Mechanisatie

Achtergrond 1 reactielaatste update:7 nov 2018

Trekkerverkoop in westelijk halfrond plust

In Europa en China gaat de trekkerverkoop in 2018 fors onderuit. In Amerika en Canada gaat het daarentegen stukken beter. De verschillen tussen de werelddelen zijn groot. De belangrijkste oorzaak: onzekerheid, mede veroorzaakt door kwakkelende handelsprijzen voor graan, melk en vlees.

Daags voor de opening van dé Italiaanse mechanisatieshow, de Eima in Bologna, presenteert Alessandro Malavolti, de voorzitter van de Italiaanse Federatie van landbouwmechanisatie (Feder-Unacoma), de wereldwijde en nationale verkoopcijfers voor trekkers en machines.

Voorzitter Alessandro Malavolti van de 'Italiaanse Fedecom' moest over de thuismarkt vooral negatieve cijfers bekendmaken.
Voorzitter Alessandro Malavolti van de 'Italiaanse Fedecom' moest over de thuismarkt vooral negatieve cijfers bekendmaken.

Het westelijk halfrond doet over 2018 goede zaken. De trekkerverkoop pluste fors in Canada (+ 3%), Amerika (+8%) en Brazilië (+0,3%). In het oostelijk hafrond gaan bijna alle trekkerverkopen (fors) onderuit. De enige uitzondering is India, een van de grootste trekkermarkten ter wereld. De verkoop pluste er met 18%. Europa ging met 5% achteruit wat trekkerverkopen beteft, evenals Turkije (-29%), China (-26%), Rusland (-3%) en Japan (-8%).

In Turkije gaan de verkopen erg slecht vanwege de enorme waardedaling van de lira. Dit zorgt ervoor dat iedereen wacht met het bestellen van nieuwe trekkers.

Italië: negatieve stemming overheerst, tweedehands gaat steeds beter

Malavolti gaat verder met de details van de Italiaanse markt. In de Italiaanse landbouw werden in 2018 tot nu toe minder trekkers (-6%) en maaidorsers (-1,5%) verkocht. Ook de verkopen van machines voor de cultuurtechniek daalden (-18%). Het aandeel verkocht rollend materieel, zoals aanhangers en kippers, steeg licht met 0,3%. Tot slot bleef het aandeel verreikers gelijk aan dat van 2017. De totaalomzet van deze branche in Italië tikt de € 5 miljard aan, waarvan € 3,2 miljard voor de machineverkoop, € 1,2 miljard voor trekkerverkoop en ruim € 700 miljoen aan onderdelen.

Algemeen, zo stelt Malavolti, is 2018 slechter dan 2017. Bijzonder is dat de markt van tweedehands trekkers jaar op jaar sterk stijgt. Van 19.002 gebruikte trekkers in 2014 naar bijna 30.000 in 2018. In al die jaren bleef de verkoop van nieuwe trekkers enigszins stabiel.

In Italië zitten er belastingverhogingen aan te komen. Dat merk je dan meteen aan de geringe kooplust van de boeren.- Foto: Trekker
In Italië zitten er belastingverhogingen aan te komen. Dat merk je dan meteen aan de geringe kooplust van de boeren.- Foto: Trekker

Deze trend schrijft Malavolti voornamelijk toe aan onzekerheid. “Boeren zijn ongerust. Het is de onzekerheid over wat er op korte termijn gebeurt met de toch al niet beste prijzen voor melk, vlees en graan. Die onzekerheid werkt door in de hele industrie. Ook politieke onkunde werkt niet mee, waarbij er in Italië belastingverhogingen aan zitten te komen. En dat merk je dan meteen aan de kooplust van de boeren. Dat versterkt eerder het wantrouwen dan dat het wantrouwen afzwakt.”

Malavolti sloot zijn cijferpresentatie af met iets positiefs: niet eerder was de wijnproductie in Italië zo groot als nu. Ze steeg, mede dankzij het gunstige klimaat in 2018, met 15 procent tot een gigantische wijnproductie 49 miljoen hectoliter en is daarmee groter dan concurrerende wijnlanden Frankrijk (46 miljoen hl) en Spanje (43 miljoen hl).

Politiek staat te ver van de praktijk af

Ook politiek speelt een grote rol, zegt Malavolti. “De politieke onkunde is gigantisch.” Hij refereert daarmee aan Brussel, die de emissie-eisen voor landbouwmaterieel naar hetzelfde niveau wil brengen als dat van auto’s. Volgens hem is dat technisch niet haalbaar, waarbij het grootste struikelpunt is dat politici te ver van de praktijk af staan. De landbouw op korte termijn op alternatieve energiebronnen zetten, is technisch bijna onhaalbaar. “De industrie heeft meer tijd nodig om met goede oplossingen te komen om de emissie-eisen terug te dringen in de landbouw. De politiek houdt daar bijna geen rekening mee, waardoor ontwikkelingsafdelingen bij fabrikanten niet weten waar ze aan toe zijn.”

Foto: Eima
Foto: Eima

Malavolti pleit dan ook voor een goed doordacht en gestructureerd plan om gestaag oude trekkers te vervangen door nieuwe en dit proces niet onder druk te zetten. Dan zetten boeren volgens hem de hakken in het zand. Malavolti bevestigt dat er jaarlijks nog onnodig veel doden vallen (260 per jaar), dus met een goed gestructureerd plan kunnen ze ook de landbouw veiliger maken.

Malavolti spreekt zich verder duidelijk uit over de Italiaanse bureaucratie die aan alle kanten tegenwerkt binnen de mechanisatiebranche. Zo moeten boeren hun trekkers laten keuren op veiligheid, maar is er geen mechanisatiebedrijf of instantie die eigenlijk precies weet wat er moet gebeuren. Malavolti, duidelijk geëmotioneerd op dit punt, wil hier de komende jaren een punt van maken en streeft daarom naar een gestructureerd plan waar boeren en loonwerkers iets mee kunnen als ze nieuwe, tweedehandse machines en trekkers willen kopen danwel laten keuren om er beter en veiliger mee te werken. “De Italiaanse politie geeft eigenlijk helemaal niks om de landbouw. Onze eigen minister van landbouw komt niet eens de Eima, de tweede grootste beurs ter wereld, openen, maar gaat liever op missie in China!”

Eén reactie

  • hansvanbergen

    Cijfers van boeren liggen overal op straat. Cijfers van verkopen van trekkers zijn staats geheim. Opvallend Deutz Fahr trekkers die in een Italiaanse fabriek geproduceerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.