Mechanisatie

Achtergrond 9 reacties

Drone brengt automatisch ridderzuring in kaart

ABdrone uit Stadskanaal (Groningen) ontwikkelt een toepassing om met een drone en een kleurencamera onkruiden als ridderzuring te herkennen en plantspecifiek te bestrijden. In 2020 volgen naar verwachting meer onkruiden, en ook aardappelopslag.

Leks Bolderdijk van ABdrone raakte door video’s op YouTube geïnspireerd om computers en algoritmes met behulp van kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence, of kortweg AI) vrij eenvoudig zelflerend te maken. Feitelijk hebben we het dan over machine learning, een van de aspecten van kunstmatige intelligentie.

Bolderdijk is een van de piloten die met een zogenoemde eBee-drone percelen in kaart brengt. Hij vatte hij het idee op om machine learning toe te passen bij het opsporen van ridderzuring in graslandpercelen.

In combinatie met slimme software kan een drone plaatsspecifiek ridderzuring vastleggen. Een uitkomt voor de landbouw? Meerdere gewassen volgen. - Foto: Mark Pasveer
In combinatie met slimme software kan een drone plaatsspecifiek ridderzuring vastleggen. Een uitkomt voor de landbouw? Meerdere gewassen volgen. - Foto: Mark Pasveer

Nadat hij eind vorig jaar IncubAI benaderde, een incubator voor artificial intelligence op de Kenniscampus in Leeuwarden, lijkt zijn project in een stroomversnelling te geraken. Een incubator is een bedrijf dat start-ups en andere nieuwe bedrijven helpt met starten en groeien, door diensten te bieden als huisvesting, managementtraining en toegang tot financiers en netwerken. ABdrone, IncubAI en NHL Stenden werken nu samen aan de verdere uitwerking van het idee van Bolderdijk.

Eerst ridderzuring

Eerder bracht Bolderdijk percelen in kaart met zijn eBee-drone en een multispectrale camera. Nu gebruikt hij de RGB-beelden van een reguliere fotocamera, genomen vanaf 25 meter hoogte. Op de daarmee verkregen perceelskaarten markeert hij enkele ridderzuringplanten. Zo leren een computer en algoritme beetje bij beetje de overige aanwezige ridderzuring automatisch te herkennen: machine learning. Dezelfde techniek wordt toegepast bij het automatisch sorteren van groente en fruit en van planten en (snij)bloemen.

Gaandeweg moet de toepassing in staat zijn om volledig zelfstandig alle ridderzuring op een perceel automatisch te herkennen en te markeren. Op basis hiervan kan de teler besluiten hoe fors de onkruiddruk is en welke maatregel passend is: volvelds spuiten, plaatsspecifiek of plantspecifiek spuiten, handmatig verwijderen, of niets doen.

Meet- en behandelmoment loskoppelen

Volgens Bolderdijk is het voordeel van het loskoppelen van meten en behandelen, dat je een beslismoment creëert. En dat je daardoor ook met relatief eenvoudige techniek kunt werken. “In de toekomst kan iedere boer met zijn eigen UAV perceelsfoto’s maken en die via onze toepassing laten omzetten in een taakkaart. Hijzelf of de loonwerker kan daarmee het onkruid bestrijden als het een bepaalde schadedrempel overschrijdt.” Tot die tijd kan elke dienstverlener met een UAV de gewasscans relatief goedkoop verzorgen.

Leks Bolderdijk van ABdrone tijdens het TREKKER Smart Farming Sleutel Event waar hij een workshop verzorgde met als titel ‘Van dataverzameling naar teeltoptimalisatie met drones’. - Foto: Koos Groenewold
Leks Bolderdijk van ABdrone tijdens het TREKKER Smart Farming Sleutel Event waar hij een workshop verzorgde met als titel ‘Van dataverzameling naar teeltoptimalisatie met drones’. - Foto: Koos Groenewold

Komend voorjaar volgt verder finetunen. De eerste echte taakkaart voor de behandeling van ridderzuring moet vóór de laatste snede van 2018 gereed zijn. Afhankelijk van de voortgang en van het vinden van investeerders is de praktijkintroductie voorzien voor 2019 of 2020. Vanaf 2020 hoopt Bolderdijk de toepassing ook voor andere onkruiden zoals akkerdistel en aardappelopslag aan te kunnen bieden. “Qua prijsstelling wil ik liefst competitief zijn, om de concurrentie niet te veel middelen te gunnen. Denk daarbij aan een prijs die 20% hoger ligt dan de gangbare tarieven voor gewasscans en taakkaarten op basis van dronebeelden.”

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Spuitje aan de drone en klaar is kees

 • jan1

  Die zijn er al lang, maar mogen hier niet gebruikt worden.

 • mtseshuis

  We komen er wel, heel interessant! Omzetten op de veldspuit en je kunt zo 50 % aan middel besparen en met dopafsluiting nog veel meer..

 • koestal

  wie spit ze er uit ? het is monnikenwerk !

 • mtseshuis

  Inderdaad geen doen, daarom ook met taakkaarten en veldspuit op GPS, eitje met enorme besparingen op middel

 • Jan-Zonderland

  Kun je al zo plaatsspecifiek ziektes in kaart brengen ? Zoals een meeldauw plekje in uien of trips haarden ? Ik ben niet helemaal op de hoogte van de hedendaagse mogelijheden

 • John*

  dit is straks toch hardstikke mooi, een drone die voor de veldspuit uitvliegt, en instant een taakkaart maakt. Nog enkele jaren en een drone wordt standaard bij elke moderne veldspuit en / of kunstmeststrooier geleverd.

 • koestal

  Maar de middelen zullen straks ook wel verboden worden,dan ook geen veldspuit

 • een duur middel zoals Harmony werkt juist erg goed op ridderzuring en lijkt optimaal voor een plaatsgerichte bespuiting.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.