Mechanisatie

Achtergrond

Het machinepark van Onno Bruins

Gestart als medewerker bij een loonwerker, maakte Onno Bruins al snel de overstap naar zelf ondernemen. Eerst als zzp’er, later met gehuurde machines. En intussen op pad met een eigen machinepark. Bruins richt zich helemaal op de bosbouw: zagen, uitrijden en chippen. Het totaalplaatje bieden staat voorop.

Onno Bruins begon zijn loopbaan als medewerker bij een lokale loonwerker. In 2010 rondde hij de opleiding AOC loonwerk af en ging aan de slag. Maar het ondernemersbloed begon al snel te stromen. Vooral de bosbouw trok hem. De naam Bruins is geen onbekende in de bosbouwwereld. “Van huis uit is mijn vader aandeelhouder in Bruins en Kwast”, vertelt Onno. Daarin schuilt misschien ook een verklaring voor het zelf willen ondernemen. Op deze basis kon Onno Bruins verder bouwen, en zo rolde hij logischerwijs zelf ook in een bosbouwcarrière.

Lees verder onder de foto.

Naam: Onno Bruins (33). Plaats: Winterswijk (Gld.). Bedrijf: Onno Bruins bosbouw & agroservice Opleiding.  Bruins volgde de AOC loonwerkopleiding en rondde die in 2010 af. Daarna begon hij bij een loonbedrijf, werd zzp’er en bouwde langzaam een eigen machinepark op. Nu kan hij alle voorkomende bosbouwwerkzaamheden verrichten. Vaak gaat het om aangenomen werk.“Ik doe het graag iets anders dan een ander. Hakselaars, zware trekkers en chippers; dat grote machinegeweld is écht mijn ding.” Foto's: Matthijs Verhagen
Naam: Onno Bruins (33). Plaats: Winterswijk (Gld.). Bedrijf: Onno Bruins bosbouw & agroservice Opleiding. Bruins volgde de AOC loonwerkopleiding en rondde die in 2010 af. Daarna begon hij bij een loonbedrijf, werd zzp’er en bouwde langzaam een eigen machinepark op. Nu kan hij alle voorkomende bosbouwwerkzaamheden verrichten. Vaak gaat het om aangenomen werk.“Ik doe het graag iets anders dan een ander. Hakselaars, zware trekkers en chippers; dat grote machinegeweld is écht mijn ding.” Foto's: Matthijs Verhagen

Win-winsituatie

De jonge ondernemer ging niet over 1 nacht ijs. De overstap van loondienst naar een eigen bedrijf maakte hij heel geleidelijk en berekenend, zonder enorme risico’s te nemen. In het begin werkte Bruins nog zonder eigen machines; hij verhuurde zich als zzp’er. Bruins: “Dat ging mooi. Het loonwerk – ik werkte veel bij loonbedrijf Huiskamp – was druk in de zomer. De bosbouw was vooral in de winter. Dat vulde elkaar mooi aan. Eigenlijk voor iedereen een win-winsituatie.”

Lees verder onder de foto.

Machinelijst

Klik op de nummers voor meer informatie over de machine.

Eigen werk met huurmachines

Dat liep best mooi. Al snel zag Bruins kansen in het zelf aannemen van kleinere klussen in de buurt. Werk in de cultuurtechnische hoek, of in het bos. Hiermee concurreerde hij niet echt met de loonwerker waar hij nog steeds werkte. Bruins: “Ik huurde dan zelf een kraan om dat werk te doen, maar merkte dat vooral het huren van de uitrustingsstukken erg duur was.” De eerste investering was zodoende een sorteergrijper, de tweede een bomenknipper. Beide voor aan de graafmachine. “De mobiele kraan huurde ik bij de loonwerker, de kosten voor het opbouwen van extra benodigde hydrauliek deelden we samen.”

Begin bedrijf: rupskraan, trekker

In 2014 maakte Bruins de volgende stap met de aanschaf van een eigen graafmachine. Bruins: “Ik kocht een rupskraan, want die draaiden er in de buurt nog niet echt. En we hebben hier alle grondsoorten in de regio, dus ook minder draagkrachtige grond.” Niet veel later kwam er een gebruikte Dutch Dragon-chipper om het geoogste hout kort te hakken. Ook investeerde Bruins in een harvesterkop, om bomen voor de verwerkende industrie direct op de juiste lengte te zagen.

De machineberging is vaak de trots van menig bedrijf. Een schuur vol met machines, elk met hun eigen functie en verhaal. Wil jij je berging terugzien in Boerderij? Stuur dan een mail aan: Frits Huiden

Of registreer je om te kunnen reageren.