Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Bedrijven zetten autonome robots in voor maisteelt

Twee bedrijven in Frankrijk telen 50 hectare mais met behulp van meerdere volledig autonome robots.

De Frans-Belgische Ausy Group en de Franse startup AgreenCulture gaan een samenwerking aan om volledig autonoom 50 hectare mais te verbouwen. Het project, genaamd Challenge Centéol 2018, begon in oktober vorig jaar en gaat door tot de maisoogst dit jaar.

Om tot de autonome teelt te komen, ontwikkelden beide organisaties een autonome robot op rupswielen, met hefinrichting. Op het land moet een laadstation komen voor zaad en kunstmest en eventueel zelfs water. Eerst hebben robots elke 5 meter een grondmonster genomen en het areaal in kaart gebracht. Deze maand zijn 2 robots met elk 2 cultivatortanden bezig de grond los te trekken op de coördinaten waar de mais wordt gezaaid.

Robots gaan mais oogsten

In april gaan 3 robots tegelijk zaaien. De eerste legt kunstmest af, en de 2 anderen zaaien afhankelijk van de structuur van de grond plaatsspecifiek de mais. In mei geven 2 robots nog eens een aanvullende stikstofgift. Daarna vindt nog mechanische onkruidbestrijding plaats en uiteindelijk oogsten de robots de mais.

De robots bepalen via kunstmatige intelligentie en zo veel mogelijk input van sensoren zelf waar bewerkingen nodig zijn en zorgen ook dat ze andere autonome robots niet in de weg rijden. Ausy heeft constructieberekeningen gemaakt voor robots en opslagtanks.

Eén reactie

  • koestal

    de ontwikkeling staat niet stil

Of registreer je om te kunnen reageren.