Mechanisatie

Achtergrond

Amazone UX 6201 Super: vernuftige spuit

De Duitse werktuigenfabrikant Amazone introduceerde op de Agritechnica afgelopen november de nieuwe serie getrokken spuiten UX 01, als opvolger van de in Nederland en Duitsland veel verkochte UX. TREKKER bekeek een UX 6201 Super uit de nulserie bij de Amazone-fabriek in Hasbergen-Gaste.

De Amazone UX 00 Super is inmiddels sinds 2004 op de markt, maar de machine oogt vanwege zijn compacte ranke ontwerp nog steeds modern. In feite is de UX 01 Super een doorontwikkeling. De nieuwe UX 01 Super-serie bestaat uit 3 modellen van 4.200 tot 6.200 liter, met boombreedtes van 21 tot 40 meter. Amazone laat doorschemeren dat het werkt aan spuitbomen tot 45 meter. Het huidige model UX 3200 Super wordt dus niet opgewaardeerd tot een UX 3201 Super.
Artikel gaat verder onder de foto.

Na dertien jaar kijgt de UX 00-serie een opvolger in de UX 01. - Foto's: Martijn Knuivers
Na dertien jaar kijgt de UX 00-serie een opvolger in de UX 01. - Foto's: Martijn Knuivers

Strakkere styling

Onveranderd aan de UX 01 zijn de dissel, het frame, het platform en de tank. De UX 4201 behield de oude as met een flensafstand van 1,8 meter en een maximale stuuruitslag van 20 graden en de UX 5201 en UX 6201 hebben een 2 meter-as met dito stuuruitslag. Vanwege de smallere as kan de UX 4201 ook op 1,50 meter spoorbreedte. De UX 6201 is voortaan optioneel ook met een 2,1 meter brede as met een stuuruitslag van 28 graden uit te rusten. De machine is dan ook met brede wielen nog goed spoorvolgend.
Artikel gaat verder onder de foto.

Met Flex klapping vouwen boomdelen al in en uit voordat het vorige boomdeel volledig is in- of uitgevouwen.
Met Flex klapping vouwen boomdelen al in en uit voordat het vorige boomdeel volledig is in- of uitgevouwen.

Draaibare bedieningshendel

De donkergrijze beplating links en rechts van de machine maken de machine nog gestroomlijnder dan hij al was. Achter het opklapbare rechterscherm huist een klein opbergvak voor gewasbeschermingsmiddelen. Achter het opklapbare linkerscherm de vernieuwde 60 liter vultrechter, klein opbergvak voor de handschoenen en masker en de bedieningselementen. In de meest sobere uitvoering is dat een zevenweg kraan: een draaibare bedieningshendel, waarmee 7 functies zijn te bedienen, zoals spuiten, vullen, intern reinigen en legen. De hendel kan vrij rond draaien, naar achteren drukken activeert de betreffende functie.

Vulpomp

Rechts daarnaast een hendel of de pomp die water aanzuigt vanuit extern, de hoofdtank of de schoonwatertank. Bijzonder is dat de schoonwatertank nu ook over de vulpomp gevuld kan worden. Bij activatie wordt de eerste 100 liter in de hoofdtank gepompt. Pas daarna schakelt de kraan over op de schoonwatertank. De schoonwatertank vullen via een aparte aansluiting met leidingwater of middels een ‘illegaal’ T-stukje op de aanvoerleiding richting hoofdtank, is zodoende niet meer nodig. De Amazone-oplossing voldoet aan de SKL-richtlijn.

Specificaties

  • Tankinhoud: NEN-volume 6.200 liter, maximaal 6.600 liter
  • Schoonwatertank: 580 liter
  • Bomen: 21-40 meter
  • L×b×h transport: 7,5 × 2,8 × 3,5 meter
  • Gewicht (kg): 3.400-4.400
  • Pompen: spuitpomp 260 liter per minuut; roerpomp 160 / 260 + 260 / 260 + 260 +160; schoonwaterpomp 160
  • Bodemvrijheid: 78 centimeter
  • Spuithoogte: 0,5 meter tot 2,5 meter
  • Prijs: vanaf € 93.695, versie met 40 meter spuitboom en 520 liter pompcapaciteit vanaf € 112.430
  • Info: www.kampsdewild.nl

Touchscreen bedienen met handschoenen aan

In het Comfort-pakket (meerprijs € 3.070) zijn enkele kranen elektrisch bediend en zit rechts naast de bedieningshendel een klein beeldschermpje, waarop automatisch vullen, roeren en reinigen geactiveerd kan worden. In de meest luxe uitvoering Comfort Plus (meerprijs € 3.020 ten opzichte van Comfort-pakket) zit er geen zevenwegkraan meer, maar alleen een groot touchscreen waarop je alles bedient en instelt. Bijzonder detail, het touchscreen reageert ook als de gebruiker handschoenen aan heeft.

