Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Joskin viert vijftigste verjaardag

Het is feest in het Belgische Soumagne: Joskin bestaat 50 jaar. De familiaire directie praatte dealers, partners en de internationale pers bij over de huidige stand van zaken.

Wat in 1968 begon als loonbedrijf, groeide in 50 jaar uit tot wat Joskin van de dag is: een productiebedrijf met € 98,5 miljoen omzet, 780 werknemers met 5 productievestigingen. De fabrikant viert het jubileum groots voor alle dealers en partners. Joskin voorziet een jaarlijkse omzetgroei van 10%. De directie zegt bewust niet hoeveel omzet zij exact beogen in de toekomst, omdat zij de aanwezige dealers geen druk op willen leggen. Daarbij geeft Joskin nadrukkelijk aan een onafhankelijke familiebedrijf te willen blijven, in een periode waarin de ene na de andere fabrikant zich laat overkopen.

Lees verder onder de getoonde foto‘s.


 • De 'vlag' hangt uit, vanwege het 50-jarige bestaan van landbouwmachinefabrikant Joskin. ‘s Avonds, toen de wind opzette, is de mesttank maar neergehaald. - Foto's en video: Bob Karsten

  De 'vlag' hangt uit, vanwege het 50-jarige bestaan van landbouwmachinefabrikant Joskin. ‘s Avonds, toen de wind opzette, is de mesttank maar neergehaald. - Foto's en video: Bob Karsten

 • Joskin voorziet een jaarlijkse omzetgroei van 10%, maar wil niet verder groeien in het aantal personeelsleden. De fabrikant wil focussen op seriematig bouwen (minder klant specifieke projecten), en automatisering in de fabriek. Ook sommige voorraadmagazijnen zijn geautomatiseerd.

  Joskin voorziet een jaarlijkse omzetgroei van 10%, maar wil niet verder groeien in het aantal personeelsleden. De fabrikant wil focussen op seriematig bouwen (minder klant specifieke projecten), en automatisering in de fabriek. Ook sommige voorraadmagazijnen zijn geautomatiseerd.

 • Alle oude lasrobots zijn vervangen door nieuwe lasrobots tussen 2007 en 2011. Dat deed de capaciteit gemiddeld stijgen met 50%. Er zijn 7 lasrobots in de fabriek in het Belgische Soumagne, en nog eens 5 in de productiefaciliteit in Polen. Alle lasprogramma’s worden geschreven en getest in Soumagne, en daarna verstuurd naar de lasrobots in Polen.

  Alle oude lasrobots zijn vervangen door nieuwe lasrobots tussen 2007 en 2011. Dat deed de capaciteit gemiddeld stijgen met 50%. Er zijn 7 lasrobots in de fabriek in het Belgische Soumagne, en nog eens 5 in de productiefaciliteit in Polen. Alle lasprogramma’s worden geschreven en getest in Soumagne, en daarna verstuurd naar de lasrobots in Polen.

Trekkers kennen

Naast de productie van machines voor agrarisch transport, mestverspreiding en weideonderhoud, runt de familie Joskin ook een dealerbedrijf en zijn zij importeur van een aantal grote merken. Deze tak van het bedrijf is verantwoordelijk voor 10% van de totale omzet. Volgens oprichter Victor Joskin leert de fabrikant hier veel van: “We leren de trekkers kennen. Door regionale verkoop zien we ook hoe onze machines achter een trekker hangen en zich houden.”

Lees verder onder de film.

Een ludieke actie om de verjaardag van Joskin te vieren: dealers tillen een 12 ton zware mesttank van de grond.

Goedkopere machines

Joskin wil goedkoper gaan produceren. De fabrikant gaat zich daarom focussen op seriematig fabriceren. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk exact dezelfde machines bouwen. Uiteindelijk zouden de Joskin-machines hierdoor goedkoper moeten worden. Ook zal Joskin nog meer investeren in automatisering in de fabrieken. Denk aan automatisch lasersnijders en lasrobots. Er zijn al 15 lasrobots en onlangs 3 nieuwe hanteringsrobots geplaatst. Die jaarlijkse omzetgroei van 10% wil Joskin namelijk behalen zonder te groeien in het aantal personeelsleden.


