Mechanisatie

Achtergrond 2 reacties

Precisielandbouw steeds praktischer voor de boer

Slechts twee uurtjes tussen aankomst van de dronepiloot die het aardappelloof scant en het inladen van de taakkaart voor de zelfrijder die het loof doodspuit. Daar werken ze hard aan binnen het 5G Fieldlab. En er zit schot in deze ontwikkeling, zo was te zien op een demonstratie woensdag 3 oktober op Proefboerderij ’t Kompas in Valthermond (Dr.).

Vandaag de dag kost de hele procedure nog minstens een dag, of eerder 2. Een dronevlucht bestellen en percelen scannen, dat gaat straks niet anders dan nu. Dan volgt het uploaden van de dronefoto’s. Bij de huidige draadloze verbindingssnelheden produceert de camera 3 keer zo snel beelden als dat de drone ze tijdens de vlucht kan versturen. Een alternatief, de beelden verzenden terwijl de piloot van de afgeronde naar zijn volgende klus rijdt, is niet praktisch.

Dronepiloot in de startblokken ... De Agrifac-spuitmachine links moet nog 2 uurtjes op zijn taakkaart wachten. - Foto's en filmpje: Galama Media
Dronepiloot in de startblokken ... De Agrifac-spuitmachine links moet nog 2 uurtjes op zijn taakkaart wachten. - Foto's en filmpje: Galama Media

In de praktijk wordt de ‘oogst’ aan data van die dag ’s avonds op kantoor verwerkt. Lees: de computer plakt de vele foto’s van een perceel aan elkaar tot 1 plaatje. Reken daarvoor toch gauw een uurtje voor 10 hectare. Dan gaat dit bestand (rechtstreeks of via de opdrachtgever) naar Akkerweb, waar applicaties de resultaten analyseren en met een spuitadvies komen in de vorm van een taakkaart. Deze gaat via internet naar de loonwerker, die hem meestal via een usb-stick naar de spuitcomputer uploadt.

De drone maakt ongeveer 1 foto per seconde. Dat genereert meer data dan hij 'live' draadloos kan verzenden.
De drone maakt ongeveer 1 foto per seconde. Dat genereert meer data dan hij 'live' draadloos kan verzenden.

Versnelling dringend gewenst

Het 5G Fieldlab is bedoeld om de snelheid van dergelijke toepassingen op te krikken. Immers, zo’n bespuiting (en veel ander boerenwerk) is bijvoorbeeld afhankelijk van weersomstandigheden. Dan wil je dat er zo min mogelijk tijd zit tussen het besluit om een drone in te huren en het begin van de bespuiting.

Het tijdrovende ‘aan elkaar plakken’ van de vele dronefoto’s tot een perceelbeeld, daar valt hooguit met een snellere computer wat winst te behalen. Maar sneller draadloos dataverkeer, daar zijn flinke stappen mogelijk. Partner KPN werkt daarvoor aan nieuwe mobiele technologie die de uploadsnelheid vanaf de drone verdrievoudigt. Tijdens de demo zijn de beelden niet met 30 Mbps (4G) verstuurd, maar met 120 Mbps via een experimenteel KPN-netwerk (wat binnenkort tot 5G moet uitgroeien).

Johan Booij van Wageningen Universiteit en Research legt in dit filmpje uit hoe het scannen en spuiten werkt.

Verder is binnen het Fieldlab gewerkt aan het automatisch doorsturen van de biomassakaart naar Akkerweb, en daarna de taakkaart draadloos naar de simkaart in de gps-apparatuur van de Agrifac-spuitmachine. Want hoe minder menselijke handelingen er in het werkproces nodig zijn, hoe soepeler de toepassing verloopt en wordt geaccepteerd door de boerenpraktijk.

Geslaagde demonstratie

Dit nabije-toekomstscenario kwam op de demo al goed uit de verf. De Agrifac-zelfrijder kon met plaatsgewijs aangepaste doses (dus meer bij uitbundig groen loof, minder bij weinig of al wat verpieterde planten) het loof doden op basis van de dronevlucht van enkele uren eerder, zo zagen de belangstellenden met eigen ogen.

Met de 5G-techniek die in ontwikkeling is, kan de datacommunicatie binnenkort 3 of 4 keer zo vlot. KPN is druk bezig dit voor elkaar te krijgen.
Met de 5G-techniek die in ontwikkeling is, kan de datacommunicatie binnenkort 3 of 4 keer zo vlot. KPN is druk bezig dit voor elkaar te krijgen.

Het is straks aan de akkerbouwer of hij met deze techniek gaat werken. De kosten zijn met € 17-18 per hectare hoger dan bijvoorbeeld spuiten op basis van satellietbeelden (€ 2/ha). Door de veel nauwkeurigere taakkaart staat daar besparing van loofdodingsmiddel tegenover. En minder milieubelasting – goed voor imago, geweten en wellicht afzetkansen.


 • De taakkaart is via de simkaart die in de gps-apparatuur zit, binnengekomen. Spuiten maar, in veel groter detail dan mogelijk was bij een taakkaart gebaseerd op satellietbeelden.

  De taakkaart is via de simkaart die in de gps-apparatuur zit, binnengekomen. Spuiten maar, in veel groter detail dan mogelijk was bij een taakkaart gebaseerd op satellietbeelden.

 • De zelfrijder van Agrifac spuit op basis van de taakkaart meer loofdodingsmiddel waar het loof dik staat en/of nog erg groen is, en minder waar het schraler is en/of al deels afgestorven. Spaart middel, milieu en portemonnee.

  De zelfrijder van Agrifac spuit op basis van de taakkaart meer loofdodingsmiddel waar het loof dik staat en/of nog erg groen is, en minder waar het schraler is en/of al deels afgestorven. Spaart middel, milieu en portemonnee.

5G Fieldlab

Het 5G Fieldlab is een samenwerkingsverband van Wageningen Universiteit en Research (onderzoekkennis toepasbaar maken in precisielandbouw), KPN (draadloze datacommunicatie), Dronehub GAE (een collectief van drone-servicebedrijven in het Noorden), Agrifac (spuittechniek), provincie Drenthe en Innovatie Veenkoloniën (met veel aardappeltelers in hun werkgebied). Doel is om kakelverse technologische ontwikkelingen ‘glad te strijken’ en gebruiksvriendelijk te maken, zodat ze door de ‘gewone’ boer praktisch te gebruiken zijn in zijn dagelijkse bedrijfsvoering.
In deze pilot in 2018 ligt de focus op loofdoding en een versnelling in de datacommunicatie. Loofdoding omdat het een relatief simpele vorm van precisielandbouw is om mee te starten; ingewikkeldere behandelingen met (veel) meer dataverkeer komen later aan bod.

Laatste reacties

 • john***

  als straks het buitengebied verglaasd is komen er dan niet veel meer mogelijkheden?

 • MennoGroen

  Dat klopt! Alleen is glasvezel erg duur om te leggen en is de uitrol daarom langzaam, plus dan blijf je genoodzaakt eerst alle data op te slaan, alvorens die via een bekabelde verbinding of Wifi te uploaden ipv direct tijdens het vliegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.