Mechanisatie

Achtergrond

Duurzaamheid bij machines en koeien

Op het melkveebedrijf Koepon in Feerwerd (Gr.) draait het vooral om de koeien, maar zijn ook veel machines aanwezig.

3 keer daags worden er 330 koeien gemolken en 300 stuks jongvee en stieren gevoerd. Het bekende fokbedrijf is eigendom van Pon, dat ook bekend is van de bedrijven als Alta Genetics en importeursschappen zoals VW, Audi, Caterpillar, MAN, Continental en Gazelle.

Aankopen zakelijk benaderd

In Feerwerd wordt al het werk met externe arbeid verzet. Ook het landwerk op de 250 hectare grond verdeeld over 80 percelen. “Echte voorliefde voor een bepaald merk of dealer is er niet. De aankopen worden zakelijk benaderd en zijn afhankelijk van het jaarlijks budget”, vertelt bedrijfsleider Marcel Rijkers. Een Deutz TTV 620 en John Deere 6830 (‘Grote John’ genaamd) doen het ploegen, maaien met de triple maaier of gieren met de 12,5 kuub Duport tank. Een 6630 is er voor het voeren (Voer John) en een kleine 6010 (Leutje John) voor overig werk.

Dezelfde duurzaamheid als bij koeien

“Vroeger toen importeur Motrac nog bij ons hoorde, hadden we elke 2 jaar nieuwe MF trekkers. Die tijd is wel over. We verwachten nu bij de machines dezelfde duurzaamheid als bij de koeien”, lacht Rijkers. “Trekkers mogen dus best 10.000 uur draaien, net als een koe die 100.000 liter geeft.” Zo wordt de 10 jaar oude Lely 1325 schudder nu pas ingeruild en heeft ook de grote shovel (uiteraard een CAT), alweer 10.000 uur op de klok.

Of registreer je om te kunnen reageren.