Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

De White 4-270 van Willem van de Laar

Zijn eerste werkterrein was in het Oost-Brabantse Bakel. Na omzwervingen in het noorden van het land keerde de kniktrekker terug naar het Brabantse land, naar Willem van de Laar in Milheeze.
Echt 'om te hebben'; heel handig om mee te werken is-ie niet.- Foto's: Matthijs Verhagen
Echt 'om te hebben'; heel handig om mee te werken is-ie niet.- Foto's: Matthijs Verhagen

Aan materieel geen gebrek bij Van de Laar. Toch trekt 1 trekker de aandacht. De imposante White-kniktrekker met 270 pk CAT-motor kreeg zo’n 10 jaar geleden bekendheid toen akkerbouwer Albert Dun hem kocht om er in de veenkoloniën vezelhennep mee te zaaien. Later schafte hij een Claas Xerion aan voor het landwerk. De White werd verkocht, maar kreeg via een handelaar een nieuwe Nederlandse eigenaar. Geografisch gezien is de kniktrekker weer op het oude nest.

Naam: Willem van de Laar (18). Plaats: Milheeze (N.-Br.). Bedrijf: werkt op het ouderlijke bedrijf met zeugen en vleesvarkens op twee locaties en 80 hectare akkerbouw (vooral mais voor de verkoop).
Naam: Willem van de Laar (18). Plaats: Milheeze (N.-Br.). Bedrijf: werkt op het ouderlijke bedrijf met zeugen en vleesvarkens op twee locaties en 80 hectare akkerbouw (vooral mais voor de verkoop).

Weet je iets van zijn geschiedenis?

“Hij is, volgens mij, in 1986 nieuw gekocht door varkenshouder Bevers in Bakel (N.-Br.), hier vlakbij. De trekker liep daar weinig uren, en later ging hij dus naar Dun. Mijn opa, intussen overleden, kocht hem ongeveer 4 jaar geleden. Nu heeft de trekker 2.200 uur. Bij ons loopt hij 40 of 50 uur per jaar.”

Hoe is het om ermee te werken?

“Heel eerlijk: het is geen fijn ding in het dagelijks gebruik. Meer een trekker die je ’s morgens in de versnelling zet en er ’s avonds weer uithaalt.”

Hebben jullie machines om ermee te werken?


 • De trekker klokte bij elkaar 2.200 uur. "Bij ons loopt-ie 40 of 50 uur per jaar.”

  De trekker klokte bij elkaar 2.200 uur. "Bij ons loopt-ie 40 of 50 uur per jaar.”

 • Een spitmachine erachter werkte beter dan Van de Laar verwachtte. Je moet wel rechte stukken hebben.

  Een spitmachine erachter werkte beter dan Van de Laar verwachtte. Je moet wel rechte stukken hebben.

“In Merselo (L.) hebben we een perceel van 40 hectare dat we bewerken met een 12-meterse John Deere-cultivator. Die heeft mijn opa zelf uit de VS gehaald. Hij importeerde vroeger GSI-maisdrogers en had ruimte over in een zeecontainer. De cultivator is zo groot dat hij niet over de weg kan. Hij staat in een schuurtje op het perceel. We hebben ook een woeler.”

Wat doe je er verder mee?

“Nu hangt er een spitmachine aan. Dat werkt beter dan ik verwachtte. Je moet wel rechte stukken hebben. Ook doe ik soms aan trekkertrek mee in de vrije klasse. Daar zijn de wielgewichten ook voor. Op kleibanen gaat dat beter dan op zand.”

Verder nog bijzondere aankopen?

“Mijn opa had wel twaalf trekkers. We hebben juist veel weggedaan, en een jongere teruggekocht. Een Steyr 6225 cvt.”


 • De White werd in de jaren 80 nieuw naar Nederland gehaald en liep niet veel. Van de Laar is de derde eigenaar.

  De White werd in de jaren 80 nieuw naar Nederland gehaald en liep niet veel. Van de Laar is de derde eigenaar.

 • De White met 270 pk CAT-motor doet soms mee aan trekkertrek, in de vrije klasse. Daar zijn de wielgewichten ook voor.

  De White met 270 pk CAT-motor doet soms mee aan trekkertrek, in de vrije klasse. Daar zijn de wielgewichten ook voor.

Eén reactie

 • ed12345

  Dit is de betere White zijn oudere kleinere broertjes de 4-150 en de 4-180 hadden beide een V8 de3208 cat waren nogal reparatie gevoelig Waar ik geboerd heb in Canada liepen 4 van die oudere en een 270 In het voorjaar en in het najaar dus als er mee gewerkt werd stond er vaak 1 van die vier kleinere bij de dealer de 270 heb ik nooit over horen klagen Ook 2e hands zijn de 4-150 en 4-180 niet veel waard

Of registreer je om te kunnen reageren.