Intern reinigen tijdens spuiten

Een optie in dit pakket is een schoonwaterpomp van 160 liter per minuut, hydraulisch aangedreven. Tijdens spuiten kan dan al gestart worden met intern reinigen, dus minder stilstand. Tijdens vullen schakelt deze pomp ook bij. Met een pompcapaciteit van 680 liter per minuut is de UX 6200 in slechts 9 minuten vol. Slim detail: als tijdens vullen de fustreiniger niet naar beneden wordt geklapt, stopt het vullen als de tank circa 80% vol is. Deze beveiliging voorkomt dat je met een volle tank zonder middel zit, omdat je tijdens automatisch vullen bijvoorbeeld plots gebeld wordt. Na het inklappen wordt de vultrechter altijd automatisch even intern gereinigd met schoon water.
Artikel gaat verder onder de foto.

De vultrechter is een volledig nieuw ontwerp. Handig; op de uitstulpingen aan de binnenzijde van de deksel kunnen maatbekers omgekeerd uitlekken.
De vultrechter is een volledig nieuw ontwerp. Handig; op de uitstulpingen aan de binnenzijde van de deksel kunnen maatbekers omgekeerd uitlekken.

Aluminium schuiftrap

De opklapbare trap is vervangen door een aluminium schuiftrap, die uitgeschoven circa 40 centimeter boven de grond zweeft. De nieuwe trap oogt echter wat goedkoop en mist de handgrepen langszij die het opklimmen vergemakkelijken. Het bordes is vrij compact en vanwege de extra opstap niet zo geschikt om extra middel op te plaatsen.

Nieuwe vultrechter

De afzuigopening van de nieuw ontworpen vultrechter zit niet langer aan de zijkant, maar conisch in het midden. Tijdens middel aanmaken komt de watertoevoer niet meer van bovenaf, maar wordt via een injector van onderen aangevoerd. Er zit nog wel een ringleiding bovenin, om de vultrechter te kunnen reinigen. Net als een reinigingspistool. De fustreiniger heeft nu 3 in plaats van 2 tanden, zodat jerrycans er minder snel afschieten en net onder de reinigingskop zit nu een inkeping, zodat je makkelijker de hals van de can kan reinigen. De vultrechterdeksel heeft aan de onderzijde 2 uitstulpingen. Met het deksel uitgeklapt, kan hierop de maatbeker uitlekken. Het lekvocht loopt de vultrechter in. Details, maar wel handige details.
Artikel gaat verder onder de foto.

Met het meest luxe Comfort Plus-pakket gaat de bediening via een touchscreen-terminal en zijn alle kranen elektrisch bediend.
Met het meest luxe Comfort Plus-pakket gaat de bediening via een touchscreen-terminal en zijn alle kranen elektrisch bediend.

Elektrische snufjes op bomen

Met Contour Control houden 6 sensoren beide boomdelen onafhankelijk van elkaar parallel aan de grond. Vooral handig in heuvelachtige gebieden. De veren die voorheen de zwiep dempten, zijn vervangen door 2 actieve dempers. Dit heet SwingStop. Dit voorkomt onder- en overdosering bij optrekken en remmen. Met SwingStop Pro zijn ook 50 Herz pulserende doppen gemonteerd. Het systeem geeft in de buitenbocht iets meer liters en iets minder in de binnenbocht, waardoor op elke vierkante meter ook echt de ingestelde hoeveelheid komt. Tot slot is er Flex klapping. Het volgende boomdeel start al met in- of uitklappen voordat het boomdeel daarvoor al geheel in- of uitgeklapt is. Hierdoor is sneller in- en uitklappen mogelijk.

Optie op de UX 5200 en 6200 is een extra brede as met een stuuruitslag van 28 graden in plaats van 20 graden.
Optie op de UX 5200 en 6200 is een extra brede as met een stuuruitslag van 28 graden in plaats van 20 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.