Mechanisatie

Achtergrond

Opgelet: diefstal van gps-systemen blijft actueel

Het stelen van gps-apparatuur uit trekkers en oogstmachines blijft actueel. April, juli en oktober zijn hoogtijmaanden. Fabrikanten bevestigen en werken aan een oplossing.

De laatste weken hebben dieven weer meerdere keren toegeslagen en het gemunt op het stelen van gps-ontvangers en terminals. De merken Trimble en John Deere worden het vaakst genoemd volgens berichten op Facebook. Het zou met name prijs zijn in de grensstreek België/Nederland.
Artikel gaat verder onder Facebook-post

Data verdwijnt ook met diefstal

Het Duitse Eilbote deed onderzoek naar dergelijke diefstallen nadat verschillende media uit heel Duitsland hiervan steeds vaker melding maakten.

Vastgesteld wordt dat de dieven weten wat ze doen en de apparatuur vakkundig loshalen zonder dat er iets beschadigt. Meest prangend is, is dat met deze diefstallen ook veel (perceels)data verdwijnt. Dat maakt de schadepost indirect nog groter.

In de Duitse regio’s waar al langer en vaker gps-onderdelen worden gestolen, worden ze ook apart geregistreerd, zoals in Sachsen en Sachen-Anhalt waar maar liefst 40 diefstallen plaatsvonden tussen januari en oktober 2017. De maanden waarin de meeste systemen gestolen worden zijn april, juli en oktober.
Artikel gaat verder onder de foto

Ook displays worden vaak buitgemaakt. Dieven weten wat ze doen: zonder enige schade worden de displays vakkundig losgehaald. Helaas verdwijnt daarmee ook de opgeslagen data.
Ook displays worden vaak buitgemaakt. Dieven weten wat ze doen: zonder enige schade worden de displays vakkundig losgehaald. Helaas verdwijnt daarmee ook de opgeslagen data.

StarFire 3000 en Greenstar-terminals meest gestolen

Het najaar van 2016 bleek echt een grote ramp in het Duitse vrijstaat Thüringen waarbij niet alleen gps-ontvangers en displays, maar in zo’n 20 gevallen ook de complete besturingsautomatiek (printplaten / hydraulische componenten) werden gestolen. Dat alleen is een schade van € 240.000. In dezelfde regio werd over 2017 50 keer een trekker of machine ontdaan van gps-apparatuur.

In de meeste gevallen betreft het John Deere-apparatuur van de typen StarFire 3000 en Greenstar-terminals. Op bouwplaatsen verdwijnt hoofdzakelijk apparatuur van het merk Trimble.

Advies: terminals en ontvanger demonteren en meenemen

Uit het onderzoek van Eilbote, wie ook navraag deed bij John Deere, blijkt dat John Deere bekend is met de diefstallen. Het bedrijf adviseert gebruikers om na het werk de terminals en ontvanger te demonteren en mee te nemen.

John Deere werkt aan diverse oplossingen waaronder afsluitbare houders/deksels voor de apparatuur en een databank waarin de serienummers van gestolen apparatuur centraal worden opgeslagen. Ook werkt John Deere aan een software-update waarbij het noodzakelijk is om apparatuur te activeren via een pincode, net als we nu doen bij mobiele telefoons. Die update wordt nog in 2018 verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.