Mechanisatie

Achtergrond

Xerion met Zunhammer Zuni-Swan draait als sierlijke zwaan

Mesttankproducent Zunhammer toonde op de Agritechnica een zwanenhals-aankoppeling voor de Xerion. De Zuni-Swan heeft één as en een inhoud tot 18,5 kuub. We bekeken het eerste prototype.

De grote gele tanks van met glasvezel versterkt kunststof zijn al lange tijd hét handelsmerk van het Beierse bedrijf Zunhammer. Naast opbouwtanks voor de Xerion en de zelfrijder van Holmer, introduceert de fabrikant nu voor het eerst een mesttank met een zwanenhals als verbinding met het trekkend voertuig.

Wendbaarder dan met de zwanenhalsverbinding kan niet. Bovendien laat de éénasser bijna geen sporen achter. Foto's: Tobias Bensing
Wendbaarder dan met de zwanenhalsverbinding kan niet. Bovendien laat de éénasser bijna geen sporen achter. Foto's: Tobias Bensing

De mesttank heeft slechts één as en neemt vooralsnog (slechts) 18,5 kuub drijfmest mee. De zwanenhalstank is een weinig groter dan de zadeltank die ze al maakten voor de SaddleTrac van Claas. Toch ziet Zunhammer goede kansen voor de mesttank. Om te beginnen is hij in korte tijd los te koppelen van de Xerion. Aan de andere kant kun je, in plaats van de SaddleTrac met cabine boven de motorkap, ook de Xerion en Xerion VC (met roterende cabine en grotere banden) als zelfrijder gebruiken voor het bemesten. Bovendien zijn de belastingen op het frame en de assen veel lager. En dankzij de grotere lengte van de tank kun je bredere uitrijbomen eenvoudig zijwaarts naast de tank vouwen tijdens transport.

200 liter toevoegmiddel past in deze tanks. De dosering gaat automatisch volgens instellingen die de chauffeur op zijn stoel maakt.
200 liter toevoegmiddel past in deze tanks. De dosering gaat automatisch volgens instellingen die de chauffeur op zijn stoel maakt.

Genoeg pompcapaciteit

Je vult de Zuni-Swan aan de zijkant via een 6 inch slang óf via de grote 8 inch zuigarm. Die hing bij onze testcombinatie in de fronthef van de Xerion. Een centrifugaalpomp drukt de mest door een slang langs de cabine in de lange dissel van de zwanenhals. Dit is bewezen ‘ECO’-technologie van Zunhammer: de fabrikant gebruikt de holle framecomponenten vaker als directe mestlijnen. Dit bespaart gewicht en ruimte.

Die hydraulisch geveerde as komt van FAD. De Zuni-Swan is 3 meter breed.
Die hydraulisch geveerde as komt van FAD. De Zuni-Swan is 3 meter breed.

Naast de centrifugaalpomp zorgen twee(!) verdringerpompen van Vogelsang voor een capaciteit van 8 kuub per minuut. Behalve voor bedrijfszekerheid heeft twee stuks het voordeel dat minder cavitatie (turbulentie) ontstaat, aldus Zunhammer. Het hydraulisch systeem van de Xerion drijft beide pompen parallel aan via een overbrengingskast. De pompen zijn dwars ingebouwd voor een goede toegankelijkheid bij het vervangen van de zuigers. De drukzijde van de pompen is verbonden met het frame. De mest stroomt naar achteren via twee driewegkleppen: ofwel rechtstreeks de tank in, of naar het aangebouwde mestwerktuig.

De tank is verdeeld in twee secties, zodat je altijd voor voldoende oplegdruk kunt zorgen. Leeg weegt de Zuni-Swan niet veel meer dan 7 ton (exclusief bemester). Vol, en met aangebouwde 5 meter schijveneg, rust er ongeveer 10 ton op de kogelkop en 16 ton op de as van de mesttank.

Tankinhoud 18,5 m³
Zuigarm 8 inch of 6 inch handmatig
Pomp twee Vogelsang VX186-184Q-verdringingspompen van 4.000 l/min
Banden 900/60 R 38
Afmetingen (l×b×h) 8,20 × 3,00 × 4,00 m 1)
Eigengewicht 7.100 kg 1)
Prijs € 142 000 ex. btw
Info https://www.rosiergreidanus.nl
1) exclusief bemester

Wendbare combinatie

Vanwege de aanbouwconstructie boven de achterwielen van de Xerion en met slechts één achteras, is het zwaartepunt van de tank relatief hoog. Dat moet de bestuurder in zijn achterhoofd houden. Een tandem is op dit punt superieur; maar qua wendbaarheid op grasland of op een begroeide akker is de eenasser onverslaanbaar, bevestigt ook een gebruiker.

Zunhammer ontwikkelde tevens een nieuwe automatische dosering voor toevoegmiddelen, links op de machine. Een elektrische pomp voegt middel toe aan de meststroom. Te regelen vanaf de stoel. Capaciteit is 200 liter.

Brede uitrijbomen zoals bij deze sleepslangmachine van 21 meter klap je voor transport langs de zijkant van de tank.
Brede uitrijbomen zoals bij deze sleepslangmachine van 21 meter klap je voor transport langs de zijkant van de tank.

Aan de achterzijde is elke soort bemester te gebruiken. Zunhammer gaat bovendien de hef nog versterken, zodat die zelfs de zwaarste, vervuilde schijveneg kan tillen.

De 8 inch zuigarm vult de tanks bliksemsnel. Die centrifugaalpomp in de arm drukt de mest richting twee verdringerpompen.
De 8 inch zuigarm vult de tanks bliksemsnel. Die centrifugaalpomp in de arm drukt de mest richting twee verdringerpompen.

Samenvattend: het zwanenhalsconcept van de Zuni Swan ontlast het trekkend voertuig en biedt ruimte voor inklapbare bomen. Zunhammer vertrouwt op kunststoftanks voor dit systeem. Met een laadvolume van 18,5 kuub is de aanhanger op één as verrassend wendbaar op de kopakker. Rollende bewegingen zijn een klein minpuntje bij het verder stabiele rijgedrag. Openstaande vraag is of er meer modellen – éénassig of tandem – gaan komen voor de Xerion.

Zunhammer gebruikt een tweetal pompen met een capaciteit van 4 kuub per stuk.
Zunhammer gebruikt een tweetal pompen met een capaciteit van 4 kuub per stuk.

Tekst: Tobias Bensing, Eric Wientjes

Eric Wientjes, Tobias Bensing

Of registreer je om te kunnen reageren.