik zelden netjes spuiten. vaak een zijde op anderhalf meter minstens boven het gewas en lekker doorhangende bomen. verdeling in lengterichting helemaal bud vanwege zwiep. Maar ieder zn ding. Overigens hoef je enkel bij het laatste perceel soms schoon te spuiten, niet bij elk perceel @haverboer1

 • mtseshuis

  @wil, kantdop zit meestal alleen rechts... Dit is de linkerkant

 • breukers1

  zandboertje,ik neem aan dat je het hebt over een spuit van 50 plus!!! Ik zie anders het verschil niet. Daarnaast denk ik dat extreem brede spuiten typisch iets is voor het vlakke Nederland. Wereldwijd meest gangbaar is 27 tot max 39 mtr. Extreem breed is extreem langzaam rijden en blijft extreem kwetsbaar.
  Een vriendelijke groet van 50plus.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.