Mechanisatie

Achtergrond 1 reactielaatste update:5 sep 2017

Ventor rooit vier rijen met egelbandmatten

Op de previewdagen voor de Agritechnica toonde Grimme de nieuwe Ventor 4150. Sinds 2012 werkt het bedrijf aan zo’n vierrijige variant van de SE-serie getrokken rooiers. Dus een rooier met een doorvalmat en vlakke egelbandmatten, bedoeld voor de lichte gronden. Grootste uitdaging bleek de transportbreedte.
Het concept van de Ventor is bekend van de Rexor-bietenrooier. De machine rooit in hondengang. - Foto's: Bob Karsten
Het concept van de Ventor is bekend van de Rexor-bietenrooier. De machine rooit in hondengang. - Foto's: Bob Karsten

Het concept stamt van de Rexor-bietenrooier: vier grote wielen, rooiaggregaat voorop, cabine voorop, en knik- en fuseebesturing. Die knikbesturing is er enkel voor de hondengang. Met alleen de vier fuseegestuurde wielen heeft de Ventor een draaicirkel van 6,1 meter. Het draaipunt ligt zo ongeveer achter de cabine. Leeg weegt hij 29 ton, waarvan 17 ton op de vooras rust. Met een volle 15-tons bunker komt het gewicht dan op zo’n 44 ton totaal. Voor staat de machine op 900/70 R32-banden, achter op 900/60 R38. Vanwege de aslast heeft de Ventor een extra hulpas voor transport, en krijgt het rooiaggregaat een wielstel.

Reinigingscapaciteit

Die hoge voorwielen zijn mogelijk vanwege de steile doorvalmat met meenemers. Een loofklapper is daardoor niet noodzakelijk volgens Grimme. Onder de doorvalmat plaatste de fabrikant een zeefmat. Het vernuft zit hem in de egelbanden. Deze klappen voor transport naar beneden. Zo blijft de machine toch binnen de 3,50 meter transportbreedte. Grimme belooft meer reinigingscapaciteit dan op de SE-getrokken rooiers omdat de aardappels - vanwege de hoek van 45 graden - langs de volledige breedte van de afstrijkers rollen. Afgepoetste grond en vuil worden er zo aan de buitenkanten uitgeslingerd.

Het vernuft: de egelbanden klappen neer langs de machine. Zo blijft de transportbreedte beperkt tot 3,50 meter.
Het vernuft: de egelbanden klappen neer langs de machine. Zo blijft de transportbreedte beperkt tot 3,50 meter.

Achter op de machine komen de productstromen samen in de elevator naar de 15-tons bunker. Dit is geen non-stopbunker. Vanuit de cabine heb je prima zicht op de graafmat.

Bedieningsconcept

Grimme toont op de Agritechnica ook een nieuw bedieningsconcept voor de zelfrijdende rooier. Hierover wil het bedrijf nog niets kwijt. Ook het design krijgt nog aanpassingen. Deze Ventor 4150 gaat bruto € 650.000 kosten.

Achter op de machine komen de twee egelbanden bij elkaar. Er is ruimte voor maximaal drie personen om de aardappels te lezen.
Achter op de machine komen de twee egelbanden bij elkaar. Er is ruimte voor maximaal drie personen om de aardappels te lezen.

Eén reactie

  • ed12345

    Mr Karsten is er niemand naar de werktuigendagen Oudenaarde geweest Serieus dan hebben jullie wat gemist

Of registreer je om te kunnen reageren.