 • Een volledig geautomatiseerde plooibank, voor het snijden en buigen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de zijwanden van kippers, veewagens en meststrooiers. Het laden en afvoeren van metaal voor de plooibank gaat volledig automatisch. Een plooicyclus duurt ongeveer 4 minuten (laden, plooien en lossen), afhankelijk van de complexiteit van de actie.

  Een volledig geautomatiseerde plooibank, voor het snijden en buigen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de zijwanden van kippers, veewagens en meststrooiers. Het laden en afvoeren van metaal voor de plooibank gaat volledig automatisch. Een plooicyclus duurt ongeveer 4 minuten (laden, plooien en lossen), afhankelijk van de complexiteit van de actie.

 • Geautomatiseerde toevoer van metaal richting de afdeling metaalbewerking.

  Geautomatiseerde toevoer van metaal richting de afdeling metaalbewerking.

 • Er zijn 5 automatische lasersnijders bij Joskin. Een 10 millimeter dikke staalplaat wordt in zo’n anderhalf uur gesneden, afhankelijk van de complexiteit van de onderdelen.

  Er zijn 5 automatische lasersnijders bij Joskin. Een 10 millimeter dikke staalplaat wordt in zo’n anderhalf uur gesneden, afhankelijk van de complexiteit van de onderdelen.

Einde van lastige verkoopacties

De fabrikant veranderde de laatste jaren meermaals van strategie wat betreft kortings- en aanbiedingsacties. Dat was voor dealers te moeilijk te begrijpen, geeft de fabrikant toe. Ook Joskin zelf ondervond nadelen: de acties beïnvloede de productieplanning zwaar, waardoor productiekosten en levertermijnen zwaar werden belast.

Momenteel loopt er een verkoopactie, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. Eenvoudige machines in een standaardconfiguratie staan tegen een lage verkoopprijs op de website te koop. Deze actie is volgens Valéry Bailly, commercieel directeur bij Joskin, in het leven groepen omdat de fabrikant de eenvoudige machines uit het oog verloor. Opvallend: 110 machines werden op deze manier verkocht zonder tussenkomst van een vertegenwoordiger. Dat is goed voor een totaal bedrag van € 1.750.000.

De verkoopactie zou onder andere nieuwe klanten aantrekken zonder prospectie, dealers de kans geven tegen een goede prijs een voorraad in te kopen en de verkoopketen vereenvoudigen. Echter, dealers klagen over een te kleine verkoopmarge.


 • Joskin is gestopt met de verdere ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Er is zeker een markt voor zelfrijders, stelt de fabrikant, maar in alle gevallen gaat het om klantspecifieke oplossingen. Daarbij bemoeilijken maximale wiellasten en strenge en strikte controles op zelfrijders de ontwikkeling. Joskin bouwt wel opbouwbakken.

  Joskin is gestopt met de verdere ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Er is zeker een markt voor zelfrijders, stelt de fabrikant, maar in alle gevallen gaat het om klantspecifieke oplossingen. Daarbij bemoeilijken maximale wiellasten en strenge en strikte controles op zelfrijders de ontwikkeling. Joskin bouwt wel opbouwbakken.

 • Een ludieke actie om de verjaardag te vieren: dealers tillen gezamenlijk een twaalf ton zware mesttank van de grond. Met een paar honderd mensen ging dat prima.

  Een ludieke actie om de verjaardag te vieren: dealers tillen gezamenlijk een twaalf ton zware mesttank van de grond. Met een paar honderd mensen ging dat prima.

Apps voor klanten

Joskin slaat daarom een nieuwe weg in. De fabrikant investeert in digitale informatievoorzieningen. Denk aan apps voor klanten, en een digitale dealerportal met werkplaatshandboeken en een applicatie om snel offertes op te stellen. Joskin communiceert voortaan adviesprijzen richting dealers, op basis daarvan bepaalt een dealer zelf de nodige verkoopmarge.

Eén reactie

 • ed12345

  Als je kans hebt om naar de opendeurdagen te gaan Is echt een aanrader Ik ben vorig jaar geweest Indrukwekkend ,groot ,de ruime opzet en de grote automatisering
  Het is vlakbij Luik Haast onvoorstelbaar wat een gewone loonwerker in 50 jaar heeft weten op te bouwen

Of registreer je om te kunnen reageren.